Horchata kétféleképpen – őszi varázslat a pohárban
Honnan származik a horchata?
Ez a trendi ital, a horchata eredetileg a dél-spanyolországi Valenciából származik, ahol „Orxata de Xufas” néven ismerik. Mexikóban horchata néven terjedt el ez a frissítő ital, ahol a legtöbbször rizstejből készítik el. Alapját alapvetően növényi hozzávalók képezik (például mandulatej). Alkoholmentes, és ha szeretnénk, akkor kávéval is elkészíthető.
Hogyan kel fogyasztani a horchatát?
Spanyolországban és Mexikóban túlnyomórészt hidegen tálalják jégkockákkal, mivel ezekben az országokban nagyrészt rendkívül meleg van, a horchata pedig alapvetően egy frissítő ital. Azonban kellemes őszi napokon is remek választás.
Egészséges a horchata?
Ha Te magad készíted el és figyelsz arra, hogy ne édesítsd túl sok cukorral, akkor a horchata valóban egy egészséges energiaszállító. Ennek ellenére csak mértékkel ajánlott fogyasztani. Hogy mennyire egészséges a horchata, az függ a hozzávalóktól:
- Horchata tigrismogyoró tejjel: A Valenciából származó eredeti változatban sok a vas, a kalcium és a magnézium. A benne rejlő rostok pozitív hatással vannak a bélflórára, az E-vitaminnak pedig antioxidáns hatása van. Ez a változat még biotint is tartalmaz, ami a bőrre és a hajra is jótékony hatással van.
- Horchata rizstejjel: Fontos, hogy figyelj a rizs származási helyére és a bio-minősítésre, továbbá elkészítés előtt alaposan tisztítsd meg. Ez a mexikói verzió azonban egyáltalán nem egy kalóriaszegény ital, továbbá nem tartalmaz sok tápanyagot.
- Horchata mandulatejjel: A mandulaital kalóriaszegény (kivéve, ha túl sok benne a hozzáadott cukor), telítetlen zsírsavak találhatók benne (előnyös magas koleszterinszint esetén), és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatása is van.
1. recept: horchata rizstejjel
Hozzávalók
- 200 g hosszúszemű rizs
- 1 l víz
- 1 egész fahéj
- agavészirup
- őrölt fahéj
Elkészítés
- A hosszúszemű rizst öntsd bele egy szűrőbe, és alaposan mosd át.
- Egy fél liter vizet forralj fel egy edényben, ezután zárd el a tüzet, és tedd félre a fazekat.
- A megmosott rizshez add hozzá az egész fahéjat. Az edényre tedd rá a fedőt, és nyolc órán át hagyd pihenni.
- Ezután vedd ki a fahéjat, a rizst pedig töltsd át egy mixerbe. Önts rá fél liter vizet, majd addig pürésítsd, amíg teljesen folyékony nem lesz.
- Szűrd le a keveréket egy szűrőn keresztül, és a folyadékot gyűjtsd össze a fazékban.
- Ezután melegítsd fel, töltsd át egy hőálló üvegbe (vagy bögrébe).
- Végezetül édesítsd agavésziruppal, és szórd meg némi fahéjjal.
- Opcionális: díszítsd egész fahéjjal.
2. recept kávéval: horchata latte mandulatejjel
Hozzávalók
- Kávé
- Mandulaital
- Bourbon vaníliás cukor
- Rizsszirup
- Őrölt fahéj
- Opcionális: 1 egész fahéj
Elkészítés
- Készíts egy eszpresszót egy hőálló pohárban (vagy bögrében).
- A mandulaitalt melegítsd meg egy kicsi edényben, és öntsd az eszpresszóhoz.
- Keverj hozzá egy kanál bourbon vaníliás cukrot és némi rizsszirupot.
- Végezetül szórd meg őrölt fahéjjal.
- Opcionális: díszítsd egész fahéjjal.