Active Beauty
A semmittevés holland művészete

Niksen

A semmittevés holland művészete

Egyszerűen semmit se csinálni. Nem nézel sorozatot, nem olvasol, nem hallgatsz podcastet, nem böngészed a közösségi oldalakat, hanem csak ülsz egy helyben. Sokan csak akkor kerülnek ilyen szituációba, amikor valamire sokat kell várniuk, és közbenlemerül a telefonjuk. Tudatosan nagyon kevés ember szokott „semmit tenni”. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy teljesítményorientált társadalomban élünk, és emiatt sokkal inkább lenne bűntudatunk a semmittevés miatt, nemhogy ellazuljunk és pihenjünk.

A niksen elnevezésű életfelfogás azonban egyenesen szembe megy ezzel. Azt mondja ugyanis, hogy igenis bölcs dolog, ha néha nem teszünk semmit. De tényleg semmit.

Mi a niksen?
Egy holland stresszkezelő központ vezetője, Hamming Carolien 2019-ben azt nyilatkozta a TIME Magazine-nak, hogy bizonyos időközönként mindenkinek szüksége van arra, hogy csak leüljön az ablak elém és figyelje a környezetét. Ennek lényege, hogy ezt ok nélkül tedd, nem azért, mert valamit el szeretnél érni. Vagyis nem azért nézel ki az ablakon, mert például ellenőrizni akarod, hogy kell-e füvet nyírnod.

A niksen életfilozófia szerint még a gondolataid felett is elengeded az irányítást, azaz nem elemzed azokat. Egyszerűen megengeded magadnak, hogy álmodozz. Ez az életfelfogás leveszi azt a terhet a válladról, hogy mindig teljesítened kelljen, és megengedi neked a semmittevést – lelkiismeretfurdalás nélkül.
A niksen pozitív hatásai

Míg például a hygge jótékony hatásai egyértelműek, addig a niksen életfilozófia előnyei bizony magyarázatra szorulnak:
  • A lelassításnak és semmittevésnek köszönhetően csökkennek a szorongások és a félelmek, lelassulnak a különböző öregedési folyamatok, és megerősödnek a szervezet védekezési mechanizmusai.
  • Segíti a kreativitást. Annak ellenére, hogy láthatóan nem csinálsz semmit, az agyad mindvégig dolgozza fel az információkat.
  • A niksen egyensúlyt teremt a kikapcsolódás és terhelés között.
Így kezdd el!

A semmittevés sokkal nehezebb, mint gondolnád, hiszen még a szabadidő is sok esetben be van táblázva különféle találkozókkal és programokkal. Az alábbi tippek azonban a segítségedre lesznek abban, hogy elsajátítsd a niksen életfilozófiát.

1. Ne gyakorolj nyomást magadra
Úgy gondolj a niksenre, hogy ez nem egy új módszer önmagad optimalizálására, hanem megoldás az élvezetre és a létezésre. Ezáltal nem fog kialakulni teljesítménykényszer, és nem fogsz csalódni, ha elsőre nem sikerül.

2. Lépésről lépésre
Nem kell rögtön 15 vagy 30 percet egyhelyben ülnöd. Kezdd 2 perccel, és szépen lassan növeld az időt.

3. Találd ki, hogy számodra mit jelent a niksen
Ahhoz, hogy elsajátítsd a niksent, meg kell tudnod, hogy számodra mi az ideális. Ha egy széken ücsörögsz, ha kibámulsz az ablakon át a kertbe, vagy ha csak egy darab papírra firkálgatsz… Bármelyik módszert is választod, mindig a gondolatok vándorlása legyen a cél.

4. Fogadd el más emberek semmittevését
Csak akkor fogsz magadtól tudni is kevesebbet elvárni, ha másoktól sem követeled meg, hogy mindig produktívak legyenek.