Active Beauty
Körömgomba, és pont most? Ezt teheted ellene

Ápolt körmök

Körömgomba, és pont most? Ezt teheted ellene

A körömgombáról fontos tudni: meglehetősen makacs fertőzés tud lenni. Az időben megkezdett és következetesen végigvitt terápiának köszönhetően azonban viszonylag könnyen megszabadulhatsz tőle.
 
Kezdjük a jó hírrel: a körömgomba az esetek többségében csak egy kellemetlen, viszont nem veszélyes betegség. Azonban mindenképpen fontos időben kikúrálni, mert a fertőzés könnyen továbbterjedhet. A körömgomba elleni kezelés sikerességének döntő tényezői: a tünetek korai felismerése, egy következetes terápia és – adott esetben – egy orvosi konzultáció.
Összegyűjtöttük neked a körömgomba témájával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:
 

1. Mi az a körömgomba?

Körömgomba esetén egy bizonyos gombafajta okozta fertőzésről van szó. A gombák általában a körömágy felől betegítik meg a körmöt. A körömgomba sok fajtája fertőző – tehát azokon a helyeken fertőződhetünk meg nagyobb eséllyel, ahol mezítláb járunk. Ha mi magunk körömgombával küzdünk, akkor a nyilvános zuhanyzókban feltétlenül viseljünk fürdőpapucsot.
Jóllehet a körömgomba elsősorban a lábkörmökön alakul ki, ritkább esetekben a kézkörmökön is megjelenhet. Fontos tudni, hogy a körömgomba általában nem múlik el magától, és feltétlenül kezelni kell. Kezeletlenül más körmökre is átterjedhet, vagy a körmöt olyan szinten károsíthatja, hogy az leesik. Ez ugyancsak gyulladásokat és fájdalmakat okozhat.
 

2. Mi okozza a körömgombát?

A körömgomba leggyakoribb kórokozói:
 • fonalas gombák
 • élesztőgombák
 • penészgombák
Ahogy már említettük, az esetek többségében fonalas gomba okozza a fertőzést.
Fokozottabb fertőzésveszély leselkedik ránk azokon a nyilvános helyeken, ahol mezítláb járunk. Az idősebb emberek legyengült immunrendszerük miatt különösen védtelenek a kórokozókkal szemben. A sportolók pedig más okból kifolyólag: a gombák szeretik a meleg és a nedves közegeket, és különösen jól érzik magukat a befülledt sportcipőkben.
Ezenkívül a lábgomba betegség is kedvezhet a körömgomba kialakulásának. Továbbá a túl szoros cipők viselése is rizikót jelenthet: a lábujjak összenyomódnak ezekben a cipőkben, aminek következtében finom sérülések keletkezhetnek a lábkörmökön. És ezekbe könnyebben be tud hatolni a gomba.
 

3. Hogy lehet megelőzni a körömgomba fertőzést?

A megelőzés érdekében – más említett intézkedések mellett – tanácsos folyamatosan egészséges klímát biztosítanunk a lábaink számára:
 • kerüljük a műszálas anyagokat
 • a nedves zoknit azonnal cseréljük szárazra
 • naponta váltsunk zokni, és forró vízben mossuk ki őket
 • vegyünk ápoló lábfürdőket
 • jó minőségű zoknikat és cipőket vásároljunk, hogy elkerüljük a láb túlzott izzadását
 • ne mindennap ugyanazt a cipőt hordjuk, hanem hagyjuk őket időről időre jól átszellőzni
 • a lábujjközeinket mindig alaposan szárítsuk ki
 • rendszeresen ápoljuk a körmeinket.

4. Miről ismerhető fel a körömgomba fertőzés?

Az fő probléma az, hogy gyakran csak későn ismerik fel a körömgombát, pedig nagyon fontos, hogy időben megkezdődjön a kezelés. A következő tünetek utalnak fertőzésre:
 • a köröm enyhén mattá válik
 • fehér vagy sárgás csíkok jelennek meg rajta
 • a köröm egyenetlenül megvastagszik
 • a köröm betöredezik, majd pedig leesik a lábujjról
Vedd komolyan az első jeleket, és gyanú esetén kezd meg a megfelelő kezelést!
 

5. Mitévők legyünk körömgomba esetén?

Aki az első tünetek megjelenésekor azonnal cselekszik, az általában még helyi kezeléssel is orvosolhatja a problémát. Ehhez számos termék áll rendelkezésünkre. Például:
 • körömgomba elleni oldatok
 • körömkezelő stiftek
 • körömápoló olajok.
 
A kezelés hatékonyabbá tétele érdekében a legfelső érintett körömréteget tanácsos eltávolítani. A sérülések megelőzése végett a legjobb, ha ezt nem mi magunk végezzük el, hanem egy gyógypedikűrösre bízzuk. Ezt követően elkezdhetjük a körmöt a megfelelő termékkel kezelni. Fontos: a körömgomba kikezelése nagyon hosszadalmas folyamat is lehet. Viszont szükséges folytatni mindaddig, amíg új, teljesen egészséges köröm nem nő a fertőzött helyére. Lassan növő lábkörmök esetén ez akár egy évet is igénybe vehet.
 

6. Mikor forduljunk orvoshoz?

Körömgomba gyanújának felmerülése esetén elvileg azonnal tanácsos megmutatni a körmeinket egy orvosnak. Abban az esetben azonban mindenképpen szükséges, ha már három köröm is megfertőződött vagy ha a körömfelület több mint kétharmadát érinti a fertőzés. Ebben az esetben általában a lokális terápia már nem elegendő, hanem antibiotikum szedése is indokolt. A homeopátiás kezelések hatékonysága nem bizonyított. Mindenképpen javasolt orvos véleményét kikérni a kezelést illetően.