Active Beauty
Journaling: 6 naplóírási technika

Írásterápia

Journaling: 6 naplóírási technika

Azt mondják, hogy érdemes papírra vetnünk a gondolatainkat, ha meg szeretnénk szabadulni valamitől, ami a szívünket nyomja. És valóban: az írás jót tesz a lelkünknek. Néha viszont azért ragadunk tollat, mert rendet szeretnénk tenni a mindennapjainkban. Bármi is legyen a motivációd, az alábbi hat naplózási metódus között biztosan megtalálod a te szükségleteidre szabottat.

Írásterápia: naplózási módszerek:

1. Azoknak, akik kiírnák magukból a fejükben kavargó gondolatokat: klasszikus napló

Hogy működik?

Élmények, reflexiók, félelmek, örömök, álmok: egy naplóba mehet minden! Minden egyes bejegyzés az aktuális dátummal kezdődik – így kronologikus sorrendbe rendeződnek a gondolataink és az érzéseink. Általában 60 nap szükséges a rutin kialakulásához, ezért kezdetben fontos, hogy tudatosan időt szakítsunk a naplóírásra. Van, aki reggel, közvetlenül felkelés után szentel ennek időt, van, akinek este esik a legjobban a napot összegezni.

Mire van szükség hozzá?

A napló kiválasztására érdemes rászánnod az időt. Vonalazott papírú, szép, masszív kötésű legyen, ami nem esik szét néhány hónap múlva. Valamint kelleni fog még egy jó toll, ami akkor sem kenődik el, ha gyorsan írsz vele.

Mit ad a klasszikus naplóírás?

A naplóba az érzéseinkről és az élményeinkről írunk, tehát teljes egészében rólunk szól. A naplót visszaolvasva olyan viselkedésmintákat láthatunk meg a sorok között, amiknek lehet, hogy addig nem voltunk tudatában. Ezenkívül: több kutatás szerint is fejleszti a koncentrációs képességet.

2. Azoknak, akik egy kis kreativitást csempésznének a mindennapjaikba: bullet journaling

Hogy működik?

A módszer célja egy olyan rutin kifejlesztése, ami tudatosabb mindennapokat eredményez. Különlegessége a rugalmasságában keresendő: ha akarod, napló vagy naptár, de lehet jegyzetfüzet, heti-, havi és éves tervező, ötletgyűjtemény és teendőlista is. A bullet journal alapja egy nagyon egyszerű felépítésű éves naptár, valamint havi, heti és napi listát is tartalmaz, ahova feljegyezhetünk mindent, ami az adott napon felmerült bennünk – ötletektől kezdve szép pillanatokon át az épp aznap befejezett könyv címéig bármi kerülhet ide, megkötés nélkül. Inspiráló dizájnötleteket az Instagramon vagy a Pinteresten találsz.

Mire van szükség hozzá?

Kiindulásnak nem kell más hozzá, csak egy füzet és egy toll. Ennek előnye, hogy a dizájn kialakításánál nincs megkötve a kezünk, és nem vagyunk a sorokhoz kötve. Ha művészi szintre emelnéd az alkotást, akkor jól jöhet még egy vonalzó, egy ceruza és egy radír, egy fekete tűfilc és néhány szövegkiemelő, valamint színes filctollak.

Mit ad a bullet journaling?

A bullet journaling átlátható rendszere segít rendet tenni a gondolataid, időpontjaid, teendőid, terveid között, ami által produktívabbá válhatsz, és a személyes céljaidhoz is közelebb kerülhetsz általa. Ennek a naptárvezetési módszernek köszönhetően hasznos rutinokat és szokásokat alakíthatsz ki. Ezenkívül sokan rendkívül meditatívnak is tartják a naplóírásnak ezt a formáját.

3. Az alkotó szelleműeknek: reggeli naplóírás

Julia Cameron tanár, művész és író fejlesztette ki ezt a metódust a kreatív (például írói) szakmákban tevékenykedők számára, hogy a „reggeli szellőzetés” segítsen nekik az alkotómunkára való ráhangolódásban. A technikáról részletesen a „Művészek útja” c. könyvében olvashatunk.

Hogy működik?

Rögtön felkelés után írunk három oldalt anélkül, hogy közben letennénk a tollat. A lényeg, hogy mindent írjunk le, ami csak eszünkbe jut, még akkor is, ha értelmetlen vagy önismétlés, és ne álljunk meg, amíg a harmadik oldal végére nem érünk. Ez valójában a tudattalan tartalmakhoz való hozzáférés egyik jó eszköze lehet, kreatívvá tesz a jobb agyfélteke működésének beindításával.

Mire van szükség hozzá?

3-4 A4-es papírra és egy jól író tollra. És például egy szép dobozkára, ahova eldughatjuk az írásainkat.

Mit ad a reggeli jegyzetelés?

Kiszellőzteti az elmét, valamint segít, hogy nyugodtabban és fókuszáltabban, „tiszta lappal” indítsuk a napunkat, de használhatjuk például kreatív blokkok feloldására és az agyunk alkotói „üzemmódba” kapcsolására is.

Könyvtipp:


A művészek útja
Julia Cameron
Kiadó: Knaur

4. A pozitív pillanatok tudatosításához: hála- vagy boldogságnapló

Hogy működik?

