Active Beauty
Brazil gyanta: Selymesen sima intim terület

Bőrügy

Brazil gyanta: Selymesen sima intim terület

Nyár, bikini és zavaró szőrszálak az intim részeken? Ez így nem jó! A brazil gyanta a legjobb módja annak, hogy tartósan megszabadulj a szeméremszőrzetedtől.

Ott fekszel, akár a nőgyógyásznál… Igen, egyértelműen vannak kellemesebb szituációk annál, mint amikor egy kozmetikában a szakember az intim területeidet szőrteleníti. És igen, valószínűleg minden igaz, amit egyébként a hüvely körüli szeméremajkak és vénuszdomb szőrtelenítéséről hallottál. Az első néhány alkalommal nagyon fájdalmas, és a gyantázott részek néhány órán keresztül úgy néznek ki, mint amiket megkopasztottak. Az intimápolással ilyenkor várhatsz egy kicsit. Mégis ez a legjobb szőreltávolítási technika.

És minden egyes alkalommal jobb lesz, becsszó! Íme egy őszinte útmutató a brazil gyantához azoknak, akik még csak most készülnek kipróbálni. Isabella Eleneder, a dm minőségtrénere válaszolja meg a legfontosabb kérdéseket az intim terület szőrtelenítésével kapcsolatban.

Brazil gyanta: 9 kérdés & válasz

1. Meleg gyanta vagy cukorpaszta – melyik a jobb?

Egy biztos: a szőreltávolítás hatása ugyanaz. Mindegy, hogy kész gyantacsíkokkal, meleg gyantával vagy cukorpasztával dolgozunk, a szőrszálakat minden esetben a gyökerükkel együtt egy gyors tépéssel távolítjuk el.

A depiladorák (így hívják a brazil gyanta specialistákat) a cukorpasztás eljárást alapvetően szelídebb módszernek tartják. Ennek során a szőröket a növekedésükkel megegyező irányban húzzák ki, ami csökkenti a szőrbenövés esélyét. A cukorpaszta ráadásul ápoló hatású, így kifejezetten jót tesz a bőrnek.

Isabella Elender dm minőségtréner a meleg gyantáról még a következőt is elmondja: „Meleg gyantázásnál gyakran előfordul, hogy nem jön ki az egész szőr, hanem csak elszakad, mert a növekedésével ellentétes irányban próbálják kitépni.”

2. Milyen gyakran érdemes intimgyantáztatni?

Ez a szőrnövekedés ütemétől függ. Körülbelül 2-4 hetente érdemes felkeresni a kozmetikust. Isabella Elender tippje: „Ki kell alakulnia egy bizonyos rutinnak. Aki nyáron selymesen sima bőrrel szeretne a strandra menni, annak már télen ajánlott elkezdenie kozmetikushoz járni. Mert minél gyakrabban és rendszeresebben járunk gyantáztatni, annál kevesebb és vékonyabb szőrszál nő vissza.”

3. Hogy készüljek fel a szőrtelenítésre

A tökéletes felkészülés már a gyantázást megelőző napon megkezdődik. Egy gyengéd peeling eltávolítja a száraz bőrdarabkákat. Viszont brazil gyanta előtt nem szabad tengeri sós bőrradírt használni. Ez túl durva az intim területhez, és kellemetlenül csípheti a bőrt.


Akinek az időpontja előtt van még ideje, az vehet egy meleg kádfürdőt, vagy felhelyezhet egy meleg gélpárnát a gyantázandó területre. Ez megnyitja a pórusokat, puhává teszi a bőrt, és még egyszerűbbé teszi a gyantázást. Kezelés előtt a kozmetikus zsírtalanítja a bőrt, hogy jobban rátapadjon a gyanta vagy a cukorpaszta.

