Active Beauty
Herpesz: 4 kérdés a szakértőhöz

Gyors segítség ajakherpesz ellen

Herpesz: 4 kérdés a szakértőhöz

Kicsit feszül és viszket a bőrünk, és tessék, már ott is virít a szánkon: a herpesz. Elmagyarázzuk, hogy alakul ki, és mit tehetünk ellene. Valamint azt is eláruljuk, hogy a herpeszt hogyan lehet megkülönböztetni a pattanástól.
A jó hír: a herpesz kezelhető. Sok hatásos szer létezik a fájdalmas és csúnya hólyagok kezelésére. Ha sikerül megszabadulnunk tőlük, nem marad se nyom, se heg utánuk. Viszont: „Ha a herpeszvírus egyszer bejutott a szervezetünkbe, akkor újra és újra tüneteket okozhat, és például zavaró hólyagocskák formájában keserítheti meg az életünket” – mondja Verena Beck bőrgyógyász.
 

Herpesz: 4 kérdés a szakértőhöz

A herpeszvírus fertőzéssel élő páciensek a krémektől a házi szerekig már sok mindent kipróbáltak. A bécsi bőrgyógyász tudja, hogy mi az, ami tényleg segít, és mi az, amit jobban teszünk, ha távoltartunk a hólyagoktól.
 

Hogyan keletkeznek a herpeszhólyagok?

A hólyagok a herpeszvírussal való fertőződés révén jönnek létre. Kontakt- vagy cseppfertőzés, de egyszerűen a hólyagocskával való érintkezés által is megfertőződhetünk vele. Sokszor már gyerekkorban megtörténik az első fertőzés. Tény: ha a vírus egyszer bejutott a szervezetbe, akkor újra és újra reaktiválódhat. „Ez általában akkor történik meg, amikor az immunrendszer például stresszre, UV-fényre vagy egy betegségre reagál” – mondja a szakértő.

Bizsereg és feszül, majd kialakul a hólyag, ami egy idő után kifakad és leszárad. A tünetek körülbelül 7 napon belül elmúlnak. Az első fertőzés után jóformán megakadályozhatatlan a száj széli hólyagok rendszeres kiújulása.
 

Hogyan szabadulhatok meg gyorsan a herpesztől?

„Az egyik lehetőség természetesen az, hogy nem teszünk semmit, csak várunk türelemmel” – mondja a bőrgyógyász. Ő azonban inkább azt tanácsolja, hogy próbálgassuk ki a herpesz kezelésére rendelkezésre álló szereket, mert páciense válogatja, hogy kinél mi válik be. Van, akinek már egy –például gyulladásgátló kortizontartalmú – krém vagy egy szárító hatású, cinket tartalmazó termék is segít.

„A makacs herpesz kezelésére alkalmasabbak a szájon át alkalmazható készítmények. Ezek egyik hatóanyaga a lizin nevű aminosav, ami erősíti az immunrendszert. Viszont léteznek más orális vírusblokkolók is, amiket azonban kizárólag szakorvos írhat fel.”
 

Ajakherpesz: segítenek a háziszerek?

Egy herpesz elleni ismert háziszer a hagyományos fogkrém. Annak ellenére, hogy szárító hatással rendelkezik, szakértőnk nem javasolja a használatát. A benne lévő illóolajok – mint a teafaolaj – a hólyagra kenve heves fájdalmat okozhatnak. A cinktartalmú termékek alkalmasabbak a herpesz kezelésére, mert azok szárítják, és gyógyítják is azt. A méz, ideális esetben a manuka méz, ugyancsak jó háziszer herpesz ellen. A folyékony arany ugyanis fertőtlenítő hatású, szárító hatással azonban nem rendelkezik.
 

Miből tudom, hogy herpesz vagy pattanás van-e az ajkamon?


Nem minden ajak széli hólyagocska herpesz. Verena Beck: „Már a tünetekből is megállapíthatjuk, hogy herpesszel vagy pattanással van-e dolgunk, mert az akne kialakulását nem előzi meg bőrviszketés- és feszülés.” Ezenkívül az ajkak nem rendelkeznek faggyúmirigyekkel, pattanás tehát csak az ajkak szélénél keletkezhet, rajtuk viszont sohasem.

Tipp: Ha pattanás alakul ki az ajkaid körül vagy azok szélénél, a legjobb, ha kozmetikus vagy bőrgyógyász tanácsát kéred a kezelésével kapcsolatban.