Active Beauty
Meditáció: ilyen meglepő hatása van egy meditációval foglalkozó kutató szerint

Zen-mester

Meditáció: ilyen meglepő hatása van egy meditációval foglalkozó kutató szerint

Ki ne szeretne egy napot kiegyensúlyozottan és mosolyogva megélni, úgy, mint egy buddhista szerzetes? Vajon a szerzetesek jó kedve a mindennapos meditációból ered?
Sok embernél a reggeli rutin részét képezi – de vajon milyen hatása van valójában? A meditáció tényleges hatásai meg fognak lepni…

A meditáció hatásairól számos kutatás készült már. Peter Sedlmeier, a kutatási módszertan és értékelés professzora a Chemnitzi Műszaki Egyetem Pszichológiai Intézetében, a „Die Kraft der Meditation” (A meditáció ereje) című könyvében rengeteg különféle kutatási eredményennyel foglalkozott. Ezek a legfontosabb megállapításai:

A meditáció különböző fajtái és ezek hatásai

Több különböző meditációs típus létezik. Egyesesek tökéletesen megfelelnek a kezdőknek, ilyen például a sétameditáció. Másfajta meditációk pedig inkább a haladóknak ajánlottak:
  • Bodyscan meditáció
  • Sétameditáció
  • Mantra-meditáció
  • Szerető-kedvesség (Metta) meditáció
  • Vezetett meditáció
  • Vipassana meditáció
  • Osho meditáció
A meditáció középpontjában fajtától függően más és más áll, így különböző a hatásuk is.

Die positiven Auswirkungen von Meditation

Még több boldogság és higgadtság? Ilyen meglepő hatásai vannak ténylegesen a meditációs praktikáknak:

1. Pozitív hatások a társas kapcsolatokra

Professzor Sedlmeier a könyvében azt taglalja, hogy milyen tényleges hatásai vannak a meditációnak. Arra számítottál, hogy a fókuszálás vagy a figyelmesség állnak az első helyen? Nem így van. A meditáció ugyanis főként a társas kapcsolataid minőségére van hatással, amit főleg a szerető-kedvesség (Metta) meditációval tudod segíteni.

2. Az ideiglenes szorongások csökkentése

Sedlmeier professzor véleménye szerint a meditáció tökéletes választásnak bizonyul arra, hogy felszámolj minden negatívummal. Nem csoda, hogy az alkalomadtán jelentkező félelmek és szorongások száma is csökkenthető meditációval.

Figyelem: Ha szorongsz vagy más mentális problémád van, akkor mindenféleképpen kérj segítséget egy szakembertől. Itt számos információt találsz ezzel kapcsolatban, vagy akár a telefonos lelki segély szolgálathoz is fordulhatsz. A meditáció alkalmazható kiegészítő kezelésként, de nem helyettesíti a pszichoterápiát.

3. A negatív érzelmek csökkentése

A rendszeres meditálás következtében jelentősen csökkenthető az olyan negatív érzések kialakulása, mint a düh, félelem, irigység és féltékenység. Egy idő után az élethez való hozzáállásodat is pozitívan befolyásolja. A mantra-meditáció egy remek eszköz arra, hogy tudatosan ismét elérd a nyugodt érzelmi állapotot.

4. Több figyelmesség

A figyelmességi és a meditációs praktikák sok ember szerint szoros összeköttetésben állnak. Épp ezért még elképesztőbb, hogy az észlelés és a figyelmesség mindössze közepesen javulnak meditáció következtében.

5. Kevesebb stressz

Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a meditáció tökéletesen alkalmas a stressz redukálására. A következő zen közmondás sem véletlen: „Meditálj minden nap 20 percet. Kivéve, ha nagyon elfoglalt vagy – akkor egy órát.”

Ha ismét közel állsz az érzelmi kimerültséghez, akkor legalább 20 percet szánj a meditációra. Az olyan negatív gondolatokat, mint például „Ezt sosem tudom megcsinálni”, háttérbe tudod vele szorítani.

A kutatások szerint ezekre csekély hatással van a meditáció

Koncentrált tanulás

Kutatások szerint a meditáció nem képes rendkívüli mértékben segíteni a tanulást. Ennek ellenére egyáltalán nem baj, ha tanulás előtt összpontosítasz és megnyugszol. Ezzel kapcsolatban hallgass a belső hangodra, és a saját tapasztalataidra a meditációval kapcsolatban.

Érzelmek kontrollálása

Annak ellenére, hogy a meditációt gyakran javasolják ADHS esetén, csak csekély hatása van az érzelmek szabályozására. Ennek oka, hogy ezek irányítása inkább mentális, mintsem érzelmi alapú, és Sedlmeier professzor szerint a meditáció sokkal inkább az érzelmi tényezőkre van hatással.

A meditáció közvetlen hatása

A meditáció fajtájától függ, hogy az az agy melyik területére van hatással, mondja Sedlmeier professzor. A fókuszált figyelem meditáció például olyan agyi részeket aktivál, melyek a kognitív kontroll és a figyelem tudatos szabályozását szolgálják. Míg azokra a részekre, melyek a gondolatokért felelnek, kevésbé van befolyással. A szerető-kedvesség meditáció ellenben azokat a területeket érinti, amik a testjelekért és az érzelmekért felelnek. „A mantra-meditáció pedig azokra a részekre van befolyással, melyek a tervezéssel és a tudatos motorikus aktivitások elvégzésével, illetve a vizuális feldolgozással és a képzelőerővel foglalkoznak.” Van azonban egy terület, ami mindig érintett volt, az úgynevezett insula, ami a test irányításáért, a saját légzés tudatosságáért, illetve a saját gondolataid figyeléséért felel.

A meditáció hosszútávú hatása

Ha hosszabb ideig rendszeresen meditálsz, akkor az tudatosabb cselekvéshez, jobban működő emlékezethez, illetve az öregedési folyamat elhalasztásához vezethet. Kutatások szerint az agy öregedése lelassul, magyarázza Sedlmeier professzor:
„Több olyan jel van, amely szerint a meditáció meghosszabbíthatja az életet, és ez az úgynevezett telomerekkel áll összefüggésben. A telomerek a kromoszómák végén találhatók, és az idő előrehaladtával egyre rövidebbek lesznek. Minél rövidebbek a telomerek, annál nagyobb az esélye a korral összefüggésben álló betegségek kialakulásának és a korai halálnak is. […] A meditáció lelassítja a telomerek rövidülését.

Összegezve::

A számos tanulmány ellenére még sok olyan területe van a meditációs kutatásnak, amit érdemes közelebbről is megvizsgálni. Amit eddig kiderítettek: a meditáció fajtájától függ, hogy annak melyik hatása érvényesül. A legtöbbet azzal a meditációval nyersz, ami a társas kapcsolatokért felel. A rendszeres meditációnak hosszútávú hatása is van az agy teljesítményére, és bizonyos körülmények között még az öregedési folyamatot is lelassíthatja.

Könyvajánló:


Die Kraft der Meditation (A meditáció ereje)
Peter Sedlmeier
Kiadó: Rowohlt