Active Beauty
5 ránctalanító tipp
Szöveg: Julia Schauer

Ezt tedd szarkalábak ellen

5 ránctalanító tipp

Ápolás, víz, hialuron & társai: segítségükkel gyorsan és tartósan minimalizálhatod a szem körüli szarkalábakat. Plusz: egy bőrgyógyász gyors SOS-tippjei.
Először csak mosolygásnál jelennek meg, majd más arcmozdulatoknál is előbukkannak. Valamikor pedig végleg ott maradnak. Madelaine Sommerlat dm minőségtrénerrel arról beszélgettünk, hogy hogyan alakulnak ki a szarkalábak, és mit tehetünk a szemek sarkaiban megjelenő finom ráncocskák ellen.

Szarkalábcsökkentő fortélyok

Jóllehet a zavaró szarkalábakat az alábbi tippek és trükkök – a pakolásoktól egészen az arcjógáig –teljes mértékben nem képesek eltüntetni, viszont mindenképpen jelentős bőrképjavulást várhatsz tőlük.

Megelőzés a megfelelő ápolással

A szem környékének bőre nagyon vékony és érzékeny, ezért speciális ápolásra van szüksége – különösen érettebb korban. „A vásárlók általában normál arcápoló terméket használnak a szemeik körüli bőr ápolására is” – mondja Madelaine Sommerlat dm minőségtréner. „Pedig minél korábban elkezdjük a speciális szemkörnyékápolást, annál hatékonyabban sikerülhet megelőznünk a szarkalábak és más szem környéki elváltozások kialakulását.”
A bőröregedést és a ráncképződést felgyorsító UV-sugárzástól a szemed környékének bőrét fényvédőt tartalmazó ápoló készítményekkel, valamint napszemüveggel védheted. A C-vitamin antioxidánst tartalmazó szemápolók képesek csökkenteni a már kialakult szarkalábak mélységét. A hosszú, számítógép előtt vagy autóban, vezetéssel töltött napok után a szemizmok ellazítása, pihentetése is sokat segíthet; egyszerűen csak tégy hideg borogatást a szemeidre, és relaxálj 30 percet.

Rendszeres maskarádé

A ráncokat alápárnázó, bőrfeszesítő hatóanyagokat – például retinolt, hialuront vagy Q10-et- tartalmazó speciális szemtapaszok – vagy maszkok hatékonyan redukálják szarkalábakat. A legtöbb szemkörnyékápoló termék erősen hidratálja és hűsíti a bőrt. Ez a hűtő tulajdonságuk az enyhe dagadást is lelohasztja. Bőrtípusfüggő, hogy kinek milyen gyakran ajánlott pakolást alkalmaznia. Általában heti egyszeri alkalommal elegendő. Ha kétségeid vannak, akkor kérj tanácsot a kozmetikusodtól.


Hasznos hialuron

Sokszor a szárazság az oka a mélyebb szarkalábak kialakulásának. „A hialuron egy, a bőrben is megtalálható hidratáló, nagy vízmegkötő képességgel rendelkező anyag – így a hialuronsavas kezelés csökkenti a ráncokat, és nedvességgel látja el a bőrt” – mondja Madelaine Sommerlat. A hialuron súlyának ezerszeresét is képes vízben megkötni, így használata által a bőr azonnal feszesebb és simább hatásúvá válik.


Az ideális életstílus

A vízivás nemcsak egy a hollywoodi sztárok által gyakran emlegetett szépségpraktika, hanem a ráncok elleni harcban bevethető csodafegyver is. Ezenkívül a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, az egészséges táplálkozás és az élvezeti szerek – például az alkohol vagy a cigaretta – visszafogott fogyasztása is hozzájárul a szemek körüli bőr szépségének és feszességének megőrzéséhez.


Arctorna

Az arcbőr alatt sok kis izom található. Mivel az edzett, erős izom kirúgja magát, és kisimítja a fölötte lévő apró ráncokat, Madelaine Sommerlat dm minőségtréner szerint az arc izmait is ajánlott időről időre átmozgatni. Egy szarkaláb-minimalizáló arcizomedzés: tedd mindkét mutatóujjad a szemöldököd alá, a középső ujjaidat pedig az arccsontodra. Ezt követően mindkét ujjaddal kezdd el óvatosan megfeszíteni a bőröd. Most 10 másodpercig húzd össze kissé a szemeidet, majd nyisd ki újra. A gyakorlatot háromszor ismételd meg.