Active Beauty
Ez lehet az oka a fejbőröd fájdalmának
Szöveg: Sándor Alexandra

Fáj a hajad?

Ez lehet az oka a fejbőröd fájdalmának

A „hajfájdalom” nem csupán városi legenda. Aki érezte már, pontosan tudja, milyen kellemetlen. Aki pedig még nem, annak is érdemes tisztában lennie a lehetséges okokkal és megoldási lehetőségekkel.


Tud-e fájni a haj?


Noha magukban a hajszálakban nincsenek érzőidegek, tehát a szó szoros értelmében nem tudnak fájni, a fejbőrrel már más a helyzet. A fejbőr szinte fájdalmas érzékenysége előidézhet olyan állapotot, amikor úgy tűnhet, hogy maguk a hajszálak fájnak, különösen érintésre vagy mozdításra.

1. lehetséges ok: fejfájás


A fejfájás leggyakoribb fajtája, az úgynevezett tenziós fejfájás okozhat fejbőrfájdalmat, vagyis „hajfájást”. Ennek a fejfájástípusnak a jellegzetessége, hogy stressz, szorongás és depresszió hatására súlyosbodik, tehát jó hír, hogy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életvitellel már rövid távon is csillapíthatóak a kellemetlen panaszok.

2. lehetséges ok: túl szorosan összefogott haj


A túl szorosan összefogott haj – például lófarok, konty vagy copf – akadályozhatja a fejbőr vérkeringését, sőt akár gyulladásos állapotot is előidézhet a fejbőrt behálózó vérerekben. Vannak, akiknek a fejbőre már akkor is érzékenyen reagál, ha egyetlen napig hordanak állandó húzódásérzéssel járó frizurát, míg másoknál csak jóval hosszabb idő után jelentkeznek a tünetek. Egy biztos: ez sem a fejbőrnek, sem a hajnak nem jó.


3. lehetséges ok: fertőzés


A hajhagymák és a fejbőr fertőzéses megbetegedése is kiválthat „hajfájdalmat”. Ezek erős fájdalommal is járhatnak, ráadásul az érintett részre viszketés, bőrpír és forróságérzet is jellemző lehet az egyéb nem kívánt – hámló vagy gennyes – bőrtünetek mellett. Fertőzés gyanúja esetén érdemes minél előbb bőrgyógyászhoz fordulni, aki helyi vagy szájon át szedhető gyógyszeres kezelést írhat fel a problémára.

4. lehetséges ok: pikkelysömör


A pikkelysömör (psoriasis) egy sokakat érintő, nem fertőző bőrbetegség. Az érintett részek fokozott elszarusodásával jár, és leggyakrabban 20-30 éves kor között jelentkezik – noha bármikor kialakulhat. A viszkető, hámló plakkok megjelenése pikkelysömörről árulkodhat. Mivel hosszan tartó autoimmun betegségről van szó, az orvosi diagnózis után nyugvó fázisok és fellángolások váltakozásával lehet számolni hosszú távon.