Active Beauty
Egészséges alternatívák a konyhában – NYEREMÉNYJÁTÉK

Izgalmas és új

Egészséges alternatívák a konyhában – NYEREMÉNYJÁTÉK

Az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésnek rengeteg előnye van. Ha te is szívesen elindulnál ezen az úton, a klasszikus fogásokat és alapanyagokat könnyen és egyszerűen helyettesítheted egészségesebb alternatívákkal.

Hol kezdődik az egészséges étkezés?
A kiegyensúlyozott étkezés egyik legfontosabb szabálya, hogy rendszeresen és eleget (de nem túl sokat!) kell enned, ugyanis a hirtelen rád törő éhség nagyon káros. Ezen kívül arra is kell figyelned, hogy minden fogás olyan jó tápanyagokat tartalmazzon, melyek eltelítenek, és minden fontos anyaggal ellátják a szervezetet.

A kiegyensúlyozott étkezés a 3 alapvető tápanyag – a szénhidrát, a fehérje és a zsír – mindegyikét tartalmazza, méghozzá az alábbi arányban:
  • 55-60 százalék szénhidrát
  • 10-15 százalék fehérje
  • 30 százalék zsír
Ezen kívül érdemes minél inkább kerülnöd a feldolgozott és félkész élelmiszereket, ugyanis ezek fogyasztása gyakran vezet túlsúlyhoz, illetve számos olyan egészségügyi problémához, mint például a krónikus fejfájás, a gyomor- és bélrendszeri panaszok vagy a cukorbetegség.
 
Az alapélelmiszerek egészséges alternatívái
Az egészséges táplálkozás egyik pillére, hogy a megszokott, de kevésbé egészséges konyhai alapanyagokat minőségi alternatívákra cseréljük. Íme, néhány példa:

Az étolaj egészséges alternatívái
A sovány húsokból, zöldségekből vagy halból is könnyedén készíthetsz kalóriabombát, ha a sütés-főzés során nem minőségi alapanyagokkal dolgozol. De nem kell ettől tartanod, ha étolaj vagy vaj helyett szezám-, szója vagy olíva olajat használsz, hiszen így kevesebb telített zsírsavat, de több vitamint és ásványi anyagot adsz kedvenc fogásaidhoz – miközben az ízélményben sem fogsz csalódni.

A fényezett rizsnél jobb a fényezetlen
A rizs héjában nagyon sok értékes tápanyag és rost van, amit magától értetődően kár veszni hagyni. Amikor azonban a tápérték szempontjából leggazdagabb barna rizsről koptatással eltávolítják a korpát és csírát, majd a rizsszemeket glükózzal és talkummal gyakorlatilag fényesre csiszolják, jelentősen lecsökken azok tápértéke. Noha a fényezetlen szemeknek magasabb a kalória- és zsírtartalma, sokkal több bennük a rost, a magnézium, illetve az E- és B6-vitamin.

Mirelit zöldség a konzerv helyett
Nincs időd előkészíteni a zöldségeket a főzéshez? Szerencsére ezekre a helyzetekre van gyors megoldás. Arra ügyelj azonban, hogy ne konzerv kukoricával vagy zöldborsóval helyettesítsd a friss zöldségeket, inkább fagyasztott termékekkel, melyek vitaminban gazdagok, és sok esetben még finomabbak is.

Viszlát, fehér liszt!
A liszt, mint az egyik legfontosabb konyhai alapanyag, nagyon nagy hatással van arra, hogy a táplálkozásod mennyire egészséges és tudatos. És bár sokaknál még mindig a fehér liszt az alapvető, jó, ha tudjuk, hogy egy sokkal szegényebb verziója ez az amúgy értékes búzának. Míg ugyanis ehhez csak a mag belsejét hasznosítják, a teljes kiőrlésű változatban benne van a héj, a mag belseje és a csíra is, mely összetevők rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdagok.

Azok számára pedig, akik gluténérzékenyek, további teljes értékű alternatívákat kínál az egészségtudatos konyha. Ilyen például a gluténmentes vega fasírtpor, amelyből egyszerűen és gyorsan készíthetsz húsmentes fogásokat, amelyek remekül passzolnak pitába, salátákhoz, sült zöldségekhez vagy akár Buddha tálak összeállításához is.
 

Játssz velünk! 

Töltsd ki 2023. február 19-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható VEGA ajándék!

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el. 

EREDMÉNYHIRDETÉS
A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
- S. Fedóra, Győr
- O. Viktória, Budapest
- V-K. Ildikó, Dunaharaszti
- J. Sz. Szilvia, Kisapostag
- M. Csilla, Kecskemét


 

 
Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.