4. Van ideális időpont a gyantázásra?

Igen, ha a szőr megfelelő hosszúságú, akkor kiváló eredményt lehet elérni. A 0,4-0,5 centiméter hosszú szálak a legideálisabbak hozzá. Isabella Elender: „Kicsit türelmesnek kell lenni. A rövidebb szálakon nem tud megfelelőképpen megtapadni a gyanta, a hosszúak pedig húzódnak, ami fájdalmat okozhat.” Elsősorban a borotváláshoz szokott nők számára nehéz átvészelni az átmeneti fázist. Tarts ki még néhány napig!

5. Valójában mennyire fáj a szőreltávolítás?

A fájdalom érzékelése szubjektív. De megígérjük: annyira nem fáj, mint amennyire gondolod. Ám az biztos, hogy az elején egy csípő érzésre kell számítanod. A jó hír: minél gyakrabban jársz gyantáztatni, annál kevésbé fogod érezni.


„Sok nő különösen érzékeny, amikor menstruál. Ezért jobb, ha az időpontot a ciklusod közepe tájára foglalod. De a holdfázisokhoz is igazodhatsz. A fogyóhold időszakában végzett kezelésnek tartósabb az eredménye” – mondja Isabella Elender.

6. Hogyan ápold a bőröd brazil gyanta után?

A tiszta aloe vera gélnek kellemesen hűsítő hatása van, és megnyugtatja az irritált bőrt gyantázás után. A kezelés után 24 órán keresztül nem ajánlott szaunázni, napozni és illatanyagot tartalmazó termékeket használni. Ezt követően a napi gyengéd peelingek segítenek a szőrbenövés kockázatának minimalizálásában.

7. Brazil gyanta – Otthon is megcsinálhatom?

Hideg gyantacsíkokkal a lábaidat, valamint a has és a szeméremszőrzet közötti részt egész nyugodtan magad is szőrtelenítheted. Fontos: jól feszítsd ki a bőröd, és a csíkot egy gyors mozdulattal tépd le a szőr növekedésével ellentétes irányban.

A bikinivonal vagy az intimszőrzet otthoni gyantázását viszont nem tanácsolja Isabella Elender: „Ezeken a részeken nehéz megfelelően használni a gyantacsíkokat. Ha a bőröd nincs eléggé kifeszítve, akkor sérüléseket, például véraláfutásokat okozhatsz magadnak.”

8. Milyen intimfazonok léteznek?

A brazil gyanta kapcsán az embereknek először általában a teljesen kopasz kép ugrik be. A szaknyelv ezt Hollywood cut-nak hívja. A landing strip-nél, amit Franciaországban egyébként ticket de metro-nak (metrójegynek) neveznek, egy vékony csík, a triangel cut-nál pedig egy kis háromszög marad a szeméremdombon. Ezenkívül készítenek fantáziadús szívecske, nyíl, villám, napsugár formájú intimfazonokat is…

9. Milyen módszerekkel lehet még megszabadulni a testszőrzettől?

A szemöldöktől a bikinivonalon át a lábakig a szőreltávolítástól - három különösen hatékony módszerrel szabadítanak meg a zavaró szőrszálaktól:

  • A sugaring, a cukorpasztával történő szőrtelenítés egy természetes eljárás, mely anyag ráadásul még ápolja is a bőrt. A masszában található cukor testazonos anyag, és fertőtlenítő hatással bír. Ezenkívül ez a metódus különösen kíméletes, mert a szőrszálacskákat a növekedésük irányában távolítják el.
  • Meleg gyantával való szőrtelenítésre szinte minden kozmetikai stúdióban lehetőség van. Ennek során a meleg gyantát egy patronból viszik fel a kívánt testrészre. Egy vliest nyomnak a bekent területre, majd pedig a bőrt kifeszítve a szőrnövekedésével ellentétes irányban egy gyors mozdulattal lehúzzák róla.
  • Az IPL (Intense Pulsed Light) tartós szőrtelenítést jelent. Az IPL gép fényimpulzusokat bocsát ki, melyeket a szőrszálak elnyelnek, s annak pigmentjei levezetik a gyökerükhöz. Körülbelül nyolc kezelésre van szükség ahhoz, hogy a szőrszálak nyugalmi fázisba kerüljenek, és kihulljanak, vagy a növekedésük lelassuljon.