Húzd meg a határokat – a saját érdekedben

A nőkre különösen jellemző, hogy nem tudnak nemet mondani, és egyértelmű határokat szabni. Hiszen a legtöbben törekszünk arra, hogy a társaink szeressenek és elfogadjanak minket, és ezért sokszor extraadag munkát kapunk a nyakunkba – ha azonban sok feladattal próbálunk zsonglőrködni, elvesszük a lehetőséget attól, hogy a valóban fontos dolgokra kellő időt és energiát fordítsunk, legyen szó munkahelyről, családról vagy hobbiról. Hogy ne használhassanak ki minket, a legfőbb ideje öntudatossá válnunk, és tudatosan meghúznunk a határokat. Adunk néhány tippet, hogy legközelebb sikerüljön nemet mondanod:

1. tipp: Nemet mondani azt jelenti, hogy igent mondasz önmagadra

Tulajdonképpen meglehetősen sokszor mondasz nemet, méghozzá saját magadnak. Ilyenkor a saját érdekeid és szükségleteid szorulnak háttérbe. Megfordítva: minden egyes alkalommal, amikor nemet mondasz valakinek, a saját álmaidnak adsz több teret. Rábólintasz a túlórára, pedig valójában moziba készültél menni? Itt egyértelműen nemet mondasz a saját kívánságaidra. Próbálj meg a saját szükségleteidre fókuszálni, és ezek kielégítésére törekedni. Ezzel egy fontos lépést teszel az önszeretet irányába.

2. tipp: Nem kell hosszasan magyarázkodni

Nem szeretnék részt venni ezen a rendezvényen – és most már csak a jó kifogás hiányzik? Nem. Egyszerűen csak szedd össze a bátorságod, és mondj egy egyszerű nemet. Felesleges hosszasan magyaráznod az okát. Legyen udvarias, azonban határozott az elutasítás. Azzal, hogy nem kezdesz el magyarázkodni, erőt és magabiztosságot sugárzol magadból. „Ha”-k és „de”-k nélkül.