Active Beauty
Camouflage smink: egyenletes bőr 6 lépésben

Álcázz, és tévessz meg!

Camouflage smink: egyenletes bőr 6 lépésben

A camouflage sminknél erősen pigmentált termékek varázsolják sugárzóvá a bőrödet.
 
Tökéletes arcbőr, mintha épp a legújabb Instagram szűrővel fotóztad volna? Ezt a hatást érheted el egy camouflage sminkkel. A magas fedőképességű kozmetikumok nemcsak simává teszik a bőrképet, hanem a szem alatti karikákat, kis hegeket, seprűvénákat, kék foltokat vagy akár tetoválásokat is képesek elrejteni. Az a praktikus bennük, hogy víz- és izzadásállóak, és semmilyen nyomot sem hagynak a ruhán. Eláruljuk, hogy hogy készítheted el magadnak te is a camouflage sminket.
 

Camouflage smink: a maximális fedőhatás története

Max Factort a modern kozmetika atyjának tartják. Ő fejlesztette ki a camouflage sminkeket, amiket a 20. század elején a hollywoodi filmekben kezdett el használni. A színésznők és színészek az úgynevezett „flexible greasepaint”-tel (flexibilis arcfestékkel) az arcukon még a legerősebb fényszórók előtt is tökéletesnek látszottak. Az első világháború után az amerikai hadsereg is megbízta őt. Plasztikai sebészekkel együttműködve bőrálcázó termékeket készített veteránok részére.  A camouflage készítményeket a mai napig hegek, tűzfoltok és anyajegyek, tetoválások vagy más „hibák” elfedésére használják. Madelaine Sommerlat dm szakértő tippeket és trükköket árul el az ultrafedő kozmetikumok felvitelét illetően.
 

1. lépés: A bőr megfelelő előkészítése

Az erősen fedő sminktermékek felvitelére különleges ápolással kell felkészíteni a bőrt – méghozzá hatóanyagokban gazdag, hidratáló szérumok és nappali krémek formájában. Madelaine Sommerlat szerint: „Ha a bőrt nem látjuk el a megfelelő tápanyagokkal, és nem hidratáljuk kellőképpen, akkor kiszívja az ápolóanyagokat a camouflage termékekből, amitől a végeredmény foltossá válhat.
 

2. lépés: Színkorrekció a tökéletes eredményért

Belenyúlunk a tégelybe, és már mehet is a bőrünkre? Ilyen gyorsan azért nem megy, ha feltűnő „hibákat” szeretnénk eltüntetni – akkor sem, ha a camouflage termék 85%-os pigmenttartalommal rendelkezik. Színsemlegesítő korrektorokkal (például a Nyx Professional Makeup Color Correcting palettájával) az arcon vagy a testen lévő, az alapbőrszíntől elütő színű részeket komplementerszínekkel szépen elfedheted.

Zöld: eltünteti a vörös foltokat
Sárga: semlegesíti a lila színt, tehát alkalmas seprűvénák vagy sötét szem alatti karikák elfedésére
Narancssárga: kék foltokra vagy átlátszó erekre
Fehér: a fekete tetoválásokat teszi láthatatlanná.


 

3. lépés: A camouflage alapozó helyes felvitele

Most következik a sűrű állagú camouflage alapozó felvitele. Madelaine Sommerlat ajánlása szerint: „A terméket először egy ecsettel vigyük fel, második lépésben pedig egy nedves szivaccsal vagy egy sminktojással dolgozzuk el. Különösen fontos, hogy a végeredmény ne legyen maszkhatású, az alapozót a hajtövekig, a fülekig és a nyakon nagyon jól el kell dolgozni.”
 

4. A tökéletes finish az egyenletes bőrért

Ugyan a camouflage alapozó tökéletesen egyenletes arcbőrt varázsol, az erős fedés miatt azonban nem tud érvényesülni a bőr természetes ragyogása. „Azért, hogy emiatt ne tűnjünk sápadtnak vagy betegnek, pirosítóval és a highlighterrel varázsoljunk kontúrokat és frissességet az arcunkra” – mondja a szakértő. Utolsó lépésként a sminket színtelen púderrel mattítsuk, és egy sminkfixáló sprayvel (például a Maybelline New York Lasting Fix Spray-jével) tegyük tartóssá.  
 
 

5. A kötelező alapos tisztítás

Amilyen alaposan ápoltuk a bőrt a camouflage smink felvitele előtt, annyira alaposan kell megtisztítanunk is. Ebben az esetben semmiképpen sem elegendő csupán gyorsan áttörölni az arcunkat egy sminkeltávolítókendővel! „Az egyenletes eredményt a termékek magas szilikontartalma biztosítja. Ez az anyag eltömítheti a pórusokat, így, ha nem távolítjuk el teljes mértékben, bőrproblémákat okozhat” – mondja Madelaine Sommerlat dm szakértő. Ezért elengedhetetlen az alapos mélytisztítás! Ajánlott tisztítóolajok használata, mert a festékpigmenteket ezekkel lehet a legalaposabban eltávolítani. Az ápolás egy köztes lépéseként feltétlenül használjunk tonikot, ami helyreállítja a bőr pH-egyensúlyát.
 

7. Extra tipp: tetoválások elfedése camouflage-zsal

Tetoválások: ha egyszer ránk kerülnek, életünk végéig elkísérnek minket. Vannak azonban olyan ruhadarabok, amikben egyszerűen zavaró látványt keltenek ezek a műalkotások. De klasszikus alapozókkal nem lehet elfedni a tetoválásokat, mert azok nem elég víz- és dörzsállóak. A camouflage alapozók többek között karnauba és kandelilla viaszokat tartalmaznak, amik rendkívül hő-, víz- és izzadásállóvá teszik őket. Tetoválás elfedéséhez is semlegesítsük először egy korrektorral a színeket, és csak utána vigyük fel a camouflage terméket.