Active Beauty
Jóga kezdőknek: 3 egyszerű gyakorlat, hogy lazán induljon az új év

Irány a szék!

Jóga kezdőknek: 3 egyszerű gyakorlat, hogy lazán induljon az új év

Majdnem mindenki szokott fogadalmat tenni az új év kezdetekor. Ezekről azonban a legtöbben rövid időn belül meg is feledkeznek – vagy egyszerűen nem tartják be. Mi ennek az oka? Túl sok mindent tervezünk el, illetve néha olyan új sportot választunk magunknak, ami egyszerűen nem nekünk való. Idén azonban minden más lesz! A jóga kezdőknek ugyanis egy könnyed mozgásforma, amivel sportosan, de nem túlterhelten kezdhetjük az új évet. Irány a szék, és már kezdődhet is az edzés!

Jóga egy széken: ezért próbáld ki most

Természetesen energikusan is indíthatod az új évet – például egy izzasztó HIIT-edzéssel vagy boksszal. Ha azonban valami nyugodtabbra vágysz, amely során csak lassan, de folyamatosan fejlődsz, esetleg csak most kezdesz el egyáltalán sportolni, vagy egyszerűen valami újat szeretnél kipróbálni, akkor a jóga egy széken tökéletes választásnak bizonyul. Következzen az összes előnye és pozitív hatása:

  • Az edzést bárhol és bármikor elvégezheted (legalábbis, ha van a közeledben egy üres szék) – akár az irodában is.
  • A testi fogyatékkal élők, a sportolást épp csak elkezdők és az idősek számára is tökéletes választás.
  • A jóga egy széken erősíti a kapcsolatot a test és a lélek között, ezen felül pedig óvja az ízületeket, és mentálisan ellazít.
  • Pozitívan hat a mozgékonyságra, a vérkeringésre, összességében a testtartásra és a test érzékelésére

Három gyakorlat a teljes test átmozgatására

Fontos: A gyakorlatok elvégzéséhez egy átlagos magasságú ülőalkalmatosságra lesz szükséged (kb. 45 cm). Ezen kívül viselj kényelmes ruhát, zoknit, és legyen a közeledben valamilyen (elektrolit tartalmú) innivaló. Ha nem zavar, akkor kapcsold be a kedvenc zenédet, így növelve a motivációdat.

Mielőtt elkezded a jógát, először alaposan melegíts be. Ehhez ülj egyenes háttal egy megfelelő székre, a térdeid pedig legyenek derékszögben behajlítva. Vegyél mély levegőt, és eközben a jobb kezedet nyújtsd fel a plafon felé. A vállaidat tarts egyenesen, a tarkód ne legyen befeszítve. A levegő kifújása közben a felsőtesteddel hajolj balra. Ezt a pozíciót tartsd ki pár levegővétel erejéig. Ezután térj vissza a kiindulási pozícióba, és a gyakorlatot végezd el a jobb oldalra is. Három-négy ismétlést végezz el mindkét irányba.

Ezt követően kezdődik az edzés:

1. Napüdvözlet

Egyenes ülőhelyzet, térdek derékszögben, a lábaid csípőszélességben legyenek a padlón. Levegővétel közben nyújstd ki a karjaidat a plafon felé – a kézfejek ezalatt kifelé néznek. Fújd ki a levegőt, és szépen lassan hajolj előre, hogy meg tudd érinteni a lábfejeidet. Ezt a pozíciót tartsd ki pár másodpercig. Ismét vegyél mély levegőt, és ezalatt annyira emeld fel a felsőtested, hogy 45 fokos szöget zárjon – a karjaid eközben folyamatosan legyenek nyújtva, a vállaid pedig legyenek leszorítva. Maradj 30 másodpercig ebben a pozícióban, majd ismét hajolj előre a felsőtesteddel, és érintsd meg a lábfejeidet. Ezt a gyakorlatot ismételd meg ötször-tízszer.

2. Lefele néző kutya

Ugyanaz a kezdőpozíció, mint a napüdvözletnél, mindössze azzal a különbséggel, hogy a lábaidat összeszorítva, egyenesen előre nyújtod úgy, hogy a sarkaid érintik csak a padlót. A karjaidat nyújtsd ki a plafon felé – a kézfejek nézzenek kifelé –, és képezzenek egy egyenest a hátaddal és a fejeddel, a vállaidat pedig tartsd leszorítva. Most vegyél mély levegőt, és a felsőtesteddel hajolj előre 45 fokban. Ezt a pozíciót tartsd ki öt levegővételig, majd térj vissza a kezdőpozícióba. Ezt a gyakorlatot is ötször-tízszer ismételd meg.

3. Forgatott félhold

Egyenes testtartás, a lábaid csípőszélességben vannak a padlón. Egyszer vegyél mély levegőt, és kilégzéskor szépen lassan forgasd el jobbra a felsőtested. A jobb karod ekkor tedd a székre, a bal karodat pedig tedd a jobb térd külső részére. Maradj így kb. 15 másodpercig, majd cserélj oldalt. Oldalanként végezz öt-tíz ismétlést. A gyakorlat elvégzése során figyelj arra, hogy a lábad folyamatosan a padlón maradjon, továbbá csak annyira forogj el, ameddig még kényelmes.

Edzés után: igyál sokat, hogy elegendő folyadékkal lásd el a szervezeted. Milyen sűrűn ajánlott egy héten edzeni? Ezt a fajta jógát alapvetően akár minden nap is gyakorolhatod. Mint minden más sportnál, ennél is az a fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire, és ne terheld túl magad. Csak így alakulhat ki az első próbálkozásokból egy hosszú távon át végzett edzési rutin.