Active Beauty
Az indiai nők szépségtitkai

Namaste szépség!

Az indiai nők szépségtitkai

#1 – Ájurvéda
Azok, akik békében vannak önmagukkal, ezt sugározzák a külvilágnak is. Az indiai nők teljesen mértékben hisznek az ájurvédában, egy ősi indiai gyógymódban, amely szerint szoros összefüggés van az egészséges életmód és a természetes szépség között. Az ájurvéda nem csupán összhangot teremt a test, a lélek és az elme között, de a stresszt is képes csökkenteni, továbbá energiát ad. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az ájurvéda hagyományos rituáléi közé sorolják a jógát, masszázsokat és a meditációt.

#2 – Masszázsok
Az ájurvéda kezelések között rengetegnek nem csak nyugtató, hanem szépítő hatása is van. A reggeli zuhanyzást vagy fürdést megelőző masszázsnak kiemelt szerepe van ebben. Az indiai nők épp ezért kiemelt figyelmet szentelnek a szezám- vagy rózsaolajjal végzendő önmasszázsnak, hiszen ezzel nagyban segítik a szervezetük méregtelenítését, erősítik a kötőszöveteket, bőrük pedig selymes lesz. Az ezt követő fürdővízhez olyan gyógynövényeket adnak, mint a kamilla, a hársfa, illetve különféle illóolajokat, melyek mindegyike tisztítja a szervezetünket.

#3 – Fürdés
Az indiaiak számára a fürdés is egy fontos rituálé, mely nem csak a testi, de a lelki megtisztulásért is felel. Fontos megemlíteni, hogy az indiai nők ehhez nem használnak szappant, inkább olyan adalékokat tesznek a vízhez, mint a tej, méz, illóolajok, ecet vagy különféle gyógynövény eszenciák.
 
#4 – Olajok
Az indiai nők esküsznek az értékes olajok erejére, így testüket és hajukat is olyan olajokkal ápolják, mint a szezám-, rózsa-, mandula-, kókusz vagy ricinusolaj. A fejbőrüket szintén különleges módon ápolják: hajmosás előtt – amire hetente csak egyszer kerül sor – ricinusolajat masszíroznak a fejbőrükbe, ezáltal stimulálják a hajgyökereket, aminek hatására erősödik a hajuk. Sőt mi több, a tincsek tisztítását is segíti, ugyanis megszabadítja azokat a portól és a korpától.

#5 – Henna
A henna kapcsán elsőre mindenkinek a bőrre rajzolt gyönyörű minták jutnak eszébe, pedig a hennát a hajápolás során is alkalmazzák. Mivel nem tartalmaz kémiai anyagokat, ez a természetes készítmény rendkívüli módon ápolja a hajat: megelőzi fürtjeink töredezést és kiszáradását, továbbá fényessé varázsolja azokat. Rendszeres alkalmazásával akár teljesen elmulaszthatunk bármilyen hajproblémát.

#6 – Kurkuma
Az ájurvéda már évezredek óta bízik a kurkuma jótékony hatásában, hiszen nem csak tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hanem gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása is van. A kurkumin nevű anyagnak köszönheti gyönyörű színét, ami ezen kívül egy rendkívül erős antioxidáns. Hatékonyan fellép a szabad gyökökkel szemben, továbbá lassítja az öregedési folyamatokat. Az indiai nők az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt pattanásos bőr esetén is szeretik alkalmazni. A benne rejlő vitaminok és ásványi anyagok továbbá serkentik a kollagéntermelést, és segítik a sejtek megújulását.

#7 – Rózsák
A rózsavíznek szintén rengeteg jótékony hatása van, de leginkább a gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása miatt használják. A bőrön megjelenő piros foltokat semlegesíti, nedvességgel látja el a bőrt, továbbá mattítja azt. Az indiai nők nem csupán a bőrükre, hanem a hajukra is használják, ugyanis fényessé varázsolja azt, továbbá erősíti is a szerkezetüket. A rózsában rejlő olajban kb. 400 különleges összetevő található, melyek gyulladáscsökkentők, görcsoldók, sőt mi több, hangulatjavítók is egyben. Regeneráló és bőrfeszesítő hatásának köszönhetően ez is az indiai nők egyik csodaszere.