Míg egyesek nem szenvednek tőle, addig mások már az út elején attól rettegnek, hogy ismét rájuk tör az utazási rosszullét. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán mi okozza ezt a fajta rosszullétet?

Az utazási rosszullétet a szakemberek mozgás-betegségnek is hívják. A legtöbb esetben a lassú irányváltoztatásokkal járó – főként a billegő vagy ingadozó – mozgások okozzák. Ha ugyanis mozog egy autó, úszik a vízen egy hajó, vagy száll a repülő, akkor ezeket az ingereket pontosan észleli az utasok egyensúlyi szerve. Utóbbi, ami a belső fülben található, úgy működik, mint egy vízmérték. Amennyiben azt tapasztalja, hogy megváltozik a test helyzete, akkor ezt az információt továbbítja az agynak. Ha azonban a szemek ezzel egyidőben egy mozdulatlan képet – például egy autó belső terét – közvetítenek az agynak, akkor zavar lép fel, hiszen a kapott információk nem illenek össze. Ennek következményeként hányinger, szédülés, fejfájás vagy hányás jelentkezik.

1. tipp: Nézz előre!

Autókázás közben a gyerekek mindig nézzenek előre. A menetiránnyal ellentétesen beszerelt gyerekülések használata ilyen esetben nem ajánlott. A legjobb, ha az érintett gyerek hátul középen ül, így számára tiszta a kilátás előre. A szülők nyugodtan hívják fel a figyelmét a tájra, a hegyekre, a hidakra vagy legelésző állatokra, ugyanis a horizont vagy egy távoli, álló tárgy nyugtatólag hat utazási rosszullét esetén.

2. tipp: Friss levegő fontossága

Minél jobb és frissebb a levegő az autóút során, annál kellemesebben fogja érezni magát az utazási rosszulléttől szenvedő gyerek. Épp ezért ajánlott minél többször átszellőztetni az utasteret, és több pihenőt tartani, hogy mindenki tudjon levegőzni. Tilos úgy dohányozni a kocsiban, ha gyerekek is ülnek a járműben!

3. tipp: Könnyű, száraz snackek

Ha azt hiszed, hogy üres gyomor esetén nem tör rád a rosszullét, akkor tévedsz. Sokkal jobb módszer, ha indulás előtt eszel egy könnyed kis snacket, és az utazás során is elcsipegetsz némi ropit vagy kétszersültet. Folyadékpótláshoz pedig a szénsavmentes víz vagy a kamilla-, esetleg ánizskaportea ajánlottak.

4. tipp: Speciális rágógumik

Ha mindezek ellenére jelentkezik az utazási rosszullét, akkor háromévesnél idősebb gyerekek esetén sokat segíthetnek speciális rágógumik. Ezekben olyan hatóanyagok vannak, melyek tompítják az agy hányásközpontjának ingerlését. Amennyiben nagyon súlyos a helyzet, akkor a gyermekorvos írhat fel hányinger elleni gyógyszert is – ezek alkalmazás azonban némi óvatosságot igényel.

5. tipp: Kiegészítésként némi homeopátia

Dr. Harriet Dobrowolsky a gyerekek utazási rosszulléte ellen a következő golyócskákat javasolja:

  • Cocculus indicus: Ezt gyakran alkalmazzák utazási betegség és hányinger esetén. Utóbbihoz társulhat szédülés és kimerültség érzése is. Ha a gyermek mozgatja a fejét, akkor súlyosbodhatnak a tünetek.
  • Nux vomica: Ez akkor bizonyul jó választásnak, ha a hányingert rossz étkezési szokások (tudd meg, hogy egy nap mennyi cukor elegendő egy gyermek számára) vagy stressz okozzák. Ezekhez a tünetekhez társulhat még hányinger, gyomorégés és puffadás.
  • Tabacum: Ezt akkor szokták javasolni, ha az utazási rosszulléthez erős szédülés, hideg verejték és sápadtság is párosul.

Alapvető szabály: homeopátiás kezeléshez mindig ki kell kérni egy szakképzett homeopata véleményét, aki egyénre szabott terápiát tud javasolni.

Jó tudni

Ha a gyerekek utazási rosszulléttől szenvednek, akkor sokat segíthet még a figyelemelterelés, de nem egy könyvvel vagy tablettel, hiszen a lefelé nézés tovább ronthat a panaszokon. Sokkal jobb választásnak bizonyul a zene, egy hangoskönyv, a közös éneklés vagy egy játék.