A mindentudó szódabikarbóna: egy szer szinte mindenre!
Nem mérgező, környezetkímélő és olcsó: a szódabikarbóna egy zseniális csodaszer, aminek minden háztartásban ott a helye – legyen szó takarításról, főzésről vagy akár betegségekről. De mitől olyan különleges, és hogyan tudod hatékonyan használni? Íme, a legjobb tippek és trükkök ehhez a fehér porhoz…
Tartalomjegyzék
- Mi a szódabikarbóna?
- Szódabikarbóna, mosószóda és sütőpor – Miben különböznek?
- Szódabikarbóna főzéshez és sütéshez
- Szódabikarbóna a háztartásban
- Mit tilos szódabikarbónával tisztítani?
- Milyen betegségek esetén hozhat enyhülést a szódabikarbóna?
- Hogyan ne alkalmazd a szódabikarbónát?
- Hogyan tudja a szódabikarbóna méregteleníteni a szervezetet?
Mi a szódabikarbóna?
A szódabikarbóna, melynek kémiai neve nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO₃), egy természetes módon előforduló ásvány, többek között a tanzániai Natron-tónál. Hazánkban nagyrészt vegyi úton állítják elő, főként úgynevezett Solvay-eljárással, amelynek során a szódabikarbónát mészkőből (kalcium-karbonátból) és tömény konyhasóoldatból állítják elő. A keletkezett szódabikarbónát leszűrik, átmossák és megszárítják. Az eredmény szagtalan, nem mérgező, továbbá biológiailag lebomló, aminek köszönhetően tökéletes alternatívája számos vegyi háztartási terméknek.Szódabikarbóna, mosószóda és sütőpor – Miben különböznek?
Ez a három fehér por ránézésre nagyon hasonló, méigs különböző tulajdonságokkal és alkalmazási területekkel rendelkezik.A szódabikarbóna egy lágy alkáli por. Olyan savakkal lép reakcióba, mint a citromsav, az ecet vagy a joghurt, és ennek folyamán szén-dioxidot (CO₂) szabadít fel. Ennek köszönhetően lesz sütéskor laza a tészta. Ezen kívül a háztartásban is használják, mint lágy tisztítószer és szagsemlegesítő. Ezen felül gyomorégés esetén is segíthet, ha vízben oldod fel.
A nátrium-karbonát, más néven mosószóda, kémiailag agresszívabb, mint a szódabikarbóna. Rendkívül lúgos hatása van, és főként tisztítószerként vagy vízlágyítóként vetik be. Zsíroldó hatásának köszönhetően gyakran alkalmazzák a makacs szennyeződések eltávolítására, illetve mosószeradalékként is. A szódabikarbónával ellentétben a mosószóda nem fogyasztható, ugyanis irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyákat.
A sütőpor a szódabikarbóna, egy sav (például borkősav vagy citromsav) és keményítő keveréke. Sütés során hajtóanyagként szolgál, méghozzá anélkül, hogy további savra lenne szükség. Amennyiben folyadékkal vagy hővel kerül kapcsolatba, a benne található sav reakcióba lép a szódabikarbónával és szén-dioxodot szabadít fel, amitől megkel a tészta. Összetételének köszönhetően könnyebb használni, mint a szódabikarbónát, ugyanis már tartalmazza a szükséges kémiai összetevőket.
Szódabikarbóna főzéshez és sütéshez
Az étkezési minőségű szódabikarbóna nem csupán süteménysütés során használható. Íme, nyolc okos ötlet, hogy mire alkalmazhatod még a konyhában:Sütőpor helyettesítőként: A sütőport helyettesítheted szódabikarbónával abban az esetben, ha némi savval kevered. Ilyenkor a következőt tartsd szem előtt: egy teáskanál sütőpor kb. egy fél szódabikarbónának, plusz egy teáskanál citromsavnak vagy ecetnek felel meg.
Peszticidek ellen: A zöldségek és gyümölcsök gyakran érintkeznek vegyi peszticidekkel a mezőgazdaságban a kártevőkés betegségek leküzdése miatt – és ezek természetesen az élelmiszereken is megtalálhatók. Csapvízzel azonban csak részben tudod lemosni ezeket az egészségkárosító maradványokat az almákról és társaikról. Amit azonban tehetsz: a zöldségeket vagy gyümölcsöket legalább 15 percre áztasd szódabikarbónás vízbe, majd utána öblítsd le.
