Friss hozzávalók, könnyű szószok: ez a tésztarecept meghozza a kedved a nyárhoz
Tedd fel főni a vizet a tésztának, és indulj el Olaszországba: ez a tésztarecept már most meghozza a kedved a nyaraláshoz. Ma ez kerül az étkezőasztalra: penne csirkemellfilével és citromos-bazsalikomos szósszal.
Penne csirkemellfilével és citromos-bazsalikomos szósszal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 g dmBio durum penne
- Só
- 1 citrom, bio
- 1 marék bazsalikom (kb. 40 g)
- 200 g tejszín
- Őrölt fekete bors
- 400 csirkemellfilé
- 2 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- 150 ml száraz fehérbor
- 40 g parmezán
Elkészítés
1. Főzd meg a pennét, és készítsd elő a szószt
A pennét főzd meg sós vízben a gyártó által megadott utasítások alapján. A citromot mosd meg forró vízben, töröld szárazra, a héját reszeld le, majd facsarj ki belőle 1 ek. levet. A bazsalikomot szintén mosd meg, rázd le róla a vizet, tépkedd le a leveleit, és tegyél félre pár darabot a díszítéshez. A maradékot egy botmixer segítségével pürésítsd le a citromhéjjal és -lével, a tejszínnel, a sóval és a borssal.
2. Készítsd el a csirkemellfilét, fejezd be a szószt
A csirkemellfilét töröld szárazra, és vágd kisebb darabokra. Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, majd a húst kb. 2 percig pirítsd benne. Ezután öntsd rá a fehérbort, és hagyd a felét elfőni. Add hozzá a bazsalikomos szószt, és forrald fel. A tésztáról öntsd le a vizet, majd a tésztát is öntsd a serpenyőbe, és kb. 3 percig hagyd így forrdogálni. Reszeld le a parmezánt.
3. Kóstold meg a tésztát és tálald
Amennyiben szükséges, ízesítsd némi sóval és borssal, majd tálald egy mélytányérban. Szórd meg parmezánnal, és díszítsd bazsalikomlevelekkel.
A tészta-elv
Érdekesség minél sűrűbb a szósz, annál rövidebb a tészta. A penne az olasz „penna” szó többesszáma, ami magyarul tollat jelent.