Active Beauty
Fenntartható meleg otthon – kevesebb fűtés télen

Bekuckózva

Fenntartható meleg otthon – kevesebb fűtés télen

Szeretjük a telet, a hosszú, sétákkal a hóban, a szánkópályán vagy a jégpályán töltött délutánokkal, vagy a karácsonyi vásáron tett látogatással a szeretteinkkel. És hogy minek örülünk a legjobban ezeknek a napoknak a végén? A hazatérésnek a kellemesen meleg otthonunkba. Idén szeretnénk kevesebbet fűteni, és spórolni a fűtési költségeken anélkül, hogy le kellene mondanunk az otthon melegéről.
 

Az alábbi hét trükkel kevesebbet kell fűtened

1. Figyelj oda a helyiségek hőmérsékletére

A legtöbben közülünk télen követik el azt a hibát, hogy a fűtési költségek megtakarítása érdekében a fűtést akkor tekerjük csak fel, amikor már fázunk. Ezért hajlamosak vagyunk jobban befűteni, mint amennyire szükséges lenne. Az optimális szobahőmérséklet 21 Celsius-fok körül van, a konyhában 18 Celsius-fok (a főzés és sütés révén felmelegedik), a hálószobában pedig 19 Celsius-fok elegendő.
Bizonyos esetekben akár az éjszakai hőmérsékletcsökkentésnek is van értelme, ami azt jelenti, hogy a szobahőmérsékletet az éjszakai órákban legalább három fokkal lejjebb vesszük. Ezt központilag is lehet irányítani, de a fűtés a radiátorok szabályozóinak kézi működtetésével is vezérelhető. Azt azonban lakásonként egyedileg kell eldönteni, hogy ezzel valóban energiát takaríthatunk-e meg, vagy a lakás reggeli felmelegítéséhez több energiára lesz szükség, mint amennyit megspóroltunk. Mindenesetre fontos, hogy a szobahőmérséklet még éjszaka se csökkenjen 16 Celsius-fok alá, mert az alacsonyabb hőmérséklet kedvez a penészedésnek. Ha az éjszakai hőmérsékletcsökkentés szóba jöhet, nyugodtan tekerd le a fűtést egy órával lefekvés előtt, mivel eltart egy ideig, amíg kihűlnek a radiátorok.
 

2. Sötétítsd be az ablakokat

Nyáron a meleg nagy része az ablakokon keresztül jut be a lakásba. Télen éppen az ellenkezője a probléma: a hőveszteség nagy része az ablakokon keresztül történik, emiatt többet kell fűtenünk. Mint ahogyan a hőséggel szemben védekezhetünk így, a meleg távozását is meg előzhetjük az ablakok sötétítésével. Ezért a redőnyöket és a függönyöket mindig le kell engedni/be kell húzni, ha kint sötét van, vagy egy helyiséget nem használunk. Így 20 százalékkal lehet mérsékelni a hőveszteséget, ami fenntarthatóbb, és a fűtési költségek is csökkenhetnek. Nem szabad alábecsülni az ajtók alatti nagy réseket sem. Ha állandó huzatot észlelsz, zárd le ezeket a hézagokat, hogy a meleg levegő ne tudjon távozni.
 

Ésszerű szellőztetési stratégia

Egy további tipp, amely az ablakokat érinti, a szellőztetés témájával foglalkozik: megoszlanak a vélemények arról, hogy nyáron mikor van a megfelelő időpont a szellőztetésre. Télen ezzel szemben egyértelmű a szabály: mindegy, hogy nappalról vagy éjszakáról van-e szó, a szellőztetés hossza a mérvadó. Érdemes nemcsak bukóra nyitni az ablakot, hanem naponta többször, néhány percig alaposan kiszellőztetni, hogy a levegő cserélődjön. Így elegendő friss levegő jut be a lakásba anélkül, hogy túl sok hőt kellene veszítenünk vagy kedveznénk a penészképződésnek, amely különösen nedves környezetben alakul ki. Ha kevesebbet fűtünk, a levegő nem szárad ki annyira, ezért érdemes különösen óvatosnak lenni.
 

