Active Beauty
Kapcsolati kérdés: mindig adnom kell pénzt a családi ajándékokba?
Szöveg: Birgit Brieber

Szerelem és pénz

Kapcsolati kérdés: mindig adnom kell pénzt a családi ajándékokba?

Gyakori kérdés a párkapcsolatokban, hogy be kell-e szállni a másik családtagjainak ajándékába. Az pénzügyek ugyanis még a legjobb párkapcsolatokat is megingathatják. Ha más nem is, a legtöbb párkapcsolatban konfliktust generál, amikor szóba kerül, hogy kinek mit kell fizetnie. A szakértő véleménye szerint az egyetlen, ami ilyenkor segíthet, ha nyíltan és őszintén átbeszélitek az elvárásaitokat. Akik számára nem elegendők az ilyen négyszemközti beszélgetések, nyugodtan kérjenek segítséget egy szakembertől.

Szakértőink kapcsolati kérdésekben:

Ausztria legismertebb párterapeutái és kapcsolati szakértői, Roland és Sabine Bösel. Negyven éve tartó párkapcsolatukban számos hullámhegy és hullámvölgy volt, ezáltal bőven van személyes és szakmai tapasztalatuk, illetve tudásuk, melyekkel segíthetnek a pároknak. Jelenlegi könyvükben, amely a „Liebe, wie geht’s?” („Szerelem, hogy vagy?”) címet kapta, megmutatják, miként tud működni egy párkapcsolat.

Kapcsolati kérdés: A páromnak nagy a családja, ezért állandóan ajándékokat kell venni a szülőknek, gyerekeknek, nagyszülőknek stb. Nekem ez már kezd túl költséges és túl sok, főleg úgy, hogy a legtöbbször nekem kell a meglepetéseket is beszereznem. Hogyan kérjek több felelősséget a páromtól? Illetve minden ajándékba kell pénzt adnom?

1. tipp a családi ajándékokhoz: beszéljetek a pénzről

Az őszinte és nyitott beszélgetések fontos feltétele, hogy pénzügyi kérdésekről is beszéltek. Legyél egyenes a pároddal a pénzügyi elvárásaiddal kapcsolatban. Ezzel rengeteg kapcsolati problémát előzhetsz meg.

2. tipp a családi ajándékokhoz: légy őszinte

Ha arról van szó, hogy nem engedhetsz meg magadnak bizonyos ajándékokat, vagy egyszerűen nem akarsz rá pénzt szánni, akkor ezt mondd ki. Nincs abban semmi elítélendő, ha figyelsz a kiadásaidra, és erről nyíltan kommunikálsz.

3. tipp a családi ajándékokhoz: kérj tanácsot

Ha mindig csak magadban mérgelődsz, és nem vagy képes megoldani és átbeszélni a párkapcsolatodban felmerülő pénzügyi kérdéseket, akkor jobban jársz, ha tanácsot kérsz egy szakértőtől. Egy objektív harmadik fél enyhíthet a kialakult feszültségen, és tisztázhatja a dolgokat.

A szakértői pár véleménye:

Roland Bösel: Ennél a témánál érdemes egyszer alapjaiban átgondolnod, hogy milyen jelentősége van a családon belüli ajándékozásnak. Mindössze egy üres szokás és kötelesség, vagy tényleg szívből jön?
Sabine Bösel: Hálás lehetsz a párodnak, hogy a viselkedésével felhívja a figyelmedet a saját fókuszodra. Például kiderítheted, hogy te is csak alkalmazkodsz, és a kellemetlen helyzetek elkerülése miatt ajándékozol-e. Ha azonban arra jössz rá, hogy számodra ez tényleg annyira fontos, hogy mindenféleképpen szeretnéd, hogy megváltozzon a párod viselkedése és hozzáállása, akkor a te feladatod, hogy felhozd ezt a témát. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy akkor el fogsz bukni, ha azt szeretnéd kikényszeríteni a párodból, hogy számára is fontos legyen. Csak saját magad számára tudod eldönteni, hogy mi fontos, és mi nem.


Könyvajánló:

Liebe, wie geht’s? (Szerelem, hogy vagy?)
Sabine Bösel, Roland Bösel