Active Beauty
Vegán street food: minden, csak nem egészségtelen
Szöveg: Harald Wieser

Szakácskönyvajánló

Vegán street food: minden, csak nem egészségtelen

A vegánok is szeretnének finom burgereket, burritokat vagy tacokat enni – csak hát állati eredetű összetevők nélkül. A „Vegán elvitelre” (GU Kiadó, 16,99 euró) c. szakácskönyv bebizonyítja, hogy a vegán street food is lehet mennyeien ízletes. A könyv Észak- és Dél-Amerika, valamint Ázsia utcáira és piacaira vezet el minket, és meghozza az étvágyunkat, valamint a kedvünket is a finomságok elkészítéséhez.

A vegán street food kulináris trendfordulót hoz

A street food sokáig olcsó, lenézett és egészségtelen élvezetnek számított. A „Vegán elvitelre” c. könyvben Nadine Horn és Jörg Mayer eat-this-bloggerek bebizonyítják ennek ellenkezőjét. A világ utcáinak gasztronómiai világából ihletet merítve húsmentes és egészséges comfort food-ot főznek. A vegán street food konyha kreatív kreációi friss, szezonális, gyakran bio termesztésből származó összetevőkből készülnek. Kulináris fordulat a klímavédelem szellemében.

Recept: Vegán margarita burrito ecetes sárgarépával

Hozzávalók:

Az ecetes répához:
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 lilahagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 jalapeño paprika
  • ½ tk. szárított oregánó
  • 1 tk. só
  • 3 ek. fehér ecet
A töltelékhez:
  • 100 g quinoa
  • 325 g szejtán
  • 2 ek. olívaolaj

A szószhoz:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 ml narancslé
  • 40 ml limelé
  • 4 ek. ketchup
  • ¼ ancho chili
  • ½ tk. só
  • 80 ml tequila
  • ½ tk. limehéj


Ezenkívül:
  • 4 búzatortillalap
  • 4 nagy salátalevél (pl. romana saláta)

Elkészítés:

  1. A sárgarépát vágjuk nagyobb darabokra, a hagymát pedig szeleteljük nem túl vékony csíkokra.
  2. Tegyük fel a répát, a hagymát és a babérlevelet vízben főni, s miután felforrt, főzzük alacsony lángon 10 percig. Ezt követően öntsük le róluk a vizet, és karikázzuk fel a jalapeñot. Keverjük össze a répát és a hagymát a jalapeñoval, az oregánóval, a sóval és az ecettel, majd tegyük félre.
  3. A quinoat mossuk át jól forró vízzel. Tegyük fel főni 200 ml vízben, forraljuk fel, majd pedig főzzük 10 percig közepes lángon. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk 16 percig duzzadni.
  4. A szószhoz vágjuk fel nagyobb darabokra a fokhagymagerezdeket, és turmixoljuk le a többi hozzávalóval együtt (a limehéj kivételével). Ezt követően keverjük hozzá a limehéjat is.
  5. A szejtánt tépkedjük vagy vágjuk csíkokra. Az olívaolajat öntsük egy forró serpenyőbe, majd 6 perc alatt erősen pirítsuk meg benne a szejtáncsíkokat. Pirítás közben olykor-olykor keverjük meg. Amikor a szejtáncsíkok ropogósra pirultak, kapcsoljuk le alatta a tűzhelyt, adjuk hozzájuk a szószt, és 2-3 perc alatt pároljuk össze a hozzávalókat.
  6. A tortillalapokat serpenyőben, olaj nélkül oldalanként ½ perc alatt melegítsük meg. Mossuk meg a salátaleveket. Kanalazzunk egy kevés quinoat a tortillalapok közepére, oszlassuk el rajtuk a margarita szejtánt, tegyünk rájuk egy keveset az ecetes répából, majd egy-egy salátalevéllel fedjük le a tölteléket. Ezt követően hajtsuk rá a lap két oldalát, majd pedig tekerjük fel.

Tipp: Répa helyett más zöldségekkel is kipróbálhatod. Különösen ízletes zöldbabbal vagy pak choi-jal.