Rövidíti a főzési időt: A hüvelyesek és a káposzta előbb puhulnak meg, ha a főzővízbe teszel egy teáskanál szódabikarbónát. A rövidebb főzési időnek köszönhetően pedig több vitamin marad meg a termésekben.
Csökkenti a puffadást: Ha teszel egy teáskanál szódabikarbónát a puffadást okozó zöldségfélék főzővízébe, akkor azok kevésbé puffasztanak majd.
Megmarad a szín: Az olyan zöldségek, mint a brokkoli vagy a spenót, olyan savakat tartalmaznak, melyek hatására a főzés során elveszítik szép zöld színüket. Ezt a folyamatot azonban meg lehet akadályozni azzal, ha a főzővízhez adsz literenként egy teáskanál szódabikarbónát.
Perec, mint a péktől: A pékségekben az olyan finomságok készítése során, mint a perec, erős szódalúggal dolgoznak. Hasonló eredményt azonban a követkető trükkel otthon is elérhetsz: három evőkanál szódabikarbónát adj hozzá egy liter, forrásban lévő vízhez, majd a pereceket kb. 60 másodpercig áztasd benne. Ezután vedd ki mindegyiket, hagyd megszáradni, végül ízlésed szerint szórd meg sóval vagy szezámmaggal, és így süsd készre.
Tojások hámozása: A tojásokat sokkal könnyebb meghámozni, ha főzéskor tojásonként teszel a vízbe egy fél teáskanál szódabikarbónát.
Lekvárkészítés során cukrot spórolsz: Ha befőzés során némi szódabikarbónát is használsz, akkor megmarad a gyümölcs színe, továbbá kevesebb cukorra lesz szükséged. A szódabikarbóna enyhít a nagyon savanyú gyümölcsök, például a ribizli savanyúságán, így kevesebb cukorra lesz szükséged.
Szódabikarbóna a háztartásban
A szódabikarbóna egy bevált szer, ami képes kiváltani az agresszív vegyszerek használatát. Íme, pár remek tipp az alkalmazásához:Általános tisztítószer: Egy vízből és szódabikarbónából álló keverék lágy, de hatékony tisztítópasztát eredményez, amivel a konyhában, a fürdőszobában és más helyiségekben akár még a makacs vízkő- és zsírlerakódásokat is el tudod tüntetni.
Sütőtisztító: Az odaégett maradványokat könnyedén el tudod távolítani egy szódabikarbónából és vízből készített pasztával. Egy éjszakán át hagyd hatni, majd másnap töröld le egy nedves szivaccsal – mindezt agresszív vegyszerek nélkül.
Szagsemlegesítés: Helyezz egy szódabikarbónával megtöltött tálkát a hűtő- vagy a cipőszekrénybe, így eltávolíthatod a kellemetlen szagokat. A szemetes vagy a macska WC szagtalanításához is remek választás a szódabikarbóna.
Lefolyótisztító: A szódabikarbóna és az ecet keveréke segít az eltömődött lefolyót természetes módon kitisztítani. Ehhez egyszerűen önts egy fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba, erre kerüljön egy fél pohár ecetet. Hagyd 15 percig hatni, majd önts forró vizet a lefolyóba.
WC tisztítása: Először szórj a WC-kagylóba három evőkanál szódabikarbónát, ezután önts bele egy fél pohár ecetet. Hagyd hatni, majd a WC kefe segítségével távolítsd el a felületről a víz- és húgykövet.
Matractisztítás: Szórd be a matracot szódabikarbónával, hagyd pár órán át hatni, majd porszívózd le – ezáltal eltávolítod belőle a nedvességet, a port, a szagokat és az atkákat. Ez a trükk működik kárpitozott bútorok és szőnyegek esetén is.
Ablak és tükör: Készíts egy keveréket vízből és szódabikarbónából, így garantált a csíkmentes tisztaság. Ehhez tegyél egy evőkanál szódabikarbónát 500 ml vízbe, majd ezt egy mikroszálas ronggyal vidd fel az ablaküvegre vagy a tükörre.
