Immunrendszer erősítése: a helyes táplálkozással

1) Egy egészséges mikrobiom az immunrendszerért

Az immunrendszer természetes úton történő erősítésének legegyszerűbb módja a gyomron keresztül vezet. Ennek oka, hogy a saját testünk védekezőrendszerének legnagobb része a belekben található. Ahhoz, hogy a mikrobiom támogatni tudja az immunrendszert, megfelelően kell táplálni a hasznos bélbaktériumokat. A fermentált élelmiszerek, mint a joghurt vagy a savanyú káposzta, nagyon jót tesznek a bélflórával, ezért minél többször kell szerepelniük az étrendben főleg télen.
Hogyan lehet még erősíteni az immunrendszert? A házi praktikák szintén hasznosak a vírusok és társaik ellen: a gyömbért, fokhagymát, kakukkfűvet és borsot nem szeretik a baktériumok és a vírusok. A szójababban, csicseriborsóban, mogyoróban található másodlagos növényi anyagok, továbbá a tormában, mustárban, retekben és wasabiban található mustárolaj hatékony háziszerek megfázás ellen. A csípős ételek alapvetően jót tesznek a hideg évszakban – és gyulladáscsökkentők: a chili a kapszaicin nevű hatóanyagot tartalmazza, ami serkenti a nyálkahártyák vérellátását.

2) Elegendő folyadékfogyasztás

Egy nap minimum 1,5 litert kell inni. Ezáltal maradnak nedvesek a nyálkahártyák, így hatékonyan tudnak védekezni a vírusok és baktériumok ellen. Azonban épp télen nem vagyunk sokszor szomjasok. A folyadékfogyasztás növelésére olyan italok vannak jótékony hatással, mint a különböző teák, melyek a hatóanyagaikkal erősítik az immunrendszert. Ilyen például a zöld-, a kamilla- és a rooibos tea.

Az immunrendszer erősítése friss levegővel és sporttal

3) Kellemes légkör teremtése

Általában az időnk 90 százalékát zárt szobákban töltjük. Az ablakok rendszeres kinyitásával cserélődik a levegő, és csökken a szoba levegőjének vírus- és káros anyag terhelése. Naponta kétszer-négyszer ajánlott szellőztetni. Ha a páratartalom 30 százalék alá csökken, akkor kiszárad a bőr, illetve a nyálkahártyák, így könnyebb dolguk van a kórokozóknak. A párásítók vagy a radiátorra helyezett nedves textilek segíthetnek ebben. Vagy a szobanövények: az öntözővíz 90 százalékát leadják a környezetüknek. A száraz fűtési levegő esetén ez a tény rendkívül jót tesz a nyálkahártyákkal. Erre a célra különösen alkalmasak az olyan nagylevelű fajták, mint a szobahárs, a madárfészek páfrány, a palka, a fikusz vagy az arália fajták.

4) Friss levegő és napfény

A napfény segít a szervezetnek, hogy D-vitamint termeljen. Már szeptemberben elkezd csökkenni a D-vitamin szint, és a legtöbb embernél márciusban éri el a mélypontot. Épp ezért kell minden egyes lehetőséget kihasználni, hogy a lehető legtöbb napfényt tudjuk magunkba szívni. Ha a téli séta még egy erdőn is keresztülvisz… – az tökéletes! A kivételes levegőmix adja a különbséget: a fák az általuk kibocsátott illóolajokban található hírvivőanyagokkal kommunikálnak egymással. Egy erdei séta során ezek a terpentinek a bőrön és a légutakon keresztül jutnak be a szervezetbe. Ezáltal lelassul a szívverés, a vegetatív idegrendszer lenyugszik, és erősödik a védekezőrendszer.
Különben nemcsak a friss levegő és a napfény teszi annyira egészségessé a kint tartózkodást: a hideg és a meleg váltakozása következtében megedződik az immunrendszer. Ezt a hatást váltózuhannyal és a szaunázással is elérheted: ezek serkentik a vérellátást és a vérkeringést, továbbá az immunrendszert is. Vigyázat: aki már náthás, nem mehet szaunázni, ugyanis ez tovább terhelné a vérkeringést.