4. Varázsolj melegséget az otthonodba

Természetesen a stílusos, csupasz járólap inkább hűvös hangulatot sugall, mint melegséget. A kifejezetten letisztult bútorok is hűvös hatást keltenek a helyiségekben. Ha tehát a lakótér túl puritán, akkor érdemesebb télre egy kis melegséget vinni az otthonodba. A következő kiegészítők gondoskodhatnak például a meghitt és meleg környezetről, és máris egy kicsit kevesebbet kell fűtenünk:
  • vastag szőnyegek
  • puha takarók a kanapén
  • (vegán) szőrmék a foteleken
  • indirekt világítás/gyertyafény
  • meleg, semleges falszínek

5. Tartsd magad is melegen

A tél derekán egy pólóban és mezítláb tartózkodni a lakásban nem a leggazdaságosabb, és nem is tesz jót a környezetnek. Inkább ismerjük be, hogy éppen tél van, és öltözködjünk ennek megfelelően: otthon is viseljünk hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot, húzzunk puha zoknit, és kényeztessük magunkat egy forró teával, miközben a kanapén kuckózva egy jó könyvet olvasunk. Ünnepeljük a telet minden formában, így az olyan kifejezések, mint az „energiaválság” vagy a „klímaváltozás” eszünkbe sem fog jutni, miközben fűtési költségeket és erőforrásokat takarítunk meg.
Például az, hogy (szinte) nem fűtjük be a hálószobát, nem kell, hogy szükséges rosszat jelentsen, hanem lehet egy okkal több, hogy összebújjunk a partnerünkkel, vagy melegvizes palackot tegyünk az ágyunkba. Minden csupán nézőpont kérdése, és rajtunk áll, hogy mit hozunk ki belőle.
 

6. A radiátorok karbantartása

A legtöbb háztartásban a radiátorok biztosítják a meleget. Tehát központi szerepet játszanak, ezért van néhány dolog, amelyet érdemes szem előtt tartani, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni belőlük. A fűtési rendszer teljes kapacitásának kiaknázásához rendszeresen karban kell tartani a radiátorokat. A fűtési rendszert magát évente kell átvizsgáltatni, de célszerű a radiátorokat is rendszeresen ellenőriztetni egy szerelővel. A radiátorokat mindig légteleníteni kell, ha már nem működnek, vagy bekapcsolás után gurgulázó hangot adnak ki. A teljes fűtőteljesítmény csak akkor biztosított, ha a levegő el tudott megszökni a rendszerből.
Egy további lényeges szempont, hogy ne kerüljenek bútorok vagy egyéb tárgyak a radiátorok elé vagy azok tetejére. Amennyiben a fűtőtest egy polc vagy íróasztal mögé van elrejtve, a meleg levegő nem tud eloszlani a helyiségben, így feleslegesen fűtünk. Ugyanebből az okból lehetőség szerint el kell kerülni a nagyméretű törölközők vagy ruhadarabok szárírását is közvetlenül a fűtőtesten.
 

7. A fűtési szezon betartása

Németországban a fűtési szezon október 1-jétől április 30-ig tart. Ez azt jelenti, hogy a bérlőknek fűteniük kell a lakásukat. Ausztriában nincs általános szabályozás, az emberek az adott területen kialakult szokásoknak megfelelően járnak el. Ennek ellenére nagyjából lehet ehhez az irányelvhez igazodni, és azt a célt kitűzni, hogy ezen időszakon kívül ne fűtsünk. Ez természetesen semmiképpen sem jelenti azt, hogy október 1-jén be kell kapcsolni a fűtést. Bizonyos években az október annyira enyhe, hogy nincs is rá szükség. Előfordulhat viszont az ellenkezője is, hogy még májusban is olyan hideg van, hogy fűteni kell. Ennek ellenére a fűtési szezon iránymutatásként szolgálhat.