Active Beauty
Az ökobarát bevásárlás 6 szabálya
Szöveg: Nagy Viktória

A környezet védelmében

Az ökobarát bevásárlás 6 szabálya

Egyre többen igyekeznek környezettudatosan élni. Ennek fontos eleme a tudatos vásárlás, amely során számít, hogy mit, mennyit és miben viszünk haza. Nézzük a környezetbarát bevásárlás legfontosabb szabályait.

Részesítsd előnyben a helyi és szezonális termékeket
Annak érdekében, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomodat, amikor csak teheted, helyi termelőktől vásárold akár a pékárut, a húst, a zöldséget és a gyümölcsöt. Kerüld a kínai fokhagymát és a marokkói paradicsomot, hiszen ezek szállítása komoly terhelést jelent a környezetnek. Ráadásul minél közelebbről származik az adott zöldség vagy gyümölcs, annál frissebb és finomabb is, egyúttal vitamintartalma is annál magasabb.

Mindig legyen nálad zöldség- és gyümölcszsák
Mindig úgy indulj el vásárolni, hogy legyen nálad egy vagy több gyümölcsös, illetve zöldséges zsák. Ezáltal nem kell feleslegesen műanyagzacskókat használnod, és nem termelsz szemetet. Már számos boltban kaphatók már ilyen zsákok, amiket akárhányszor újra tudsz használni. Természetesen külön bevásárlótáskáról se feledkezz meg, amibe bele tudsz pakolni mindent, amit vettél. A legjobb, hogy létezik már olyan szatyor, amit PET-palackokból készítenek, így ezek használatával duplán óvod a környezetet.

Tervezd meg a bevásárlást
Mi köze a vásárlásod megtervezésének a környezethez? Bizony sok! Minél átgondoltabban indulsz el a boltba, annál nagyobb eséllyel kerülöd el a felesleges vásárlást. Akik lista vagy pontos elképzelés nélkül látnak ennek neki, legtöbbször túl sok mindent pakolnak a bevásárlókocsiba, ugyanis az érzelmeik alapján döntenek. Épp ezért olyan fontos, hogy indulás előtt készíts egy listát, és gondold végig, hogy ténylegesen mire lesz szükséged az elkövetkezendő napokban.
Ha hús, akkor bio
Amennyiben tenni szeretnél a környezetért, akkor először is csökkentened kell a húsfogyasztásodat, másodszor pedig arra is figyelned kell, hogy milyen húst veszel. Ha teheted, csak bio minősítésű termék kerüljön a kosaradba, ugyanis ezeknél biztos lehetsz abban, hogy az állatokat jó körülmények között tartották, kevesebb stressz érte őket – nem mellesleg ennek köszönhetően a húsuk is finomabb. Ezen kívül ezek a termékek többek közt GMO-mentesek, a takarmányba nem kevernek állatgyógyászati termékeket, és az ólak fertőtlenítése során sem használnak vegyszereket.

Ne vegyél palackozott ásványvizet
Magyarországon alapvetően jó minőségű a csapvíz, így nyugodtan ihatsz belőle – kiváltva ezzel a palackozott vizet. Ezáltal nem csak az állandó cipekedéstől szabadulsz meg, de jelentősen csökkented az ökológiai lábnyomodat is, hiszen sokkal kevesebb műanyagszemetet termelsz. Ha pedig a szénsavas vizet részesíted előnyben, mindössze egy szódagépet kell beszerezned hozzá.

Keresd a méltányos kereskedelem (Fair-trade) emblémáját és az ökocímkéket
Szintén sokat tehetsz a környezetvédelemért, ha olyan termékeket vásárolsz, melyek előállítása során fontos a fenntarthatóság. Ezt ökocímkék jelzik. Ha nem ismerős egy adott minősítés, akkor nyugodtan nézz utána az interneten, így meg tudsz bizonyosodni arról, hogy az egy megbízható jelölés-e vagy sem. Ugyanígy: a méltányos kereskedelem címke is rendkívül fontos. Ennek lényege, hogy a termék árával valóban megfizetjük a termelő anyagi és munkaráfordításait.