Active Beauty
Kókuszos polentatorta

Gluténmentes finomság torkosoknak

Kókuszos polentatorta

Egy klasszikus értelemben vett tortából nincs sok benne. Máz helyett a teteje is csupasz. De ettől lesz ez a kókuszos polentorta ennyire szemrevaló.

Elkészítési idő: 25 perc plusz 4-5 óra hűtés

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 100 g gluténmentes zabpehely
  • 8 szem szárított datolya
  • 40 g kókuszolaj
  • 100 g őrölt mandula
  • 60 g fagyasztott áfonya

A felső réteghez:

  • 25 g étkezési keményítő
  • 350 ml mandulatej, natúr
  • 350 ml kókusztej
  • 65 g polenta-kukoricadara
  • 1/2 tk. vanília

A tetejére:

  • 300 g vegyes bogyós gyümölcs (vagy szezonális gyümölcs)
  • porcukor
  • ízlés szerint kókuszcsipsz

CSOKOLÁDÉS GYÜMÖLCSÖK

Elkészítés

  1. Béleljük ki a sütőforma alját sütőpapírral. Őröljük finomra a zabpelyhet, vágjuk apróra a datolyát, olvasszuk meg a kókuszolajat. Pürésítsük a datolyát egy mixerben, adjuk hozzá a zabpelyhet, a mandulát, az olvasztott kókuszolajat, és 2-3 perc alatt mixeljük egynemű masszává az összetevőket. Öntsük a keveréket egy (18 cm átmérőjű) sütőformába, és nyomkodjuk jól bele. Oszlassuk el rajta az áfonyaszemeket, és tegyük hideg helyre.
  2. A felső réteghez keverjük el az étkezési keményítőt 3 ek. mandulatejjel. A maradék mandulatejet öntsük a kókusztejjel együtt egy kis edénybe, és tegyük fel főni. Figyelem: mielőtt a folyadék elérné a forráspontot, adjuk hozzá a mandulatejes keményítőt, és egy habverővel állandó kevergetés mellett forraljuk fel: kevergessük addig, amíg a massza érezhetően sűrűbbé válik. Szórjuk bele a kukoricakeményítőt, és főzzük tovább alacsony lángon, amíg a krém még jobban besűrűsödik.
  3. Keverjük bele a vaníliát, és öntsük a masszát a tortaformában lévő alapra. Hagyjuk egy kissé kihűlni, majd tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe.
  4. A díszítéshez mossuk meg a gyümölcsöket, és hámozzuk meg őket. Oszlassuk el a tortánkon, majd szórjuk meg porcukorral, és díszítsük kókuszcsipsszel.