Mi az, amiért épp hálás vagyok? Melyek voltak a mai nap különösen szép pillanatai? A legjobb, ha esténként 5-20 percet szentelünk annak, hogy elbúcsúzzunk a naptól, és papírra vessük, s ezzel tudatosítsuk azt, ami boldoggá tett minket aznap, vagy amiért hálásak vagyunk. Ennek a szertartásnak köszönhetően egyre inkább sikerülhet az élet szép dolgaira koncentrálnunk, amitől tartósan javulhat a kedélyállapotunk.

Mire van szükség hozzá?

Alapvetően elég egy toll, egy papír és egy pozitív alapbeállítottság. Viszont a könyvesboltokban is kaphatók már nyomtatott hálanaplók csodaszép dizájnnal. A konkrét kérdéseket tartalmazó ötperces napló remek választás lehet kezdők számára. Épp különösen stresszesek a mindennapjaid, és úgy érzed, nincs időd írni? Pedig most segítene a legtöbbet, ha belebújnál a naplódba…

Mit ad a hála- vagy boldogságnapló?

Egy hála- vagy boldogságnapló vezetése figyelmesebbé, hálásabbá, tudatosabbá, nyugodtabbá és lazábbá tehet minket. A minimális időráfordítás ellenére a naplóírás ezen formája hozzásegíthet minket a tudatosabb életvezetéshez. Az írásnak köszönhetően előtérbe kerülhetnek az élet apró örömei, és önmagunkkal szemben is megértőbbé válhatunk általa. Ez a naplózási módszer hosszútávon átrendezheti a prioritási listánkat is. További információkat a módszerről ebben a cikkünkben is találsz: 20 perc a boldog pillanatokért

5. Azoknak, akik rendet szeretnének tenni a fejükben: hypnowriting

Hogy működik?

A hypnowriting során kapcsolatot próbálunk teremteni a belső tudásunkkal. A bécsi Ursula Neubauer által kifejlesztetett metódus a hipno- és az írásterápia világait ötvözi egymással. A módszer célja egy transzszerű állapot elérése a képzelőerő aktivizálása és a gyógyító írás technikái alkalmazása révén. Írás közben olyan érzésünk lehet, mintha a kezünk önálló életre kelve magától vezetné a tollat a papíron. Írás előtt vegyünk néhány mély levegőt, és kezdjünk el befelé figyelni. Ezt követően tegyük rá a tollat a papírra, és kezdjünk el írni – folytassuk ezt addig, amíg a flow-érzés hatalmába nem kerít minket. Minden kirajzolódó belső képet, feltörő érzést, gondolatot vessünk papírra. Mindegy, hogy mit írunk, a lényeg csak annyi, hogy ne álljon meg a kezünk.

Mire van szükség hozzá?

Egy tollra, némi papírra, képzelőerőre és türelemre. Tipp: állíts be egy ébresztőórát, és teljes mértékben add át magad az írásnak (kezdetben 10 percig, később pedig akár hosszabb ideig is). A stopperóra segít, hogy teljesen belefeledkezhess a tevékenységbe.

Mit ad a hypnowriting?

Mindannyiunkat sok stressz ér a mindennapokban, és sok nyomasztó gondolat kering a fejünkben, amik olykor még aludni se hagynak minket. A transzszerű állapot, amibe az írás által kerülhetünk, segíthet megnyugtatni a zűrzavaros elménket, és rendet tenni a fejünkben. Hirtelen remek ötleteink támadhatnak, vagy olyan megoldásokra jöhetünk rá, amik végig a szemünk előtt voltak. A gyakorlat rendszeres űzése nyugodtabb nappalokat és éjszakákat eredményezhet.

6. A „javíthatatlan” álmodozóknak: scripting

Hogy működik?

A scripting kifejezés a mentáltréning területéről származik, a manifesztáció szinonimája. A technika lényege, hogy a fantáziánkat használva olyan erősnek és boldognak képzeljük magunkat, amilyenné válni szeretnénk – és a rendszeres manifesztációnak köszönhetően azokká is fogunk válni. Ha erősen koncentrálunk a vágyainkra, akkor a gondolataink azok megvalósításának irányába terelődnek, így beteljesülhetnek. Hihetetlennek hangzik? Sokan szkeptikusan vélekednek a módszerről, pedig már Albert Einstein is megmondta:,,Minden energia, mindössze ennyit kell tudnod. Hangolódj rá annak a Valóságnak a frekvenciájára, amelyet meg akarsz élni, és megkapod. Nem is lehet másképp. Ez nem filozófia. Ez fizika."

Mire van szükség hozzá?

Sok fantáziára és az univerzum erejében való hitre, hogy teljesülhessenek a kívánságaid. Ha még kezdő vagy, akkor az is elég, ha papírra veted a céljaidat és az álmaidat, tehát írsz egy egyfajta kívánságlistát. A haladók már toll és papír nélkül is megfogalmazhatják az álmaikat, és elképzelhetik azok megvalósulását. Tehát ehhez a technikához tulajdonképpen papírra sincs szükség. A kevésbé gyakorlottaknak azonban sokat segíthet a vizualizálásban. Ha a manifesztációs gyakorlatot rendszeresen végzed, a siker nem marad el.

Mit ad a scripting?

Akár hiszel benne, akár nem, semmiképp se árt a pozitív gondolatnak több teret adni, mint a negatívoknak. Nem haszontalan álmodozás, ha tudatosítod magadban a vágyaidat, és azokra a dolgokra fókuszálsz, amik jó érzéssel töltenek el, hanem sokkal inkább az első lépés egy boldogabb és teljesebb élet felé.