Active Beauty
Mentsük megy együtt a világot!

A tudatosság tanulható – leginkább gyerekkorban

Mentsük megy együtt a világot!

Egyszerű dolog: a szülők példát mutatnak, a gyerekek pedig követik azt. Mint ahogy mindent, amit az életben meg akarnak tanulni. A tudatosság is köztük lehet! Gondoljunk a holnapra – elvégre a a gyermekeink ebben a jövőben fognak élni.

Együtt minden könnyebben megy, még a világ megmentése is. Ha összefogunk, sokat tehetünk érte! A gyerekek maguktól segédkeznek ebben, ha a szüleiktől ezt a mintát látják. Ne felejtsük el lekapcsolni a villanyt, ha kimegyünk a szobából, zárjuk el a csapot fogmosás közben, vagy főzzünk együtt valamit helyi alapanyagokból. Így lesz a kötelességből szórakozás.

kleines Mädchen füllt Erde in einen Topf. Mama hilft ihr dabei

Egy cserepet megtöltünk földdel. Ez lesz az új otthona annak a fűszernövénynek, amit még nem is ismerek.

A család együtt megy vásárolni – kosárral, hogy ne kelljen bevásárlótáskát venni. A vákuumcsomagolt termékek helyett csomagolás nélkülieket választunk. Elkezdünk a kertben vagy a balkonon növényeket termeszteni, a gyerekek pedig velünk ásnak és segítenek gyomlálni. A munka során a kezek bepiszkolása becsületbeli dolog. Egyszer kóstoljuk csak meg a saját termesztésű paradicsomunkat, onnantól a spanyol import a polcokon marad, hiszen nem kérdés, melyik a jobb ízű.

A sajt- és kenyérkóstolók is magukért beszélnek. Aki a termelői piacon kóstol, nem dob ki több pénzt olcsó árura, így nevelhetünk tudatos ínyenceket. Az érzéki élmények elkísérnek minket felnőtt korunkig. A következő lépés, hogy kilépünk a természetbe, a hangsúly pedig a „lépésen” van. Csak olyan közlekedési eszközön utazunk, aminek maximum két kereke van. A kalandorok játszhatnak botokkal és kövekkel. Fára mászhatunk, hangyautakat figyelhetünk meg, és felfedezzük a világot, amelyben az állatok és a növények laknak. Ez tudatosságot ébreszt bennünk a fenntarthatósággal kapcsolatban.

kleines Mädchen mit Mama

Ha a fűszernövény szép nagyra megnő, lecsípek belőle és rászórom a rántottámra.

A gyerekek fogékonyak és nagyon gyorsan megértik, hogy Róka úr és Nyuszi asszony nem feltétlenül szeretik, ha a házukba szemetelünk. Ahogy azt is, hogy az autó fekete kipufogógáza és a kémény füstje nem tesznek jót a tölgyfának, melynek vaskos ágain éppen kényelembe helyeztük magunkat.

Játékosan és tudatosan éljük hétköznapjainkat és ennek szellemében vezetjük háztartásunkat is. Válasszuk a zöld energiát, alkossunk utazóközösségeket, barkácsoljunk játékokat természetes alapanyagokból. Ha a gyermekek megértik, hogy mit miért csinálunk, és ezt mindeközben még élvezettel is tesszük, örömmel figyelnek minket és tanulnak tőlünk. És egyszer csak a kerekek elkezdenek forogni. Így egyszer az is előfordulhat, hogy gyermekünk kérdőre von minket, miért húzunk szép cipőt és megyünk autóval a boltba. Hiszen már ők is tudják: ezzel túl nagy ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után.

Do-it-yourself: minikert az otthonunkban

Mentés

Mentés

Fenntartható háztartás

Fenntarthatóság a családok mindennapjaiban

  • A szemét minimalizálása. Inkább többször kevesebbet vásároljunk, hogy a nap végén ne landoljon olyan sok minden a szemétben.
  • Maradékok felhasználása. Főzzünk a családdal, kreatívan használjunk fel mindent, amit a hűtőben találunk. Ezzel kíméljük környezetünket és a pénztárcánkat is.
  • Cseréljünk tárgyakat. Hívjuk meg a barátainkat és a rokonainkat játék- és ruhacserére. A másik gyermek dolgai úgyis sokkal érdekesebbek.
  • Újítsuk fel a régit. Kísérletezzünk együtt DIY ötletekkel, erre ma már számos példát találni az interneten.
  • Spóroljunk a csomagoláson. A folyékony szappant, a tisztítószert és a fűszereket utántöltős kiszerelésben vásároljuk.
  • Keressünk alternatívákat. Minden esetben részesítsük előnyben a természetes anyagokat a műanyaggal szemben. Üvegpalack a műanyag helyett. Üvegpohár a papír helyett.