Active Beauty
A 4 legnagyobb napozási hiba, amit nyár elején elkövethetsz
Szöveg: Sándor Alexandra

Egészséges barnulás

A 4 legnagyobb napozási hiba, amit nyár elején elkövethetsz

Szeretnél egészségesen ragyogó, napbarnított bőrt? Akkor jól figyelj, mert a különböző hibák elkerülésével könnyedén elérheted – ha viszont mégis elköveted őket, azzal nemcsak a bőröd szépségét, hanem az egészségedet is kockára teszed.

1. Nem radírozol előtte


Ha nem távolítod el bőröd felszínéről az elhalt hámsejteket és a szennyeződéseket, annak foltos és kevésbé tartós barnaság lehet a következménye. Érdemes 24 órával a napozás tervezett ideje előtt elvégezned a kíméletes bőrradírozást – lehetőleg a homlokodtól egészen a talpadig! Maga a radírozás történhet mikrogyöngyöket tartalmazó tusfürdővel, kifejezetten bőrradír hatású termékkel, illetve bambusz- vagy szizálkesztyűvel, esetleg a klasszikus luffa szivaccsal is. Fontos, hogy a radírozás alapos legyen, de ne túl erőteljes, tehát semmiképpen ne vidd túlzásba a dörzsölést, hogy ne okozz magadnak sérülést!

2. Elfelejted a naptejet


A késő tavaszi vagy kora nyári napfény nem olyan erős, hogy naptejet kelljen használnod? Tévedés, mert idén már március végén olyan UV-sugárzást lehetett mérni, ami nem csupán barnított, hanem akár égetett is! Alapszabály lenne, hogy használj fényvédőt az év minden szakában a szabadon hagyott testfelületeiden, például az arcodon és a kezeden. Ez az első napozások alkalmával sincs másképp: kend be magad mindenhol, lehetőleg magas faktorszámú (bőrtípusodtól függően 30 vagy 50 faktoros) napvédő készítménnyel!


3. Elfelejted újra felvinni a naptejet


A legtöbb UV-védelmet biztosító készítményt érdemes 2 óránként újra felvinni. A víz és a homok tovább csökkentheti a védelmet, így ennél is gyakoribb alkalmazásra lehet szükség. Ne várd meg, hogy perzselni kezdjen a napfény, inkább állíts be emlékeztetőt a telefonodon, hogy mikor kell újra kenni (vagy fújni, ha spray-t választottál)!

4. Túl sokáig maradsz kint, túl forró napsütésben


Szeretnél minél hamarabb minél látványosabb eredményt elérni? Pecsenyére sülni is látványos ugyan, mégsem ez a cél. Ha szép és egyenletes barnaságra vágysz – emellett szeretnéd megőrizni a bőröd egészségét is –, akkor fontos a mértékletesség. Ne azokban az órákban merészkedj ki a tűző napra, amikor az UV-sugárzás a legmagasabb, és ne órákig tartó napozással kezdj! Az eleinte halvány, majd fokozatosan mélyülő természetes barnaság a legszebb és legegészségesebb.