Active Beauty
Anyajegyek: a szakértő szerint ezeket fontos tudni a szépségpöttyökről

Kézben tartjuk az egészségünket

Anyajegyek: a szakértő szerint ezeket fontos tudni a szépségpöttyökről

Vannak, akiknek az egész teste tele van anyajegyekkel, másoknak pedig szinte egy sincs. Az anyajegyek méretükben, alakjukban és színükben is különbözhetnek egymástól. Mely jelek utalnak rosszindulatú folyamatokra? Hogy végezzük el az önvizsgálatot? Egy bőrgyógyász válaszol az anyajegyekkel kapcsolatos kérdéseinkre.

Minden, amit tudnod kell az anyajegyekről

Dr. Johannes Bisschoff a bécsi Medizin AM HAUPTBAHNHOF dermatológiai szakrendelőben dolgozik. A bőrgyógyászok ebben az egészségházban többek között a bőrrák megelőzésével is intenzíven foglalkoznak. Dr. Bisschoffnak ezzel a témával kapcsolatban tettünk fel kérdéseket.

1. Miért lenne fontos, hogy az anyajegyeinket rendszeresen ellenőriztessük egy szakemberrel?

Az anyajegyek kialakulásában jelentős szerepe van a bőrt érő UV-sugárzásnak (napfény, szolárium), de a hormonális változások hatására is szaporodhatnak a különféle szeplők, foltok és bőrkinövések, valamint a kor előrehaladtával ezek mérete is változhat. Egy bőrmikroszkóp segítségével a bőrgyógyász az egyes anyajegyeket szemrevételezi, van-e olyan jel a szerkezetükben, ami esetlegesen rosszindulatú elváltozásra utalhat. Szükség esetén javaslatot tesz az anyajegy megelőző célú eltávolítására (sebészeti kimetszésre), illetve a szakorvosi diagnózist minden esetben szövettani vizsgálat erősíti meg.
Praxisunkban a teljes testtérképes anyajegyszűrés keretében mesterséges intelligencia segítségére is támaszkodunk. Az „okos” program ugyanis az anyajegyről készült korábbi képpel összevetve a legkisebb eltérésekre is felhívja a figyelmet, és osztályozza is azokat a veszélyességi skálán.

2. Milyen gyakran kellene anyajegyszűrésre járnunk?

Általában éves kontrollt javaslunk. Ha a páciensnek sok anyajegye van, vagy a családjában fordult már elő bőrrák, akkor gyakoribb – például félévenkénti – kontroll is javallott lehet. Tehát ez teljesen egyénfüggő. A legjobb, ha az orvosoddal egyeztetsz erről.

3. Tanácsos önvizsgálatot is végeznünk? Ha igen, akkor hogyan kellene eljárnunk?

A rendszeres önvizsgálat legalább olyan fontos, mint a professzionális bőrgyógyászati szűrés. Hiszen te ismered a legjobban a bőrödet, és te veheted észre elsőként azt, ha valami megjelenik a bőrödön, ami addig nem volt ott, vagy ha valamely anyajegyed máshogy néz ki, mint ahogy szokott.
Bizonyos, szabad szemmel is látható elváltozások esetén nem szabad halogatni a kivizsgálást. Ezek az angol nyelven ABCDE összefoglaló névvel jelzett tünetek:
- A, mint asymmetry – mennyire szabálytalan, változott-e az anyajegy alakja?
- B, mint border – elmosódott a határ, vagy élesen elkülönül a környezetétől?
- C, mint color – homogén színezetű, vagy különböző színárnyalatokat mutat?
- D, mint diameter – 6 mm feletti átmérőjű anyajegyeknél nagyobb a melanoma kockázata.
- E, mint evolving – bármilyen időbeli változás a szín, a méret vagy a felszín tekintetében észlelhető-e?

De bármiféle elváltozás esetén tanácsos mielőbb orvoshoz fordulnod.

4. Minden esetben aggasztó, ha egy anyajegyen változás mutatkozik?

Nem, sokszor teljesen ártalmatlan okok húzódnak meg a hátterében. Az anyajegyeink az életünk során változhatnak, ez teljesen normális. A hirtelen változások azok, amikkel általában foglalkozni kell. Éppen ezért tanácsolom minden páciensemnek, hogy az ABCDE szempontok alapján rendszeresen vizsgálják át a saját és a családtagjaik anyajegyeit a bőrrák megelőzése vagy korai felismerése érdekében.

5. Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulnunk?

Ha bármilyen jelentős változást tapasztalsz egy anyajegyeden (növekedés, elszíneződés, alakváltozás stb.), azt mindenképpen érdemes megmutatni egy szakembernek. Ha egy anyajegy viszket, vérzik, fáj vagy gyulladt, szintén orvosi vizsgálatra van szükség.
Sajnos sok tévhit is él a köztudatban. Például, hogy a melanóma annál veszélyesebb, minél sötétebb. Ez nem feltétlenül van így. A fehér bőrrákot elsősorban a túlzásba vitt napozás okozza, és ezért a tumor gyakran a napnak leginkább kitett testrészeken, így az arcon, a vállakon és a dekoltázson alakul ki. A bőrráknak ez a formája általában úgy néz ki, mint egy piros anyajegy vagy szemölcs.

6. Melyik hónapban a legjobb levetetni az anyajegyeket?

Az esztétikailag zavaró anyajegyeket általában kíméletesen, lézerrel távolítják el. Ezeket a beavatkozásokat elsősorban ősszel és télen végzik, mert ilyenkor zavartalanabbul gyógyulhat a heg. Ha azonban egy anyajegy rákgyanús, akkor természetesen a nyár közepén is eltávolítjuk.

7. Lenne még bármi, amit Ön szerint fontos lenne tudnunk az anyajegyekről?

Ahogy említettem, az UV-sugárzás növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. Ezért olyan fontos gondot fordítani a megfelelő fényvédelemre. Felhős napokon, árnyékban vagy télen se felejtsd el bekenni magad. Ellenőrizd rendszeresen az anyajegyeket a saját bőrödön és a családtagjaid testén. Még ha nem is látod szükségét, akkor is járj el rendszeresen orvosi szűrésre.