Menü

Utánam!

A jó vezetők x közös tulajdonsága

Home » Életmód » Psziché » Utánam! - 10.2020

A legtöbben azt gondolják, hogy nincs jobb munka és egyszerűbb feladat, mint főnöknek lenni. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen jó vezetőnek lenni nem könnyű. Bizonyítékképpen összegyűjtöttük a jó vezető ismérveit.

#1 – Felelősség átadása

Egy főnöknek tudnia kell leadnia a feladataiból és a felelősségből is, hiszen egy bizonyos szint után már tud mindent ő maga csinálni, illetve ezzel azt mutatja az alkalmazottainak, hogy megbízik bennük és nagyra értékeli a munkájukat.

#2 – Világos játékszabályok

Egy vezető mindig törekedjen arra, hogy mindenkinek pontosan legyen meg a saját feladatköre, és mindenki konkrétan tudja, hogy milyen szerepe és jogai vannak a csapatban, ezáltal elkerülhetők a konfliktusok.

ÖNBIZALOM-NÖVELŐ SZÉPSÉGTIPPEK

#3 – Határozottság

Annak érdekében, hogy az alkalmazottak felnézzenek a főnökükre, nagyon fontos, hogy utóbbi mindig következetes és határozott legyen. Azaz ha valamit eltervez, akkor azt vigye is végbe. Ettől függetlenül természetesen nyugodtan kérhet tanácsot a csapatától is, így legalább az alkalmazottak is érzik, hogy számít a véleményük.

#4 – Döntések magyarázata

Egy vezető mindig magyarázza el a csapatának, hogy miért született meg egy bizonyos döntés, főleg abban az esetben, ha valami negatív dologról van szó. Ezáltal a munkatársak érzik, hogy tisztelik őket.

#5 – Hibák felvállalása

Egy főnök is hibázhat, hiszen ő is emberből van, viszont mindenféleképpen tanulnia kell belőle. Szintén nagyon lényeges tény, hogy egy vezetőnek sem kell mindenben jól teljesítenie és mindenhez értenie. Ennél sokkal fontosabb, hogy ismerje a  sajátgyengéit és erősségeit.

#6 – Csapatmunka

A főnök magára is a csapat tagjaként tekintsen, hiszen a szigorú hierarchián alapuló vállalatvezetés már a múlté. Arra viszont figyelni kell, hogy ne haverként bánjunk a másikkal, hiszen ez a későbbiekben feszültséget okozhat.

#7 – Empátia

Az empátia manapság sokkal fontosabb az alkalmazottak számára, mint a tekintély. Egy olyan főnököt mindenki jobban tisztel, aki képes átérezni a másik helyzetét. Ez manapság már elvárás, nem csak pozitívum.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

#8 – Alkalmazottak támogatása

Egy jó vezetőnek látnia kell, hogy milyen erősségekkel rendelkeznek az alkalmazottai, majd ezeket célirányosan tovább is kell fejleszteni.

#9 – Tisztelet

Ez szintén egy nagyon fontos jellemvonás, amit az alkalmazottak értékelnek is. Idekapcsolódik az is, hogy egy vezető úgy tudjon kritikát mondani, hogy nem személyeskedik.

#10 – Jó közeg

Egy vezetőnek olyan közeget kell teremtenie, ahol jól érzik magukat az alkalmazottak, ezáltal sokkal jobban teljesítenek. Ez azt is magába foglalja, hogy a célokat konkrétan képes megfogalmazni, továbbá ezek elérésében támogatja a munkavállalókat.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk