Active Beauty
A leterheltség mítosza

Az állandóan elfoglalt személyek sikeresebbek?

A leterheltség mítosza

„Egy szusszanásnyi pihenőm sincs” – ezt a mondatot viszonylag gyakran halljuk a környezetünkben – vagy talán mi magunk is elsütjük néha. Ezzel kapcsolatban azonban felmerült bennünk a kérdés: mi a különbség a leterheltség és a produktivitás között?
A mai rohanó világban mindenkinek rengeteg feladata van – legyen szó munkáról, hobbiról vagy családról. Sőt, vannak, akik kimondottan szeretik reklámozni, hogy mennyire elfoglaltak, ugyanis úgy vélik, hogy ez egyet jelent azzal, hogy produktívak és sikeresek is egyben. Az elfoglaltság és a termelékenység azonban nem jár kéz a kézben.

Mit jelent a leterheltség?
Mindenki tudja (vagy tudni véli), hogy mit jelent a kifejezés: leterheltnek lenni. A wikiszótár definíciója szerint: buzgón dolgozni, sok dolgot csinálni egyszerre, miközben pihenni alig marad időnk. A leterheltség (angolul busyness) azonban sokkal inkább azt jelenti, hogy valaki csak minimális erőfeszítéseket tesz az előrehaladás érdekében, azaz a céljai eléréséért. Vannak olyan napok, amikor úgy érezzük, hogy teljesen el vagyunk havazva, nap végén mégis azon gondolkozunk, hogy milyen feladatokat végeztünk el egyáltalán. Órákon át e-maileztünk és dolgoztunk, tehát úgy véljük, hogy rengeteget haladtunk, ez azonban nem látszódik a to-do listánkon.
 

A boldogság forrásaMiben különbözik a leterheltség a produktivitástól?
Sokan büszkék arra, hogy elfoglaltak, hiszen így fontosnak és sikeresnek láttatják magukat. Valójában az elfoglaltság azonban csak annak az érzése, hogy sok a tennivalónk, de valós eredményeket nem érünk el. A társadalom arra tanított minket, hogy a leterheltség valami jó, hiszen minél elfoglaltabbak vagyunk, annál sikeresebbek is, sőt mi több, értékesebbek. Ez pedig azt a feltevést vonja maga után, hogy ha nem vagyunk elfoglaltak, akkor lusták és motiválatlanok vagyunk. Ez azonban nem felel meg a valóságnak.
 
Ha úgy véled, hogy a leterheltség egyenlő a sikerrel, akkor sokkal inkább fogod úgy érezni, hogy nem teljesítesz jól, még akkor sem, ha épp előreléptél a karrieredben. Ennek következményeként egyre többet fogsz dolgozni, hogy bizonyíts a kollégáidnak, de ez valójában csak egy színjáték. A leterheltség nem egyenlő azzal, hogy ténylegesen sok a feladata van az embernek. Nem ez a siker kulcsa, hanem a produktivitás.
 

Imposztor szindróma: Csalónak érzed magad?A leterheltség és kiégés közötti kapcsolat
Ha mindig elfoglalt vagy, az nagyban megakadályozhatja, hogy elérd a céljaidat, továbbá az az érzés, hogy rengeteg a teendőd, idővel negatívan befolyásolhatja a mentális egészségedet. Az állandó leterheltség növeli a stresszt és a belső feszültséget, ami rossz hatással van a közérzetedre, és akár kiégéshez is vezethet.