Active Beauty
A hozzátáplálás meghatározó hetei
Szöveg: Sándor Alexandra

NYEREMÉNYJÁTÉK

A hozzátáplálás meghatározó hetei


Mit jelent a hozzátáplálás és miért fontos?


Akkor beszélünk hozzátáplálásról, amikor a csecsemő az anyatej vagy a tápszer mellett gondosan megválogatott, gyakran pürésített élelmiszereket is kap. A nem megfelelő vagy elmaradó hozzátáplálás akár a növekedés és a fejlődés elmaradásához is vezethet, így különösen fontos odafigyelni a megfelelő időzítésre, minőségre és mennyiségre.


Mikortól kezdődhet legkorábban a hozzátáplálás?


Vannak olyan babák, akik már 4 hónaposan készen állnak a hozzátáplálásra. Ezt többek között onnan lehet észrevenni, hogy stabilan tudják tartani a nyakukat és a fejüket, tudnak nyújtott karral hason feküdni, érdeklődnek az ételek iránt, illetve megvan az étkezéshez szükséges szem-kéz koordinációjuk. Jó hír, hogy a hozzátáplálásról szóló döntést nem egyedül kell meghoznod, hanem gyermekorvos és védőnő segítségével.


Mit ehet a baba a hozzátáplálás elején?


Gyümölcsök közül remek választás az alma, az őszibarack, a banán, a meggy, a cseresznye és a hámozott szilva. Zöldségként gond nélkül adható – és általában szívesen fogadott – a burgonya, a sárgarépa és a sütőtök. Gabonafélék közül jöhetnek a gluténmentes gabonák, például a rizspehely, a kukoricapehely és a zabpehely. Tejpépek is adhatóak a babának.


Finomságok a boltból


Az otthon elkészíthető püréken és pépeken kívül sok baba örül a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, kifejezetten nekik készült falatoknak. A babakekszek között akad olyan, ami már 6 hónapos kortól gond nélkül adható, omlós állagú, apró kezecskékbe illő, ráadásul B1-vitamin és kalcium is van benne. A minőségi, ízesített – például banános vagy kakaós – tejberizspépek gondosan válogatott gabonákból készülnek, ráadásul vitaminokat, ásványi anyagokat és vasat tartalmaznak. Akár első kanalas falatként is kipróbálhatóak a hozzátáplálás során.


Fő a fokozatosság


A sikeres és egészséges hozzátáplálás lényege, hogy nem szabad elsietni. A kisbabád előbb-utóbb úgyis megismeri valamennyi ízt és táplálékcsoportot, így ráértek lassan, de biztosan haladni. Gyakori hiba, hogy csak az édes ízvilággal ismertetik meg a csecsemőket, pedig a koruknak megfelelő élelmiszerek közül minél több mindent kóstolnak meg, annál jobb!


Töltsd ki 2024. január 21-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható Nestlé ajándékcsomag!

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el.

EREDMÉNYHIRDETÉS


A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:

Nyertesek
- N. Viktória, Százhalombatta
- L. F. Szimonetta, Gyál
- Ny. Alexandra, Helvécia
- P-O. Tekla, Balatonszabadi
- G. M. Ágnes, Elek


Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.