Ezüst tisztítása: Az evőeszközök és ékszerek ismét szép fényesek lesznek, ha szódabikarbónás vízbe áztatod azokat, majd át is polírozod őket. Ehhez tegyél egy darab alufóliát egy tálkába, és önts rá forró vizet. Egy evőkanál szódabikarbónát oldj fel benne, tedd bele az ezüstöket, és pár percig hagyd benne ázni.
Vízkőlerakódások eltávolítása: Egy szódabikarbónából és vízből készült paszta csodákra képes, hiszen eltávolítja a vízkövet a csaptelepekről és a zuhanyrózsáról is.
Fugatisztító: A fürdőszobában található fugákat egy szódabikarbóna-víz pasztával és egy fogkefével tudod megtisztítani.
Mosogatógép tisztítása: Tegyél egy evőkanál szódabikarbónát és némi ecetet a dobba, majd indíts el egy sima programot. Ezzel a trükkel el tudod tüntetni a zsírlerakódásokat és a kellemetlen szagokat.
Izzadságszagú cipők ellenszere: Szórj némi szódabikarbónát a cipőbe, hagyd hatni egy éjszakán át, másnap reggel pedig öntsd ki a port a lábbeliből. A kellemetlen szagnak nyomát sem találod majd!
Gyomírtó: Szórj a gazra szódabikarbónát, mert az elvonja a gyomnövénytől a nedvességet, így az elszárad.
Olajfoltok ellenszere: Vigyél fel vízből és szódabikarbónából készült pasztát a ruhán vagy szőnyegen található foltra, hagyd hatni, végül mosd ki vagy keféld le.
Hűtőszekrény dezodor: Tegyél egy tál szódabikarbónát a hűtőszekrénybe – az magába szívja a kellemetlen szagokat.
Mit tilos szódabikarbónával tisztítani?
Az alumíniumból készült felületeket és edényeket: a kémiai reakció következtében ugyanis csúnya foltok keletkezhetnek.Természetes kő: Különösen az olyan puha kövek esetében kell óvatosnak lenned, mint a márvány vagy a mészkő. A szódabikarbónától kifakulhat vagy beszürkülhet a kő.
Fa: A fából készült bútorokon a legtöbb esetben van egy védőréteg, amit a szódabikarbóna tönkretehet.
Milyen betegségek esetén hozhat enyhülést a szódabikarbóna?
A természet- és a családgyógyászatban gyakran használunk szódabikarbónát. Ehhez oldj fel egy pohár szénsavmentes vízben egy fél teáskanál szódabikarbónát, majd kortyonként idd meg:Gyomorégés, illetve a gyomor túlsavasodása esetén: A szódabikarbóna semlegesíti a gyomorsavat, így rövid ideig enyhítheti a gyomorégést.
Emésztési problémák: Enyhíti a puffadást és a teltségérzetet.
Húgyúti fertőzések: A vizeletben lévő lúgos környezet gátolhatja bizonyos baktériumok növekedését.
Köszvény és ízületi gyulladás: Serkenti a húgysav kiválasztódását, és csökkentheti a gyulladásos reakciókat.
Száj- és fogegészség: Hatékonyan fellép a szájszag ellen.
Megfázás és torokfájás: Gargalizálj szódabikarbónás oldattal, így enyhítheted a torokfájást, és csökkentheted a baktériumok mennyiségét.
Hogyan ne alkalmazd a szódabikarbónát?
A szódabikarbóna egyensúlyba hozza a gyomor savháztartását, ezért nem ajánlott állandóan, illetve közvetlenül az étkezések előtt vagy után alkalmazni, mivel zavart okozhat az emésztésben. Szintén nem tanácsos gyógyszer bevételét követő két órán belül alkalmazni, mert zavarhatja és késleltetheti a hatóanyagok felszívódását. Várandós nőknek, illetve kisgyerekeknek pedig általánosságban sem ajánlott szódabikarbónát bevinniük.
A szódabikarbóna alkalmazása előtt egyeztess az kezelőorvosoddal.