Active Beauty
Hogyan nevelj boldog kisbabát?
Szöveg: Sándor Alexandra

6 tanács az első időszakra

Hogyan nevelj boldog kisbabát?

Kisbabád gondozása és felnevelése életed egyik legfontosabb küldetése. Bizonyára benned is felmerült már a kérdés, hogyan tudsz szeretetteli, kiegyensúlyozott és ingergazdag környezetet teremteni a számára, miközben saját magadra is vigyázol. Ehhez mutatunk néhány tippet most!

A szeretet és a figyelem a legfontosabb


Az emberi élet első néhány évében kapott szeretet és figyelem közvetlen és mérhető hatással van a gyermek testi, mentális és érzelmi fejlődésére. Ráadásul kutatások bizonyítják azt is, hogy a szeretet és az érintés elősegíti az agy csecsemőkori fejlődését. Ezeket a folyamatokat szerencsére könnyen elősegítheted például mosollyal, öleléssel, simogatással vagy beszéddel. Sok szakértő szerint az első fél évben képtelenség „elkényeztetni” egy babát, tehát nem kell visszafognod magad.

Alapvető szükségletek kielégítése


A babádnak egészségesnek kell lennie ahhoz, hogy megfelelően növekedhessen és tanulhasson. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres orvosi vizsgálat és a megfelelő védőoltások beadása. Az alvás is lényeges – mint az állandó napi rutin része –, hiszen ilyenkor alakulnak ki az agysejtek közötti kapcsolatok, amik elősegítik a tanulást, a mozgást és a gondolkodást is. Jó, ha tudod, hogy ebben az első hat hónapban az anyatej minden tápanyagot képes biztosítani a kicsinek, amire csak szüksége van, ugyanakkor a megfelelő tápszerrel is optimális fejlődést lehet elérni.


Beszélj a kisbabádhoz!


Azok a csecsemők, akikhez sokat beszélnek a szüleik, jobb nyelvi készségekről tesznek később tanúbizonyságot. Nyugodtan beszélj a babádhoz akár pelenkázás, etetés vagy fürdetés közben! Segít, ha közben rá is nézel, mert így tudni fogja, hogy hozzá szólsz. Nem kell semmi „okosat” mondanod: bőven elég, ha csak elmeséled, mit csinálsz éppen. Például így: „Anya most éppen meleg vizet enged a kádba, hogy megfürdessen téged”.

Olvass mesét mindennap!


Jó, ha már az első naptól kezdve van lehetőséged mesét olvasni a gyermekednek. Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy megalapozd a szókincsét, ösztönözd a képzelőerejét, illetve fejleszd a nyelvi és társas készségeit. Ráadásul remek közös program egy kis nyugis összebújáshoz!

Érzékszervi stimuláció


A kisbabádnak különböző ingerekre van szüksége ahhoz, hogy tanulhasson a világról. Még a legegyszerűbb mindennapi tevékenységek is elősegítik a fejlődését. Az interaktív játékok, a közös séták, a különböző színű, anyagú, formájú és hangú játékok mind nagyon hasznosak ebből a szempontból – csakúgy, mint a napi rutinba illeszkedő találkozások a családtagokkal és a barátokkal. Természetesen szigorúan a gyermekágyi időszak után, és nem túl sok emberrel egyszerre.


Csak érezd jól magad vele!


Nem nehéz elveszni a rengeteg tudományos magyarázat és szakértői tipp erdejében. Talán megkönnyíti a dolgod minden idők legegyszerűbb és talán leghatásosabb tippje: csak érezd jól magad a kisbabáddal, és figyelj a visszajelzéseire!