Zöldséges rakott tészta: két ízletes nyári fogás

Recept: spenótos cannelloni besamelmártással:

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 400 g friss spenótlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 75 g fenyőmag
  • 100 g szalonna (kocka)
  • Őrölt bors
  • Szerecsendió
  • 150 g ricotta
  • 12 cannelloni
  • Vaj a sütőformához
  • 3 ek. vaj
  • 3 ek. liszt
  • 400 ml dmBio tej alpesi
  • 100 g reszelt sajt

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt

Melegítsd elő a sütőt alsó és felső fokozaton 200 Celsius-fokra. Mosd meg és szárítsd meg a spenótot. Pucold meg a fokhagymát és a hagymát, majd kockázd fel őket. A fenyőmagot pirítsd meg egy serpenyőben, majd tedd félre.

2. Készítsd el a cannelloni töltelékét
A szalonnát pirítsd meg egy serpenyőben a fokhagymával és a hagymával együtt. Add hozzá a spenótot, várd meg, hogy összeessen, és ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, aprítsd fel, majd keverd össze a ricottával és a fenyőmaggal. Ezután ismét fűszerezd meg sóval, borssal és szerecsendióval.

3. Töltsd meg a cannellonikat, és készítsd el a besamelmártást
Töltsd meg a spenótos masszával a cannellonikat, és egy kivajazott sütőformában helyezd őket egymás mellé. A besamelmártáshoz olvaszd fel a vajat egy edényben, szórj rá lisztet, alaposan keverd el, egy kicsit pirítsd meg, majd hűtsd le a tejjel. Egy habverő segítségével keverd csomómentesre. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsd, majd vedd le a besamelmártást a tűzről.

4. Fűszerezd és süsd meg a cannellonikat
Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd a szószt kb. 5 percig főzd tovább, hogy besűrűsödjön. A besamelmártást és a reszelt sajtot oszlasd el a cannellonikon, majd az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süsd őket készre.

Recept: rakott tészta répával, cukkinivel és fasírttal


Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
1. Főzd meg a tésztát, aprítsd fel a zöldségeket
Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius-fokra. A tésztát tedd forrásban lévő sós vízbe, és a gyártó által megadott utasítások alapján főzd készre. Pucold meg a hagymát, és kockázd fel. A répákat hámozd és mosd meg, majd szeleteld fel. A cukkiniket is mosd és pucold meg, hosszában vágd félbe és szeleteld fel. Az újhagymát is tisztítsd meg, és vágd karikákra.

2. Készítsd elő a darálthúst egy serpenyőben
Hevíts fel némi olajat egy serpenyőben, és pirítsd meg benne a darálthúst. Ezután add hozzá a felkockázott hagymát és keverd hozzá a sűrített paradicsomot, majd az egészet pirítsd még pár percig. Öntsd hozzá a paradicsomot és az alaplevet is, majd 10 percig hagyd forrdogálni.

3. Szűrd le a tésztát és pirítsd meg a zöldségeket
Az elkészült tésztáról öntsd le a főzővizet. Az egy evőkanál olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben. Tedd bele a cukkini- és répaszeleteket, és mindegyiket pirítsd aranybarnára. A végén add hozzá az újhagyma karikákat is. Sóval és borssal ízesítsd, majd mindent szedj ki a serpenyőből.

4. Süsd meg a tésztát, a zöldségeket és a darálthúst egy sütőformában
Keverd össze a tésztát, a zöldséget és a darálthúst, majd az egészet töltsd bele egy kikent sütőformába. Vágd fel a mozzarellát, reszeld le a gouda sajtot, és szórd rá. Az egészet tedd be az előmelegített sütő középső sínjére, és kb. 20 perc alatt süsd aranybarnára.

5. Pirítsd meg a bacont és pácold be a rukkolát
Melegíts fel egy serpenyőt, és abban pirítsd meg a bacont. Ha elkészült a szalonna, akkor vedd ki és tedd egy konyhai papírtörlőre, hogy le tudjon csöpögni róla az olaj. Mosd meg a rukkolát, hagyd megszáradni, és aprítsd fel. A szalonnát tördeld fel. Keverd össze a rukkolát, a szalonnát, az egy teáskanál olívaolajat és a balzsamecetet.

6. Vedd ki a tepsit a sütőből, és díszítsd
Vedd ki a sütőből a sűtőformát, majd a rukkolás-szalonnás keveréket oszlasd el rajta, és azonnal tálald.