Active Beauty
Párkapcsolat-erősítés: 7 egyszerű lépés a boldogság felé
Szöveg: Sándor Alexandra

Boldogságban, békességben

Párkapcsolat-erősítés: 7 egyszerű lépés a boldogság felé


1. Hallgasd meg!


Az erős kapcsolatok a hatékony kommunikációra épülnek. Ennek első lépése a hallgatás, vagyis az, hogy legyél kész meghallgatni a társadat, és befogadni azt, amit meg szeretne osztani veled – legyen szó pozitív vagy negatív dolgokról. Ha ez megvan, eleve nagyobb eséllyel számíthatsz arra, hogy értő fülekre talál majd a te mondanivalód is.


2. Gondold végig, min lenne érdemes változtatni!


Olykor szánj rá egy kis időt, hogy mérlegeled, mi működik jól és mi kevésbé, illetve mivel lehetne megerősíteni a kapcsolatotokat. Több minőségi időt kellene együtt töltenetek? Érdemes lenne máshogy osztozni a ház körüli teendőkön? Üljetek le és beszéljétek meg – már jóval azelőtt, hogy konfliktus lehetne belőle.


3. Vizsgáld felül az elvárásaidat!


Fogadd el önmagad, a társadat és a kapcsolatotokat olyannak, amilyen. Ez nem jelenti azt, hogy lemondanál a változásról vagy a fejlődésről! Csupán annyi a lényeg, hogy ugyanúgy vannak „mézeshetek”, mint nehezebb időszakok – és mind egyformán ti vagytok.


4. Legyenek szertartásaitok!


A szokások és a szertartások segítenek a kapcsolat ápolásában és megerősítésében. Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni: egy puszi munkába indulás előtt, közös filmnézés szombat délután, egy kirakós játék a nyugis estéken… Ezek igazán nem a pénzen vagy a körülményeken múlnak.


5. Lepjétek meg egymást!


Legyenek közös programjaitok, és készüljetek egymásnak apró meglepetésekkel! Az ilyen gesztusok még azoknak is jólesnek, akik egyáltalán nem tartják magukat romantikus típusnak. A lényeg az újdonság varázsa, egy kis izgalom és a közös emlékek.


6. Adjatok teret egymásnak!


Sokkal erősebb és izgalmasabb lesz a kapcsolatotok, ha lehetővé teszitek egymásnak a külön töltött időt – legyen szó a másik szobába való néhány órás elvonulásról, vagy éppen barátokkal töltött hétvégéről. Mindenkinek szüksége van egy kis egyedüllétre vagy éppen társaságra, és fantasztikus lehet a külön szerzett élményeket vagy felismeréseket megosztani egymással.


7. Tudjátok, kitől kérhettek segítséget!


Nem kell minden akadályt egyedül átvészelnetek. Vannak helyzetek, amikor jól jön egy a szakavatott külső segítség coach, pszichológus vagy akár párterapeuta személyében – attól függően, hogy a párod mennyire nyitott erre. Sok pár kapcsolata minden korábbinál erősebb lesz egy-egy olyan nagyobb krízis után, aminek megoldása komoly belső munkát igényel.