Active Beauty
Fejbőr-detox
Szöveg: Sándor Alexandra

Egészséges alapok

Fejbőr-detox

Megviselik a hajadat a rohanó hétköznapok? Nyomot hagyott rajta a túl sok hőkezelés (szárítás, vasalás) és hajformázószer? Akkor bizony eljött a fejbőr-detox ideje!


A mostanában divatos kifejezés tulajdonképpen alapos mélytisztítást jelent, vagyis azt, hogy végre megszabadítod a fejbőröd a szennyeződésektől, az elhalt hámsejtektől, és a hajformázószerek maradványaitól. Ennek köszönhetően fellélegezhetnek a hajhagymáid, ami elősegíti a védő hatású természetes olajok termelődését és a megfelelő pH-értéket. Mindez nemcsak egészségesebb fejbőrt eredményez, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy a hajad dúsabb és fényesebb legyen, ráadásul gyorsabban is nőjön.

Mélytisztító sampon


A fejbőr-detox legfontosabb lépése a fejbőr megtisztítása. A megszokott samponod helyett a detox alkalmával – és onnantól kedve bizonyos időközönként, igény szerint hetente vagy havonta rendszeresen – inkább speciális mélytisztító sampont használj, ami kíméletesen eltávolítja a bőrödről a szennyeződéseket, a kozmetikummaradványokat és az elhalt hámsejteket. Az ideális mélytisztító sampon egyúttal hatékony és kíméletes a fejbőrhöz, illetve a hajhoz.


Fejbőrmasszázs


Ahelyett, hogy a szokványos mozdulatokkal mosnál hajat, és egyszerűen csak felhabosítanád a sampont, a mélytisztítás alkalmával érdemes különös gondot fordítanod a masszázsra. Ez ugyanis fizikailag segít megszabadulni az oda nem illő dolgoktól, emellett pedig a vérkeringés serkentésével fokozza a fejbőr és a hajhagymák tápanyagellátását.

Fésülés okosan


Fésülésre nem csupán a hajadnak van szüksége, hanem a fejbőrödnek is. Eleink nem véletlenül tartották úgy, hogy százszor át kell fésülni vagy kefélni a hajat a tövétől a végéig! Ez ugyancsak segít a fejbőr tisztításában és a vérkeringésének fokozásában. Jó, ha természetes alapanyagú fésűt vagy kefét választasz erre a célra.

Olajos kezelés


A fejbőr-detoxnak nem csupán a tisztítás, hanem a hidratálás is szerves részét képezi. A természetes olajokat tartalmazó pakolások sokkal jobban hatnak a mélytisztítás után. Nincs más dolgod, mint hajmosás után fent hagyni a pakolást a címként szereplő hatóidőn keresztül – csak arra figyelj, hogy bizonyos hajtípusok például zsíros vagy nagyon vékony szálú haj – esetén érdemes elkerülni az olajos lerakódásképződést, és inkább valamilyen könnyű pakolást választani.