Active Beauty
A legszebb biciklitúra útvonalak idehaza
Szöveg: Nagy Viktória

Pattanjatok nyeregbe!

A legszebb biciklitúra útvonalak idehaza

A kellemes tavaszias időben tökéletes kikapcsolódás a kerékpározás. Szerencsére már kis hazánkban is egyre több bicikliút található, így remek túrákra lehet menni. Most összegyűjtöttük a (szerintünk) legszebb útvonalakat.

Szilas-patak
Ha Budapesten élsz, és nem szeretnél messzire utazni, akkor tökéletes választás számodra a Szilas-patak menti kerékpárút. Noha a fővárosban található, nem kell attól tartanod, hogy kamionok mellett kell biciklizned. Sőt mi több, a 8,4 kilométer hosszú szakaszon még útkereszteződések sincsenek. Ennek köszönhetően gyerekekkel is remek választásnak bizonyul, a játszótér, a tanösvény, a Naplás-tó és a virágzó rét pedig felteszi az i-re a pontot.

Szob-Zebegény
A Dunakanyar alapvetően egy rendkívül kedvelt kirándulóhely, ahova nem csak gyalog érdemes ellátogatni, hanem kerékpárral is! A Szob és Zebegény közötti 4 kilométer hosszú bicikliút egy magasabb töltésen halad végig, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Dunára. Ide még akkor is érdemes ellátogatni, amikor kicsit melegebb van, ugyanis a víz hűti a levegőt, a kerékpárút egy részén található fák pedig a szükséges árnyékot biztosítják. Ha ennél hosszabb túrára vágytok, akkor Zebegénytől akár Budapestig is eltekerhettek.
Deseda-tó
Egy újabb kerékpárút, ami egy tó körül található, méghozzá Kaposvár közelében, a Deseda-tónál. Ha teljesen meg szeretnéd kerülni a tavat, akkor egy 15 kilométer hosszú túrára készülj fel, de ha még ennél is több biciklizésre vágysz, akkor indulj a város központjából. Ebben az esetben 30 kilométerre hízik a táv. Az útvonal mentén számos pihenőhely van, így bármikor megszakíthatjátok a túrát. Ha a tó látványán és a dimbes-dombos tájon kívül másban is gyönyörködnél, akkor tegyél egy kitérőt, és látogass el a közeli arborétumba.

Veszprém-Balatonalmádi
A Balaton körbetekerése igencsak nagy kihívás, de szerencsére nem csak ez az egy útvonal létezik a magyar tengernél. Ha mindenféleképpen a Balaton közelében szeretnél tekerni, akkor a Veszprém-Balatonalmádi szakaszt javasoljuk, ami 10 kilométer hosszú. Vonalvezetése az egykori vasutat követi, így biciklizés közben régi gőzmozdonyt is láthatsz. A kerékpárút vége a Balatoni bringakörbe csatlakozik be, így ha van még erőd, akkor akár tovább is haladhatsz.

Tisza-tó
Ha szereted a látványos építményeket, akkor a Poroszló-Tiszafüred közötti útvonalat ajánljuk figyelmedbe, ugyanis itt áthajthatsz egy 2020-ban átadott hídon. A 6,5 kilométer hosszú úton meg tudod kerülni a tavat, méghozzá teljes biztonságban, védve az autóforgalomtól. Ennek köszönhetően ez is egy remek útvonal, ha gyerekekkel szeretnél biciklizni. További különlegessége a kerékpáros kilátó, ami egy rendkívül egyedi építmény.