Menü

Vigyázzunk rájuk a melegben!

Erre figyeljünk kiskedvenceinknél nyáron

Home » Család » Kiskedvencek » Vigyázzunk rájuk a melegben! - 07.2018

Nyáron megnő az állatkáinkra leselkedő veszélyek száma, ezzel együtt pedig a gazdikra háruló felelősség is. Hogyan vigyázhatunk négylábú társainkra a legmelegebb hónapokban?

Nem csak szőr

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a pihe-puha, gyönyörű szőrréteg alatt kis barátainkat is bőr borítja, amely ugyanolyan érzékeny a káros UV-sugarakra. Sőt, a kutyusok esetében a leggyakrabban – cicáknál pedig a második leggyakrabban – előforduló rákos megbetegedés a bőrrák. Használjunk háziállatok számára kifejlesztett fényvédő készítményeket, azokon a helyeken mindenképp, melyeket kevesebb szőr borít: kutyusoknál főleg hastájékon, cicáknál pedig a fül körül, a homlokon és a pofin.

20 ÉRDEKES TÉNY A KUTYÁKRÓL

Máskor sétáljunk!

Figyeljünk rá, hogy a nyári aranyszabályt a sétáltatás és kinti játékidő esetében is betartsuk: délelőtt 11 és délután 4 óra közötti időszakban inkább kerüljük a szabadtéri játékokat és a nagy sétákat. Míg mi, emberek, az egész testfelületünkön képesek vagyunk izzadni, így pedig hőt leadni, legjobb barátaink csak mancsaik és az orruk területén, illetve lihegés által tudják ezt megtenni. Különösen vigyázzunk a laposabb fejű állatkákkal (pl. mopsz, perzsa cica), mivel testfelépítésük és légutaik elhelyezkedése miatt ők nehezebben tartják lihegéssel kordában testhőmérsékletüket, így rosszabbul viselik a meleget, és hajlamosabbak hőgutát kapni.

Hagyjuk bekapcsolva a légkondit!

Ha nekünk melegünk van, biztosak lehetünk benne, hogy szőrös kis barátunk is rosszul viseli a hőmérsékletet. Ha egy meleg napon órákra otthon hagyjuk kedvencünket, biztosítsunk neki elviselhető hőfokot például azzal, hogy bekapcsolva hagyjuk a légkondit vagy a ventilátort. Autóban semmiképpen se felejtsük ott őket, még lehúzott ablakokkal sem, mivel a hőmérséklet egy álló autóban 7 perc alatt akár 7 fokkal is emelkedhet.

MI A KUTYÁM CSILLAGJEGYE? ÉS MIT ÁRUL EL RÓLA?

Hidratáltság

Az egyik legfontosabb tényező, amire mindig ügyelnünk kell, a megfelelő hidratáltság. Ahogy nekünk is nagyobb mennyiségű folyadékot kell fogyasztanunk nyáron, háziállatunknak is pontosan erre van szüksége egészsége megőrzéséhez. Mindig biztosítsunk számára elérhető helyen friss, hűvös vizet. Figyeljünk rá, hogy utazás közben is legyen nálunk innivaló kedvencünk számára, de ha csak egy kis sétára indulunk is a környéken, készüljünk fel.

Vízközeli óvintézkedések

A medencével rendelkező otthonok esetében nagyon fontos megtanítani kis barátunkat, mit kell tennie, ha véletlenül beleesne a vízbe. Mutassuk meg neki, és próbáljuk vele végig 5-10 alkalommal, hogyan tud kijutni a medencéből, hol találja a lépcsőt vagy emelkedőt, amin kimászhat. Ezzel már nagyban csökkentjük a fulladás kockázatát egy esetleges balesetnél. Természetes vizek közelében mindig figyeljünk oda a különböző veszélyforrásokra: tavak körül például sok lehet a lápos, süllyedő, iszapos terület,és ha egy ilyenben egyszer bekeveredik, csak segítséggel tud kimászni a kutya. Folyóknál pedig az erős sodrás okozhat problémát. Ha hajóútra indulunk háziállatunkkal, szoktassuk hozzá a mentőmellény viseléséhez, így ha a vízbe csusszanna, könnyen észrevesszük – mi vagy más hajózók –, és segíthetünk neki visszajutni a fedélzetre.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk