Active Beauty
Igazi lelki gyógyír a hangulatnapló
Szöveg: Sándor Alexandra

Írd ki magadból!

Igazi lelki gyógyír a hangulatnapló

A naplóírás az egyik legjobb önismereti és stresszoldó módszer. A hangulatnapló lényege, hogy érzelmekhez kapcsolja az eseményeket, így segít a felidézésükben és a minták azonosításában.

Mi az a hangulatnapló?


Olyan speciális naplófajta, amiben érzelmek szerint rendszerezve gyűjtheted az élményeidet. Az, hogy a rendszerezés pontosan milyen formában nyilvánul meg, csak rajtad múlik: történhet a napló különböző oldalain, más-más színű tintával vagy éppen kiemelő színek segítségével. A lényeg, hogy az egy adott érzelmet kiváltó események ugyanott vagy ugyanúgy szerepeljenek, és könnyen átlásd utólag, hogy milyen történés mit váltott ki belőled.

Hogyan oldja a stresszt?


Biztosan tapasztaltad már, hogy megkönnyebbülést és felszabadulást hoz, ha „kiírod magadból” az érzelmeket előidéző eseményeket. Ha papírra veted a szorongásodat, a dühödet és a fájdalmadat, akkor lényegében megszabadulsz tőle, tehát nem reked bent, és már nem okoz annyi feszültséget. Nem véletlen, hogy a naplóírás a feltáró terápiás módszerek közé tartozik a pszichológia területén.

Egy kis önreflexió


Néha úgy tűnhet, hogy könyörtelen tempóban zajlik az élet. Ha nem állsz meg ilyenkor, hogy körülnézz – és egy kicsit magadba is –, fontos összefüggések felfedezéséről maradhatsz le. Sokkal könnyebb rendszerezni a gondolataidat, az érzéseidet és az életed eseményeit, ha nem csupán fejben „tárolod” őket, hanem ilyen kreatív formában kiadod magadból.


Segít elérni a céljaidat


Tudtad, hogy ha írásba foglalod a céljaidat, akkor nagyobb eséllyel valósítod meg őket? A naplóírás nemcsak abban segít, hogy rögzítsd a múltad és a jelened történéseit, hanem akár a jövővel kapcsolatos gondolataidat is bejegyzésbe foglalhatod – hangulatnapló esetében részletesen kifejtve, hogy az adott jövőkép milyen érzést vált ki belőled.


Fejleszti a kreativitásodat


Mindenki kreatív; ez a tulajdonság az ember sajátja, és nemcsak a művészekre igaz. A kreativitás arról szól, hogy szeretsz kreálni, vagyis létrehozni valamit. A szövegírás is alkotás, legyen szó gyakorlatilag bármilyen témáról. Sőt, naplóírás közben hagyhatod is szárnyalni a képzeletedet, szabadon eljátszadozhatsz álmokkal és lehetőségekkel.


Rendezett gondolatok


Ha sikerül megzabolázni a gondolataidat, akkor szinte az érzelmeid fölött is nyert ügyed van. A negatív érzések – amelyek akár szorongáshoz vagy depresszióhoz is vezethetnek – ugyanis általában amiatt jelentkeznek, hogy olyan gondolatokat dédelget az ember, amikhez ilyenek társulnak. A naplóírás hozzájárul ahhoz, hogy „megszabadulj” a negatív gondolatoktól, így az érzelmi világod is napról napra tisztuljon.

Megjelent a 2024-es dm Lifebook!