Menü

Viszlát, cumi!

4 módszer a leszoktatáshoz

Home » Család » Viszlát, cumi! - 01.2018

A cumi a kisgyermekes anyukák megmentője, amelyet szinte mindig sikerrel vethetnek be, ha a bébi sír. Persze aztán eljön az idő, hogy búcsút kell inteni ennek a csodafegyvernek – s ilyenkor felmerül az a kérdés is, hogy de mégis hogyan szoktassuk le a kicsit a cumiról? Minden gyermek más és más, mindenkinél más praktika válik be, mindenesetre az alábbi módszerekkel mindenképp érdemes egy próbát tenni.

Vessünk be valami mást!
A cumi helyett számos más dolog áll rendelkezésünkre, amivel gyermekünket hamar és könnyedén megnyugtathatjuk. Például kérjük meg, hogy válasszon magának egy kis takarót vagy plüssállatot, amely ha vele van, akkor biztonságban érzi magát. Fontos, hogy ne mi adjunk neki találomra egy játékot, hanem ő válassza ki a kedvencét. És nem is kell feltétlenül tárgyakhoz kötni a megnyugtatást: ha a kicsi sír vagy nyűgös, kérjük meg, hogy gondoljon két-három olyan dologra, amit szeret vagy ami boldoggá teszi. Ez remek figyelemelterelő!

POPSI ÜGYEK – ÍME EGY KIS PELENKACSERE-ÚTMUTATÓ!

Búcsúceremónia
Sok szülő választja azt a taktikát, hogy a kicsivel együtt összegyűjtik a cumikat, majd azokat közösen a szemetesbe dobják egy rövid búcsúbeszéd mellett. Így a kisgyermek megérti, hogy miért nem kaphatja meg többet a cumit. Persze ha gyermekünk nincs benne a játékban, azaz nem hajlandó részt venni a búcsúztatásban, akkor nem megyünk vele sokra.

MIÉRT SÍR A BABA?

Mese a Cumitündérről
Az előbbinél talán kedvesebb módszer az, ha mesélünk a gyerkőcnek a Cumitündérről. Mondjuk el neki, hogy ha készen áll arra, hogy nagyfiú/nagylány legyen, akkor eljön majd a Cumitündér, hogy elvigye a cumikat, amikre neki már nincs szüksége. Ha azt mondja a kicsi, hogy ő már pedig készen áll, akkor összegyűjthetjük együtt az összeset és egy dobozban kitehetjük őket az ajtó elé. A következő reggelre a cumik persze eltűnnek, a dobozban pedig egy apró ajándék várja a gyermeket – és a tudat, hogy ő bizony már nagylány/nagyfiú!

Fúj, de rossz íze van!
Mindenki ismeri azokat a körömlakkokat, amelyeket a körömrágásról való leszoktatáshoz szoktak bevetni. Ezeket elég felkenni a körmünkre, és mivel elég rossz ízük van, hamar leszokunk arról, hogy a szánkba vegyük az ujjainkat. Ez a módszer bevethető a cumik esetében is! Mindenképpen kérdezzük meg a gyerekorvosunkat, hogy milyen olyan anyagot ajánl, amellyel nyugodtan bekenhetjük a cumit. Biztosak lehetünk benne, hogy az első alkalom után kiköpi majd a kicsi a cumit.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk