Sok család számára ismerős: a rengeteg náthával és köhögéssel járó fertőzések, melyeket a gyermekgondozási létesítményekbe, például óvodába járó gyerekek visznek haza. Annak ellenére, hogy ez mindenki számára vitathatatlanul egy kimerítő időszak, a következőt mindig tartsd szem előtt: az évenkénti nyolc-tizenkettő fertőzés a (kis)gyerekek esetében teljesen normális. „A fertőzések nagyban hozzájárulnak az immunrendszer éréséhez” – mondja Dr. Dr. Peter Voitl, bécsi gyermekgyógyász szakember. Véleménye szerint már az is sokat segít, ha egyszerűen elfogadod, hogy a gyerekek egyszerűen gyakran betegek, és ez ellen nem igazán tudsz mit tenni, illetve nem is kell. „Ez alól természetesen kivételt képeznek a bakteriális fertőzések, melyek esetén antibiotikum szedése szükséges. De a legtöbb esetben egy egyszerű meghűlésről van szó.”

Köhögés gyerekeknél: így erősítheted az immunrendszerüket

Azon kívül, hogy viszonylag higgadt maradsz a visszatérő fertőzések ellenére, a következők is segíthetnek a gyereked védekezőképességének erősítésében, mondja a homeopátiás orvos, Dr. Harriet Dobrowolsky-Kribus:

  • kiegyensúlyozott étkezés
  • elegendő alvás
  • rendszeres fizikai aktivitás
  • C-vitamin
  • echinacea tinktúra
  • egy részletes anamnézist követően naponta, alacsony dózisban beszedendő homeopátiás készítmény.

Barbara Züger, gyógynövényismereti szakreferens az immunrendszert erősítő fűszerekre esküszik. „Erre a célra tökéletesen megfelel az oxymel – ¾ virágméz és ¼ ecet keveréke –, amibe bele lehet tenni olyan gyógynövényeket, mint a hársfavirág, bodzavirág, kakukkfű, bíbor kasvirág és sarkantyúka. Négy héttel később le kell szűrni, majd naponta egyszer meg kell inni egy pohár vizet, amibe előtt elkevertél két evőkanál oxymelt.”

Milyen okai lehetnek a köhögésnek gyerekeknél?

A gyerekorvos Dr. Dr. Voitl azt tanácsolja, hogy köhögés esetén mindig egyeztess egy szakorvossal. „A háttérben meghúzódhat allergia vagy asztma.” Ugyanezt javasolja az alternatív gyógymódokkal foglalkozó Dr. Dobrowolsky: „Gyerekek esetében ugyanis nagyon gyakori tünet a köhögés, aminek számos kiváltó oka lehet.” Csak egy részletes anamnézis után lehet kiválasztani a megfelelő homeopátiás szert. „A homeopátiában gyakran dolgozunk fekete földitökkel (Byronia), harmatfűvel (Drosera) vagy kökörcsinnel (Pulsatilla).”