Active Beauty
Horchata kétféleképpen – őszi varázslat a pohárban
Lesedauer: min
Őszi italok

Horchata kétféleképpen – őszi varázslat a pohárban

A kultikus ital, a horchata eredetileg a spanyol ajkú területekről származik, de már el sem tudjuk képzelni az életet nélküle. Előbb nézzük, hogy mennyire egészséges ez az ital, majd pedig bemutatunk különböző elkészítési és tálalási javaslatokat.

Honnan származik a horchata?

Ez a trendi ital, a horchata eredetileg a dél-spanyolországi Valenciából származik, ahol „Orxata de Xufas” néven ismerik. Mexikóban horchata néven terjedt el ez a frissítő ital, ahol a legtöbbször rizstejből készítik el. Alapját alapvetően növényi hozzávalók képezik (például mandulatej). Alkoholmentes, és ha szeretnénk, akkor kávéval is elkészíthető.

Hogyan kel fogyasztani a horchatát?

Spanyolországban és Mexikóban túlnyomórészt hidegen tálalják jégkockákkal, mivel ezekben az országokban nagyrészt rendkívül meleg van, a horchata pedig alapvetően egy frissítő ital. Azonban kellemes őszi napokon is remek választás.

Egészséges a horchata?

Ha Te magad készíted el és figyelsz arra, hogy ne édesítsd túl sok cukorral, akkor a horchata valóban egy egészséges energiaszállító. Ennek ellenére csak mértékkel ajánlott fogyasztani. Hogy mennyire egészséges a horchata, az függ a hozzávalóktól:

  • Horchata tigrismogyoró tejjel: A Valenciából származó eredeti változatban sok a vas, a kalcium és a magnézium. A benne rejlő rostok pozitív hatással vannak a bélflórára, az E-vitaminnak pedig antioxidáns hatása van. Ez a változat még biotint is tartalmaz, ami a bőrre és a hajra is jótékony hatással van.
  • Horchata rizstejjel: Fontos, hogy figyelj a rizs származási helyére és a bio-minősítésre, továbbá elkészítés előtt alaposan tisztítsd meg. Ez a mexikói verzió azonban egyáltalán nem egy kalóriaszegény ital, továbbá nem tartalmaz sok tápanyagot.
  • Horchata mandulatejjel: A mandulaital kalóriaszegény (kivéve, ha túl sok benne a hozzáadott cukor), telítetlen zsírsavak találhatók benne (előnyös magas koleszterinszint esetén), és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatása is van.

1. recept: horchata rizstejjel

Hozzávalók

  • 200 g hosszúszemű rizs
  • 1 l víz
  • 1 egész fahéj
  • agavészirup
  • őrölt fahéj


Elkészítés

  1. A hosszúszemű rizst öntsd bele egy szűrőbe, és alaposan mosd át.
  2. Egy fél liter vizet forralj fel egy edényben, ezután zárd el a tüzet, és tedd félre a fazekat.
  3. A megmosott rizshez add hozzá az egész fahéjat. Az edényre tedd rá a fedőt, és nyolc órán át hagyd pihenni.
  4. Ezután vedd ki a fahéjat, a rizst pedig töltsd át egy mixerbe. Önts rá fél liter vizet, majd addig pürésítsd, amíg teljesen folyékony nem lesz.
  5. Szűrd le a keveréket egy szűrőn keresztül, és a folyadékot gyűjtsd össze a fazékban.
  6. Ezután melegítsd fel, töltsd át egy hőálló üvegbe (vagy bögrébe).
  7. Végezetül édesítsd agavésziruppal, és szórd meg némi fahéjjal.
  8. Opcionális: díszítsd egész fahéjjal.

2. recept kávéval: horchata latte mandulatejjel

Hozzávalók

  • Kávé
  • Mandulaital
  • Bourbon vaníliás cukor
  • Rizsszirup
  • Őrölt fahéj
  • Opcionális: 1 egész fahéj


Elkészítés

  1. Készíts egy eszpresszót egy hőálló pohárban (vagy bögrében).
  2. A mandulaitalt melegítsd meg egy kicsi edényben, és öntsd az eszpresszóhoz.
  3. Keverj hozzá egy kanál bourbon vaníliás cukrot és némi rizsszirupot.
  4. Végezetül szórd meg őrölt fahéjjal.
  5. Opcionális: díszítsd egész fahéjjal.

A hozzávalókat keresd a dm kínálatában:

Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.