Active Beauty
A modern világ 6 tipikus párkapcsolati problémája
Szöveg: Sándor Alexandra

A kiegyensúlyozott kapcsolatért

A modern világ 6 tipikus párkapcsolati problémája

Azok közé tartozol, akik szerint „régen minden jobb volt”? Vagy éppen ellenkezőleg: odavagy a modern világ lehetőségeiért és vívmányaiért? Akárhogy is érzel, egyvalami biztos: a párkapcsolatoknak másfajta kihívásokkal kell szembesülniük, mint néhány évtizeddel vagy akár évszázaddal ezelőtt.

1. Időhiány


Minden eddiginél több impulzus ér bennünket. A nagy rohanás közepette egyre nehezebb megteremteni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Nem csoda, hogy a párkapcsolatodra is lényegesen kevesebb idő juthat, mint szeretnéd. Ha egy pár tagjai magától értetődőnek veszik a másik jelenlétét, és nem szánnak energiát önmaguk és a kapcsolatuk építésére, akkor könnyen rutinszerűvé válhatnak a hétköznapok.

2. Kommunikációhiány


A legtöbb párkapcsolati probléma gyökere a kommunikáció hiánya. Ha már egyre kevesebbet beszélsz a pároddal, nem osztjátok meg egymással az aggályaitok és a problémáitokat – sőt, az örömeiteket sem –, akkor természetes, hogy távolabb sodródtok egymástól. Ez a távolság pedig akár szakadékká is terebélyesedhet, ha túlzásba viszitek a hallgatást.

3. Álkapcsolat


Az álkapcsolat lényege, hogy két ember külső nyomás hatására mutatkozik úgy mások előtt, mintha valódi párkapcsolatban élnének. Gyakran saját magukkal is megpróbálják elhitetni ezt. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy a külvilág előtt büszkélkedhessenek a kapcsolat meglétével, holott valójában nincs meg az a mély érzelmi alap, ami mindkettőjük számára biztos hátteret nyújtana.


4. Közös hitel


Anyagi nehézségek mindig is voltak, és mindig is kihatottak a párkapcsolatokra. A közös hitelfelvétel azonban olyan modern találmány, ami az írásban vállalt feltételek miatt újfajta nyomást és nehézséget jelenthet – amellett, hogy a pénzösszeg óriási lehetőség is egyben. Az erről szóló döntésnél tehát mindenképpen érdemes számolni az együtt vállalt hosszú távú teherrel.


5. Törékeny bizalom


A minden eddiginél könnyebb kapcsolatteremtés és a közösségi média korában úgy tűnhet, hogy több oka van az embernek a gyanakvásra, így a bizalom kérdése olyannyira előtérbe kerülhet a mindennapok során, mint még soha. Ha az alapvető bizalom hiányzik, akkor még egy olyan egyszerű gesztus is konfliktushoz vezethet, hogy az egyik fél rápillant a telefonjára.


6. Karrierépítés mindenáron


A legtöbb embernek hozzátartozik az önmegvalósításhoz, hogy olyan karriert építsen, ami folyamatosan kellő sikerélményt biztosít a számára. Ezzel semmi probléma nincs egészen addig, ameddig nem sérül a munka és a magánélet egyensúlya, vagy a magánélet akár helyrehozhatatlan károkat nem szenved. Célszerű tehát átgondolni az adott életszakasszal kapcsolatos prioritásokat, és aszerint meghozni a döntéseket.