Active Beauty
Reggeli gyerekeknek: 4 tipp, hogy jól induljon a nap

Ébresztő!

Reggeli gyerekeknek: 4 tipp, hogy jól induljon a nap

Milyen a jó gyerek-reggeli? Ahogy a felnőttek, úgy a gyermekek reggeli-preferenciái is különbözőek lehetnek, ezért a szülőknek egyáltalán nincs könnyű dolga, ha a gyermeküknek az ő tetszését elnyerő, ám egészséges reggelit szeretnének szervírozni. A kolbászimádóktól az étvágytalanokig – segítünk minden lurkót jóllakatni.

Reggeli gyerekeknek – négy típus, négy inspiráció & tipp

1. A jóevőknek

Sonka, sajt, szalámi – lekváros kenyér vagy zabkása helyett a gyermeked inkább egy kiadós reggelivel indítaná a napját? A változatosság jegyében olykor-olykor süthetsz neki rántottát vagy omlettet is. Ezek elkészítése alig vesz több időt igénybe, mint a zsemle-vajazás, mégis sokáig jóllakottnak fogja érezni magát tőle, ráadásul a tojásételek rendkívül egészségesek is. A tojás számos értékes tápanyagot tartalmaz, többek között kiváló vasforrás is. A vitamin-bevitelről is gondoskodhatsz azzal, ha egy kevés apróra vágott zöldséggel is gazdagítod a tojásreggelit.

Tipp: Érdemes széles palettáról válogatnod a reggeli alapanyagait illetően, hogy változatos és kiegyensúlyozott legyen a nap első étkezése.

2. A gabonapép-rajongóknak

tejet vagy növényi tejet, adj hozzá 4 ek. zabpelyhet, és főzd a kását kis lángon 1-2 percig. Vedd le a tűzhelyről, hagyd kicsit állni, és a tálald a kedvenc toppinggal.

Tipp: Egy jó tányér porridge a gyermekedet fontos tápanyagokkal látja el, ráadásul a meleg ételek fogyasztása gyorsítja az anyagcserét, és tartós jóllakottság-érzetet biztosít.

3. A smoothie-szürcsölőknek

Ha a gyermeket sehogy sem tudjuk rábeszélni a reggelizésre, akkor talán a botmixer lesz a varázspálcánk. A smoothiek vagy a gyümölcsös tejek általában az apróságok ínyére valók, és néhány lépésben elkészíthetők. Ehhez egyszerűen turmixoljunk össze egy pohár tehéntejet vagy növényi tejet a kedvenc gyümölcseikkel. Ha némi kisszemű zabpehellyel is gazdagítjuk, attól kiadósabbá válik a reggeli ital.

Tipp: Ha a smoothiet „varázsitalnak” nevezed, azonnal fel fogja kelteni a kicsik érdeklődését, és ezzel a trükkel még a legegyszerűbb gyümölcsös italt is mágikus italként fogják elszürcsölni!

4. A sietős reggelekre

A kicsiknek, akiknek nehezen indul a napja
Túl fáradt vagy egyszerűen csak nincs étvágya – ahogy a kis-, úgy a nagyevők között is vannak olyanok, akik úgy érzik, felkelés után egyszerűen képtelenek bármit is enni. Természetesen nem kell erőszakot alkalmaznod, viszont a reggelizésbe is bele lehet jönni. Minél rendszeresebbé teszitek a családi reggeli rituálét, annál nagyobb az esélye annak, hogy idővel megszokás válik belőle, és egyszer talán még az az idő is eljön, amikor gyermeked boldogan, jó étvággyal fog asztalhoz ülni.

Tipp: Ha nagyon nagy az ellenállás, olykor segíthet egy kis figyelemelterelés: esetleg elénekelheted neki reggeli közben a kedvenc dalát.

Ne felejts el inni!

A nap első étkezésének a megfelelő tápanyagbevitel mellett a hidratálásról is szólnia kell. Ha valaki túl keveset iszik, annak besűrűsödik a vére, lassabban folyik, és így nem képes az agyat elegendő oxigénnel és glükózzal (cukorral) ellátni. Ha reggeli italról van szó, akkor a legjobb választás az édesítetlen tea vagy a víz. Ezeket nem issza szívesen a gyermeked? Akkor próbáld meg színes ivópoharakkal és csinos szívószálakkal meghozni a kedvét hozzá. Ezek a szimpla csapvizet is rögtön sokkal izgalmasabbá teszik. Ha kivételesen gyümölcslét töltenél a poharába, akkor azt tanácsos 3:1 arányban vízzel hígítanod.