Active Beauty
Műanyagmentesen
Szöveg: dm

Nem csak júliusban!

Műanyagmentesen

A műanyagmentes július jó alkalom arra, hogy nagy fogadalmakat tegyünk, aztán szép csendben elbukjunk. Mert nem kellenek extrém helyzetek ahhoz, hogy belássuk, a műanyagok használatára berendezkedett környezetben nehéz kilépni a rendszerekből. Egy-egy részterületre koncentrálva az esélyeink viszont sokka jobbak lehetnek! És ebben a dm termékei is segíthetnek minket.

Zöldebb fürdőszoba? Miért is ne?

Létezik már fogkefe fából, arctisztító korong textilből, papírcsomagolásba zárt szódabikarbóna, választhatunk többször használatos menstruációs fehérneműt. A higiéniai termékek között abszolút jolly jokerek lehetnek a szilárd termékek. Ha műanyag flakonok nélkül szeretnénk környezetbarát termékeket vásárolni, akkor ezt ma már könnyedén megtehetjük: szilárd samponok, tusfürdők, dezodorok, fogkrémek, de akár tisztítószerek is megtalálhatók már a kínálatban. A kis méretű, kompakt, szivárgásbiztos termékek meghódították a fürdőszobákat és a táskáinkat, miközben a CO2-kibocsátás szempontjából is kedvező a hatásuk. Hogy elsőre talán furcsák és szokatlanok? Lehet, de egy próbát a bátrabbak azért tehetnek!

Csomagolás nélkül?

A műanyagok nagyon gyakran a csomagolásokkal kúsznak be az életünkbe. Aki próbált már műanyagmentesen bevásárolni háztartási szereket például egy hagyományos boltban, az tudja, hogy sok termék esetén fel van adva a lecke, és sokszor csak a csomagolásmentes bolt, vagy a piac jelenthet mentőövet. A dm-ben 2022 óta utántöltő automaták segítenek, hogy háztartási szerek terén is elkerüljük az új műanyagok vásárlását.

Ételeink és a műanyag

Az ételrendelés táptalaja a műanyagszemétnek, de léteznek már olyan éttermek, ahol dobozokat újra használják, körforgásban tartják. Aki pedig az ebédet otthonról viszi magával, az már eleve sokat tesz, hiszen nem csak pénzt, de csomagolást is spórol. Ha praktikus, jól záródó üveg ételtároló dobozokat választunk, akkor sok műanyag szemetet megspórolhatunk.

A csapból is ez folyik?

Az italos csomagolások háza táján is gyakori téma a műanyag. Főleg azok szelektív gyűjtése, újrahasznosítása jelenik meg, mint a probléma megoldása, de megelőző lépésként megfontolható a műanyagok tudatos kiiktatása az életünkből. A legtöbb helyen a csapvíz jó minőségű, szűrőberendezésekkel a minőség tovább javítható. Ha úton vagyunk, kulacsunkat sok helyen megtölthetjük. Természetesen bármikor alakulhat úgy az élet, hogy palackos italt kell venni, a napi szintű fogyasztás viszont sok módszerrel megelőzhető.

Barát vagy ellenség?
A csomagolóanyagok sok szempontból fontosak, megvédik a termékeket a sérülésektől, a kórokozóktól és attól, hogy megromoljanak.