Active Beauty
Szép lábak: elhoztuk a legjobb tippeket egy kényeztető lábfürdőhöz

Kellemes pillanatok

Szép lábak: elhoztuk a legjobb tippeket egy kényeztető lábfürdőhöz

Egy lábfürdő talán az egyik legalábecsültebb énidős tevékenység, amit adhatsz magadnak. Selymesen puha és ápolt lábakat eredményez, sőt mi több, még alvászavarok és fejfájás esetén is segíthet. Elhoztuk a legjobb tippeket, hogyan tudsz egy lábfürdővel kellemes pillanatokat teremteni magadnak, még akkor is, ha nincs otthon kádad.

A lábaink minden nap hihetetlen dolgokat művelnek: biztosítják számunkra a mobilitást, és megtartanak minket. Hála nekik tudunk járni, egyensúlyozni, ugrani, mászni és táncolni. Annak azonban ritkán vagyunk tudatában, hogy a lábaink sokkal kényesebbek az arcunknál: a számos idegvég miatt a lábunk a testünk egyik legérzékenyebb része. Épp ezért itt az idő, hogy foglalkozz velük.

Mikor a legkellemesebb egy lábfürdő?

Amikor kint hideg és esős az idő, vagy amikor a lábaid majd’ megfagytak egy téli napon, akkor rendkívül jól esik nekik egy melegítő lábfürdő. Forróságban pedig egy hűsítő lábfürdő felfrissít és serkenti a vérkeringést. A rendszeres fürdők megőrzik a lábad egészségét: segítenek enyhíteni a körömágy gyulladásait, ismét selymessé varázsolják a sarkadat és a lábujjaidat, sőt, még a lábgombát is képesek legyőzni.
Ezen kívül egy lábfürdővel tökéletesen fel tudod készíteni lábaidat az otthoni pedikűrre.
Egy ilyen fürdő azonban nem csupán a lábakon található igénybevett bőrt ápolja – az egész testedre hatással van. Az emelkedő hőmérsékletű lábfürdő, amit Sebastian Kneipp fejlesztett ki, képes elűzni a megfázás első tüneteit is.

Ha illóolajokat is teszel a vízbe, akkor enyhíteni tudod a menstruációs panaszokat, a hólyaghurutot, az izommerevséget és a fejfájást. A lábfürdő emellett egy tökéletes lehetőség arra is, hogy kád nélkül is elmerülj.

Milyen lábfürdők léteznek?

Sebastian Kneipp-nak hála ismerhettük meg a lábfürdők gyógyító hatását. Elsősorban a jeges fürdőzést, a víztaposást és a váltófürdőket köszönhetjük neki. A lábfürdő hatása leginkább a víz hőmérsékletétől és a használt hozzávalóktól függ.

A hideg vizes lábfürdők serkentik a vérkeringést. A használt illóolajok – mint a borsmenta-, a citrom- vagy a teafaolaj – pedig tovább fokozhatják a lohasztó hatást. Ezeknek a hideg vizes lábfürdőknek a tökéletes vízhőmérséklete 8-18 Celsius-fok közé tehető. Ha ez számodra nagyon hideg, akkor rövid, kétperces intervallumokra mártsd csak bele a lábad.

A lazító és ápoló lábfürdők levendulával serkentik a pihentető és mély alvást, továbbá csökkentik a vérnyomást. Ha a vízbe keversz még ápoló összetevőket is – például tejet, mézet, mandulaolajat vagy kamillavirágot –, akkor puha és selymes lesz a bőr a lábadon. Meleg lábfürdőről, akkor beszélünk, ha a víz hőmérséklete 38-40 Celsius-fok közé tehető. Az ajánlott áztatási idő 10-20 perc.

Az emelkedő hőmérsékletű lábfürdők a leghatékonyabbak, ha jelentkeztek a megfázás első tünetei. Ebben az esetben lassan emeled meg a víz hőmérsékletét. Amennyiben légúti fertőzéssel küzdesz, akkor adj a vízhez 1 bögre tengeri sót és 2-3 csepp lucfenyő tűolajat. Egy emelkedő hőmérsékletű lábfürdő esetén először 33 Celsius-fokos vízbe mártod a lábad, majd lassan emeled a hőfokot egészen 40 Celsius-fokig. 15-20 perc elteltével pedig vedd ki a lábaidat, és bújj be az ágyba.

A váltó lábfürdők erősítik az immunrendszert és a lábakban található vérereket. Ezt azonban körülményesebb otthon elvégezni, ugyanis két lábkádra vagy lavórra lesz szükséged. Az egyiket töltsd meg 36 Celsius-fokos vízzel, a másikat pedig 18 Celsius-fokos hideg vízzel. Először a meleg vízbe áztasd be a lábadat öt percre, majd 15 másodpercre tedd át a hideg vízbe. Ezt ismételd meg még egyszer.

Mire kell figyelned a lábfürdők során? (És például kinek nem ajánlottak?)

Alapvetően arra kell figyelned, hogy a lábaidat ne áztasd tovább 15-20 percnél. Ezután pedig elengedhetetlen ezek alapos ápolása. A frissítő lábfürdők erősítik a szívet és összeszűkítik az ereket. Ha hajlamos vagy a magas vérnyomásra vagy szív- és érrendszeri panaszokra, akkor a melegvizes lábfürdők alkalmazása előtt egyeztess az orvosoddal. A melegvizes lábfürdők nem ajánlottak visszerek, érgyulladás és nyílt sebek esetén.