5) A rendszeres mozgás fitten tart – az immunrendszert is

A sport stimulálja az immunrendszert, főleg az állóképességet növelők, mint a futás, az úszás vagy a kerékpározás. Nem annyira csábító? Mit szólnál egy hógolyócsatához, szánkózáshoz vagy jégkorcsolyázáshoz? Fagyott vízibombákkal szuperül lehet bowlingozni. Biztosan kitalálsz valamit, amit élvezel. Fontos azonban: ne terheld le túlzottan a tested, ugyanis azzal csak gyengíted a védekezőrendszered. A regeneráció és a mérsékelt edzés tehát nagyon fontos. Főleg egy megfázás után érdemes lassan visszatérni.

Immunrendszer erősítése – mindennel, ami boldoggá tesz

6) A nevetés egészséges

A lelkünk nagy befolyással van a fizikai közérzetünkre. A pozitív gondolatok és a nevetés erősítik a védekezőrendszert a vírusokkal és társaikkal szemben. A nevetés hatására szerotonin szabadul fel és csökken a stressz. A legjobb, ha a családdal és a barátokkal együtt nevettek, hiszen úgy a legjobb.

7) Az összebújás és a szex is jót tesz

A saját védekezőrendszer erősítése csókolózással? Ezt nem kell kétszer mondani! A csókolózás erősíti az immunrendszert, és nemcsak azért, mert javítja a hangulatot. A partner nyálával baktériumok és vírusok jutnak a testbe. Azaz a csókolózás egy természetes „oltás”, ami megedzi a védekezőrendszert. A szex is pozitív hatással van: a pennsylvaniai Wilkes-Barre Egyetem tudósai arra jöttek rá, hogy azoknak a nyálában, akik hetente kétszer szeretkeznek, 30 százalékkal több immunglobulin van, mint a kevesebbet szeretkezőkében. Az immunglobulinok olyan fehérjék, amik a vérben áramolnak, és sokféle feladatot látnak el. Antitestnek is szokták hívni ezeket.

8) Az éneklés boldoggá és egészségessé tesz

Igen, az éneklés ellenállóvá tesz a megfázással szemben – főleg akkor, ha ezt több emberrel együtt csináljuk. Már egy óra éneklés után sokkal több immunglobulint termel a test, mint azelőtt. Ezt a londoni Imperial College kutatása derítette ki, amely során több mint 190 kórustag nyálmintáit vizsgálták meg.

A kevesebb több: immunrendszer erősítése lemondással

9) A túl sok stressztől fogékonyabb leszel a fertőzésekre

Aki folyamatos stressz alatt áll, annak a szervezete több kortizol nevű hormont termel, ami elnyomja a védekezőrendszert. A jelige tehát a lazítás, a lelassítás és pár időpont lemondása. Az elegendő alvás is fontos: Aki egy héten át, éjszakánként kevesebbet alszik 6 óránál, négyszer fogékonyabb a megfázásos vírusokra. Ezt a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem munkacsoportja derítette ki. Ez miért van így? A T-sejtek, melyek az immunrendszer védekezősejtjei, főleg éjszaka aktívak, és ilyenkor számolják fel a káros betolakodókat, illetve a megtámadott sejteket.

10) A dohányzás és az alkohol gyengítik a védekezőrendszert

Mindannyian tudjuk: a dohányzás rendkívüli módon károsítja szervezetet – és az immunrendszert is. A dohányzó személyek sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre. Ezen kívül kiszárítja a nyálkahártyákat. Épp ezért itt az ideje, hogy végleg leszokj a dohányzásról!
Amennyire csábítóak a forralt bor és társaik a hideg évszakban, túl gyakran ne fogyasszuk ezeket. Az alkoholfogyasztás ugyanis szintén gyengíti a védekezőrendszert. A máj ugyanis ilyenkor első körben a méregtelenítéssel van elfoglalva, így nem tud olyan mértékben részt venni az immunvédekezésben. Az alkohol ezen kívül lelassítja a fehérvértesteket, melyek úgynevezett falósejtekként küzdik le a vírusokat.