Aranybarna, ropogós és az egész család szereti: zöldséges rakott tészta
Egy ínycsiklandó rakott tészta friss zöldségekkel a tökéletes fogás. Akár egy gyors családi ebédként vagy a következő baráti találkozó fénypontjaként – ez a két változat ellenállhatatlan ízével és ropogós sajtos kérgével nyűgöz le mindenkit, és garantáltan az egyik kedvenc fogássá avanzsál!
Zöldséges rakott tészta: két ízletes nyári fogás
Recept: spenótos cannelloni besamelmártással:
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 400 g friss spenótlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 75 g fenyőmag
- 100 g szalonna (kocka)
- Só
- Őrölt bors
- Szerecsendió
- 150 g ricotta
- 12 cannelloni
- Vaj a sütőformához
- 3 ek. vaj
- 3 ek. liszt
- 400 ml dmBio tej alpesi
- 100 g reszelt sajt
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt
Melegítsd elő a sütőt alsó és felső fokozaton 200 Celsius-fokra. Mosd meg és szárítsd meg a spenótot. Pucold meg a fokhagymát és a hagymát, majd kockázd fel őket. A fenyőmagot pirítsd meg egy serpenyőben, majd tedd félre.2. Készítsd el a cannelloni töltelékét
A szalonnát pirítsd meg egy serpenyőben a fokhagymával és a hagymával együtt. Add hozzá a spenótot, várd meg, hogy összeessen, és ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, aprítsd fel, majd keverd össze a ricottával és a fenyőmaggal. Ezután ismét fűszerezd meg sóval, borssal és szerecsendióval.
3. Töltsd meg a cannellonikat, és készítsd el a besamelmártást
Töltsd meg a spenótos masszával a cannellonikat, és egy kivajazott sütőformában helyezd őket egymás mellé. A besamelmártáshoz olvaszd fel a vajat egy edényben, szórj rá lisztet, alaposan keverd el, egy kicsit pirítsd meg, majd hűtsd le a tejjel. Egy habverő segítségével keverd csomómentesre. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsd, majd vedd le a besamelmártást a tűzről.
4. Fűszerezd és süsd meg a cannellonikat
Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd a szószt kb. 5 percig főzd tovább, hogy besűrűsödjön. A besamelmártást és a reszelt sajtot oszlasd el a cannellonikon, majd az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süsd őket készre.
Recept: rakott tészta répával, cukkinivel és fasírttal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g dmBio spirelli tészta
- Só
- 1 hagyma
- 3 répa
- 2 cukkini
- ½ csokor újhagyma
- 1 ek. dmBio extra szűz olívaolaj
- 400 g darálthús
- 2 tk dmBio sűrített paradicsomvelő
- 1 konzerv dmBio hámozott datolyaparadicsom (400 ml)
- 150 ml zöldség alaplé
- 2 ek. + 1 tk. dmBio extra szűz olívaolaj
- Bors
- 125 g mozzarella
- 50 g gouda
- 2 szelet bacon (kb. 36 g)
- Kb. 75 g rukkola
- 1 tk. dmBio modenai balzsamecet
Elkészítés:
1. Főzd meg a tésztát, aprítsd fel a zöldségeket
Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius-fokra. A tésztát tedd forrásban lévő sós vízbe, és a gyártó által megadott utasítások alapján főzd készre. Pucold meg a hagymát, és kockázd fel. A répákat hámozd és mosd meg, majd szeleteld fel. A cukkiniket is mosd és pucold meg, hosszában vágd félbe és szeleteld fel. Az újhagymát is tisztítsd meg, és vágd karikákra.
2. Készítsd elő a darálthúst egy serpenyőben
Hevíts fel némi olajat egy serpenyőben, és pirítsd meg benne a darálthúst. Ezután add hozzá a felkockázott hagymát és keverd hozzá a sűrített paradicsomot, majd az egészet pirítsd még pár percig. Öntsd hozzá a paradicsomot és az alaplevet is, majd 10 percig hagyd forrdogálni.
3. Szűrd le a tésztát és pirítsd meg a zöldségeket
Az elkészült tésztáról öntsd le a főzővizet. Az egy evőkanál olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben. Tedd bele a cukkini- és répaszeleteket, és mindegyiket pirítsd aranybarnára. A végén add hozzá az újhagyma karikákat is. Sóval és borssal ízesítsd, majd mindent szedj ki a serpenyőből.
4. Süsd meg a tésztát, a zöldségeket és a darálthúst egy sütőformában
Keverd össze a tésztát, a zöldséget és a darálthúst, majd az egészet töltsd bele egy kikent sütőformába. Vágd fel a mozzarellát, reszeld le a gouda sajtot, és szórd rá. Az egészet tedd be az előmelegített sütő középső sínjére, és kb. 20 perc alatt süsd aranybarnára.
5. Pirítsd meg a bacont és pácold be a rukkolát
Melegíts fel egy serpenyőt, és abban pirítsd meg a bacont. Ha elkészült a szalonna, akkor vedd ki és tedd egy konyhai papírtörlőre, hogy le tudjon csöpögni róla az olaj. Mosd meg a rukkolát, hagyd megszáradni, és aprítsd fel. A szalonnát tördeld fel. Keverd össze a rukkolát, a szalonnát, az egy teáskanál olívaolajat és a balzsamecetet.
6. Vedd ki a tepsit a sütőből, és díszítsd
Vedd ki a sütőből a sűtőformát, majd a rukkolás-szalonnás keveréket oszlasd el rajta, és azonnal tálald.