Active Beauty
5 tipp, hogy mindenkinek jól álljanak a sötét színek
Szöveg: Margret Hoffmann

Sötét ajkak

5 tipp, hogy mindenkinek jól álljanak a sötét színek

Szilva, bogyós gyümölcsök, esetleg padlizsán – az aktuális őszi smink trendeket a sötét ajakszínek jellemzik. Ezekkel a tippekkel biztosan sikert aratsz – és nem csak a vörös szőnyegen!
A csókos ajkak manapság misztikus árnyalatokkal csábítanak. A mélyvörös rúzsok és a bogyós gyümölcsök színei korábban elsősorban a világ vörös szőnyegein garantálták a csillogást, ma viszont már a mindennapokban is egyre gyakrabban találkozhatunk velük. És már nemcsak ünnepi alkalmakon viselhetünk hangsúlyos ajaksminket. A sötét tónusú ajakrúzsok csodásan illenek az éppen aktuális divattrendekhez, mint például a merész szabású nadrágkosztümökhöz, a vagány bőrruhákhoz vagy a pihepuha kötött pulcsikhoz, s emellett még erőt és a nők szerepének erősödését is sugározzák.

Így használd a sötét rúzsokat – 5 tipp:

 

1. A legdivatosabb sötét színek

Ősszel a sötét ajkak a sminkünk főszereplői. A divatos színpaletta, akár egy vegetáriánus szakácskönyv egyik receptje, olyan finomságokkal csábít, mint a padlizsán, a szilva vagy éppen az áfonya. Azért, hogy a hangsúlyos ajkak valóban érvényesülni tudjanak, a smink alapját egy egyenletes arcbőrnek kell képeznie. Ehhez alapozás előtt vigyél fel az ujjaiddal némi korrektort a szükséges helyekre, hogy elfedd vele a sötét árnyékokat és a vörös területeket. Az utolsó rétegként felvitt átlátszó púder pedig garantálja a sminked tartósságát és megfelelő fedést.


2. Sötét rúzs – A helyes felvitel

  • Ápolás: Az ajkak könnyen kiszáradnak, különösen a hűvösebb hónapokban. Ezért már sminkelés előtt gondoskodj a megfelelő hidratálásukról.
  • Hidratálás: Tipp: Hetente kétszer peelinggel távolítsd el az ajkaidról az elhalt bőrt, majd kényeztesd őket egy tápláló pakolással.
  • Dolgozz pontosan! Első lépésként vigyél fel némi korrektort az ajkaidra. Ezáltal kontrasztosabbá válik az ajkaid vonala. Ezután egy, a rúzzsal megegyező színű szájkontúrceruzával rajzold meg az ajkaid körvonalát, és befelé haladó, satírozó mozdulatokkal puhítsd fel azt. Így tökéletes keretet kapsz, a rúzs pedig nem kenődik el, valamint nem ül bele az apróbb ráncokba, továbbá sokkal tartósabb lesz a végeredmény.
  • Használj ecsetet! A semlegesebb vagy visszafogottabb színekkel ellentétben a sötét festékek felvitele precizitást igényel. Karla Godoni sminkmester tippje: „Egy kis ecsettel szebben és higiénikusabban viheted fel a festéket! Végy fel az ecsetre egy keveset a rúzsból, és középről indulva vidd fel az ajkaidra."
  • Csillogó vagy matt hatás? Ha kifestetted az ajkaidat, még mindig dönthetsz, hogy matt hatású vagy csillogó ajaksminket szeretnél-e. "Utóbbi eléréséhez pöttyints egy kevés átlátszó szájfényt az ajkaid közepére, tested melegétől automatikusan eloszlik rajtuk" – teszi hozzá Karla Godoni.

3.Melyik szín illik a bőröm tónusához?

Felejtsd el az elavult stílusszabályokat, mint például: „a szőke nőknek nem áll jól a sötét rúzs.” Ugyanis a megfelelő ajakszínt inkább az arcszínünk határozza meg. Ha a bőröd meleg árnyalatú (aranyszínű bőrtípus), válassz melegebb, sárgás tónusokat (pl. sötét téglavörös vagy barna árnyalatokat). A hideg bőrtónust pedig a kékes beütésű, hűvösebb ajakszínek teszik ragyogóvá (pl. az erős sötétvörös vagy a lila).

4. Vékony ajkakon is viselhetünk sötét ajakrúzsokat?

A keskeny ajkakat tilos sötétre rúzsozni? Ugyan már! Bár igaz, ami igaz: a matt rúzsok valóban hajlamosak optikailag keskenyíteni az ajkakat. Ezért van szükségünk a sminkmesterek trükkjére: rajzold meg az ajkaid kontúrját egy szájkontúrceruzával úgy, hogy a vonal kissé az ajkak külső peremén kívül fusson. Végezetül vigyél fel egy leheletnyi highlightert az ajkaid közepére – és a szád máris teltebbnek tűnik!

5. A sötét ajkak valóban öregítenek?

A sötét ajakrúzsokról sokan azt gondolják, hogy öregítik a viselőjüket. Akkor mitévők legyünk? Viseld azt, ami neked tetszik! Hiszen az ápolt megjelenés mindig szép, és aki jól érzik magát a bőrében, az fiatalos frissességet sugároz!