Active Beauty
9 egyedülálló utazási tipp Hvar szigetére
Szöveg:

Boldogság a horvát szigeten

9 egyedülálló utazási tipp Hvar szigetére

A horvátországi Hvar szigete mindenki számára biztosít érdekességeket: a hajós kirándulástól kezdve az olívaolaj kóstoltatásig, a kirándulástól a levendula mezőkön át a művészeti cikkeket árusító boltok látogatásáig. Ezzel a 9 utazási tippel első kézből ismerheted meg Hvar legszebb strandjait – és annál sokkal többet is.

1. Hvar mindenki számára tartogat egy tökéletes strandot

Hvar szigetén évente átlagosan 2 727 órán át süt a nap, és több strandja van, mint amennyit egy nyaralás során fel tudsz fedezni. A sziget nyugati részén található főváros közelében is 40 strand található. Mindössze 1,5 kilométerre Hvar városától fekszik a családbarát Pokonji strand. Autóval könnyedén megközelíthető, számos étterem van ott, továbbá napernyőt és kajakot is bérelhetsz. Hvar szigetének északi részén, a Poljica közelében elhelyezkedő Mala Stiniva strandon viszont sokkal nyugodtabb a hangulat. A strand egy nehezen megközelíthető öbölben található, magas sziklák ölelésében, így csak hajóval vagy gyalogosan lehet odajutni. Márpedig ezektől lesz igazán pihentető egy nyaralás!

2. Paradicsomi helyek mindössze egy hajóútnyira

A legtöbb Hvar városából megközelíthető szép strand a Pakleni-szigeteken (más néven a Pokoli szigeteken) található. Ez kb. 20 kicsi szigetet és sziklás zátonyt foglal magában, melyek Hvar-szigete előtt húzódnak. Nevük a horvát „Paklina” szóból ered, ami egyfajta fenyőgyanta, amit hajóépítés során használnak. A helyi nyelvjárás szerint azonban „Pakleni”-nek ejtik, ami horvátul poklot jelent. A Pokoli szigeteknek azonban valójában semmi közük a pokolhoz, épp ellenkezőleg: ezek mindegyike paradicsomi sziget kristálytiszta vízű kicsi öblökkel.
Tipp: Hvar városából hajózz el egy taxihajóval Palmižana szigetére, ahol gyönyörű strandok és hangulatos éttermek várnak rád.

3. Látogass el a Fiori Fôra kertbe

A Gdinj faluban elhelyezkedő Fiori Fôra kertben 80, Horvátországra és Hvar szigetére jellemző növény található. A látogatók hat, kézzel karbantartott virágágyás között sétálnak, amiből többek között a zsálya, a rozmaring és a menta illata árad. A kert boltjában saját készítésű, gyógynövényekből és növényekből készült termékek kaphatók, a bio fűszerektől kezdve a szobaillatosítókig.

4. Kóstoljatok tipikus horvát olívaolajat

Hvar, sok más hasonló horvát szigethez hasonlóan, tele van olajfa ligetekkel. Majdnem minden család olívaolajat termel. Tipp: Menjetek el egy kóstoltatással egybekötött látogatásra a Rajski vrt Radojkovićba. A 450 olajfával rendelkező családi bitok Bogomolje faluban található, Hvar szigetének keleti részén. Egy idilli kert veszi körül azt a kőházat, amiben az olívaolaj kóstoltatást tartják.

5. Csipketerítő Hvar szigetéről

Horvátországban, főleg Hvar szigetén, nagy hagyománya van a kézműveskedésnek. Egy különlegesség Hvar szigetén a kézzel készített, finom orsós csipke, például terítő formájában. Ezek részei az UNESCO szellemi világörökségének. Az ehhez szükséges fonalat gondosan, kézzel készítik agavé levelekből. A csipketerítők elkészítéséhez rengeteg kézügyesség kell. A Hvar szigetén található bencés kolostorban is csak pár apáca tudja, hogyan kell csipkét készíteni. A kolostori múzeumban a látogatók az információkon kívül kézzel készített darabokra is szert tehetnek, melyeket szuvenírként vihetnek haza.

6. Kirándulás a Hvar szigeteki levendula mezőkön

Hvar szigetén már 100 éve termesztenek levendulát. Virágzásuk idején, május végétől július elejéig, ajánlott ellátogatni a levendulamezőkre. Egy nagyon szép, 1,5 órás túra vezet például Hvar városától a Brusje nevű faluig. Onnan egy további 1,5 órás túrával el lehet jutni a „levendulafaluba”, Velo Grabljebe, ahol a levendula illóolaj nagy részét állítják elő a helyi üzemben. Visszafelé taxiba ülhettek, de akár egy bérelt elektromos biciklivel is megtehetitek a teljes távot.

7. Merülj el egy másik világba a rejtélymúzeumban

Különleges, de egyben izgalmas elfoglaltság nyaralás során kriminalisztikával foglalkozni. Hvar szigetén azonban ez nem meglepő: 2023 nyarán ugyanis egy rejtélymúzeum nyitotta meg kapuit, amely a hvari születésű, később Argentínában élő kriminológusról, Ivan Vučetićról kapta a nevét, aki a 19. században fejlesztette ki az ujjlenyomatok levételére és archiválására szolgáló felszerelést. A múzeum egykori szülőházában nyitott meg Hvar városában, és betekintést ad a kriminalisztika világába, amiben szisztematikusan vizsgálják ki a különböző bűnügyeket.

8. A Fortica Španjola kilátópont

A Fortica Španjola kilátópontot közvetlenül Hvar városközpontjától érhetitek el gyalogosan. A séta kb. 20 percig tart, de megéri a fáradtságot, ugyanis az erődből gyönyörű kilátás tárul elénk a városra, a szigetekre és az egész környékre. Már a felfelé vezető úton rengeteg csodálatos, megörökíthető pillanatban lesz részetek.

9. Helyi művészetek Hvar városának Šoša galériájában

A hvari Šoša galériában a kézműves Darko Šoša műveit tekinthetitek meg. Ehhez tartoznak faszobrok és olyan művészi nyomatok, melyek bemutatják az életet a szigeten. A művész már több mint négy évtizede él Hvar szigetén, műveit a tenger és a természet inspirálják. Ezeken kívül további helyileg készített szuvenírek, például színes, kerámiából készült hajók és madarak vagy kézzel készített ékszerek, csalogatnak a galériába.

Tipp: Hvar szigetére – mint ahogy a legtöbb horvátországi szigetre – tavasszal, nyáron és ősszel is érdemes ellátogatni, télen viszont a szállodák és az éttermek egy része zárva tart. Ennek ellenére télen is érkeznek látogatók a szigetre: az enyhe időjárás (10-15 Celsius-fok) hívogatja a turistákat, és arra invitálja őket, hogy a természetet és a strandokat egy kellemes séta során derítsék fel. Érdemes érdeklődni a különböző utazási irodáknál, hogy milyen szállodák vannak nyitva télen is.