Képzeld el, hogy egy tükör előtt állsz, sminkeletlenül és meztelenül, és azt gondolod: „Aha, tehát ez vagyok én.” Nem keresed magadon a hibákat, nem kritizálod magad, viszont nem is látod magad többnek, mint amennyi valójában vagy. Így lehetne metaforikusan szemléltetni az önelfogadást.

Heidemarie Eder pszichoterapeutával mélyebben beleássuk magunkat a tematikába. A szakember elmagyarázza, hogyan tanulható az önelfogadás, és mi segít, ha úgy érezzük, mindent megtettünk, mégsem sikerül elérnünk a célunkat.

Eder asszony, mit jelent az önelfogadás?

Azt a képességet jelöli, hogy egyszerűen jónak tartjuk magunkat úgy, ahogy vagyunk: az összes erősségünkkel és gyengeségünkkel, tehetségünkkel és hibánkkal együtt. Aki képes így tekinteni önmagára, az tudja kezelni a kudarcait, nem tartja magát kevesebbnek másoknál, és nem ostorozza önmagát – egyszóval képes boldogan élni az életét. Az önelfogadás arról szól, hogy megértőek vagyunk önmagunkkal szemben, és tanulunk a negatív tapasztalatokból anélkül, hogy magunkat okolnánk a sikertelenségekért.

Valóban az önelfogadás a boldogságunk kulcsa?

Az önelfogadás a személyiségfejlődés egy fontos aspektusa. Hozzájárul ahhoz, hogy egészséges viszonyt tudjunk kialakítani és ápolni önmagunkkal, és önazonos, kiteljesedett életet tudjunk élni.

Miért olyan nehéz sokaknak elfogadni önmagukat?

Olyan társadalomban élünk, ami komoly teljesítményt és alkalmazkodást vár el tőlünk. Társadalmunk kevésbé tolerálja a hibákat, és már az iskolában is a gyengeségeinkkel szembesítenek minket, ahelyett, hogy az erősségeinkre koncentrálnának. Kisgyermekkorunktól fogva ezeket az értékeket közvetítik felénk, és ezek úgy ivódnak belénk, hogy fel sem merült bennünk soha, hogy esetleg nem lennének igazak. Az olyan mondatok, mint a

  • „Nem vagy elég jó”,
  • „Nem érdemled meg”,
  • „Senki sem szeret téged olyannak, amilyen vagy”,
  • „Túl kövér, lusta stb. vagy”,

folyamatosan dolgoznak bennünk, és gátolnak minket abban, hogy elfogadjuk és szeressük magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Ezek ez elménkbe vésődött mondatok természetesen abban is megakadályoznak minket, hogy valaha is boldoggá váljunk.

Mi különbözteti meg az önelfogadást az önszeretettől?

Az önelfogadás az önszeretet előfeltétele. Az önelfogadás lehetővé teszi, hogy megbarátkozzunk azzal, hogy nem vagyunk tökéletesek, és elhallgattassuk magunkban a belső kritikust. Az önszeretet az önelfogadás után jön, tehát a következő lépcsőfok: ha szeretjük önmagunkat, akkor kedvesen, együttérzően, tisztelettel bánunk önmagunkkal, és gondoskodunk a jóllétünkről.