Fehérjepuding csicseriborsóból: egészséges élvezet a legújabb TikTok-trend szerint
Manapság egyre többen találkoznak kávézókban és parkokban úgynevezett „puding-randikon”. Kávé és sütemény helyett puding kerül a tányérra, amit pedig villával kell megenni. Erre tökéletesen alkalmas a fehérjepuding csicseriborsóból: gyorsan elkészíthető, tele van növényi fehérjével, és olyan kreatív feltétekkel párodítható, mint a bogyós gyümölcsök, a dió- és mogyorófélék vagy a csokoládé. Tökéletes arra, hogy összehozd az élvezeteket az egészséggel és a barátokkal.
Miért annyira egészséges a csicseriborsó?
Csicseriborsó – az egészséges táplálkozás energiabomba hüvelyese
A csicseriborsó az egyik legrégebben termesztett növény: már 8 000-10 000 évvel ezelőtt is termesztették Keleten, és onnan indult hódító utjára Európába. Azóta ezt a kis hüvelyes növényt nemcsak értékes élelmiszerként, de gyógynövényként is számon tartják.
Manapság a csicseriborsó nélkülözhetetlen része a tudatos táplálkozásnak. Kiváló növényi fehérjeforrás, így ideális vegetáriánusok és vegánok számára. Magas fehérjetartalma támogatja az izomnövekedést és az edzés utáni regenerációt. Ezzel együtt rengeteg rostot tartalmaz, így elősegíti az emésztést, továbbá hosszabb ideig tartó teltségérzetet garantál
.
Tápanyagtartalma is lenyűgöző: a csicseriborsó gazdag vasban, magnéziumban, cinkben és B-vitaminokban – tehát fontos tápanyagokban, amelyek erősítik az immunrendszert, és fokozzák a szervezet energiatermelését. Ezenfelül gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, és nagyon kevés telített zsírsavat tartalmaz. A csicseriborsó ezért segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, és támogathatja a szív egészségét.
A csicseriborsó igazi mindentudó a konyhában: akár krémes kenyérfeltétek, például hummusz alapjaként, akár ropogósra sütve nassolnivalóként, akár curryk és bowlok összetevőjeként – ez a hüvelyes mindig extra adag tápanyagot biztosít. Még az édes receptekben is, például az egészséges desszertek alapjaként, sokoldalúságát bizonyítja.
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak csicseriborsót, egészséges, fehérjében gazdag étrendet követnek, és egyúttal finom, változatos ételeket is készíthetnek belőle.
Hozzávalók 4 főre
- 200 g dmBio csicseriborsó
- 200 ml dmBio növényi ital (zab-, mandula- vagy szójaital)
- 2 ek. dmBio kakaópor (cukrozatlan)
- 2 ek. dmBio mogyorókrém vagy dmBio mandulakrém
- 2 ek. dmBio A-minősítésű juharszirup vagy dmBio virágméz
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 adagolókanál csokis fehérjepor
- Opcionális: csokireszelék, bogyós gyümölcsök vagy diófélék feltétként
Elkészítés: fehérjepuding csicseriborsóból
Elkészítés: fehérjepuding csicseriborsóból
1. Csicseriborsó előkészítése
A csicseriborsót folyó víz alatt mosd át, majd alaposan hagyd lecsöpögni.
2. Hozzávalók összekeverése
A csicseriborsót tedd a turmixgépbe a növényi itallal, a kakaóporral, a mogyorókrémmel, a juharsziruppal vagy a mézzel és a csokis fehérjeporral együtt. Egy-két perc alatt turmixold krémessé. Ezután kóstold meg, és ízlés szerint adj hozzá még mézet vagy kakaóport.
3. Tálalás és hűtés
A keveréket töltsd át desszertpoharakba, és legalább 30 percre tedd a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt díszítsd kedved szerint csokoládéreszelékkel, friss bogyós gyümölcsökkel vagy ropogós diófélékkel.
Ha még intenzívebb csoki ízre vágysz, akkor keverj hozzá némi olvasztott étcsokoládét. Ez a desszert gyorsan elkészíthető, és tökéletes választás snacknek vagy reggelinek.