Menü

A tiszta otthon 5 titka

Spóroljunk időt és energiát!

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » A tiszta otthon 5 titka - 07.2018

A mindig rendezett otthon sokaknak lehetetlen küldetésnek tűnhet, pedig az áhított tisztaságot egyszerűbb elérni, mint gondolnánk. Az oda vezető út titka ugyanis nem más, mint a rendszeresség, hiszen tudjuk: sok kicsi sokra megy. Mutatjuk is azt az 5 dolgot, amit minden tisztaságra odafigyelő ember megcsinál, méghozzá minden nap.

1. Ágyazás

Az ágy bevetésével megadhatjuk a rendezett alaphangot napunknak. Rendbe tenni fekhelyünket felkelés után igazán nem nagy dolog, mégis jelentős lépés az összeszedett hálószoba felé. Arról nem is beszélve, hogy este is sokkal jobb érzés egy szépen megvetett ágyba visszatérni, mint az összetúrt, gyűrött lepedők közé.

TAKARÍTÁS RENDSZERBEN, SZÓRAKOZTATÓAN!

2. Nem gyűjtik a mosatlant

Sokan ismerjük az érzést, mikor ránézünk a mosogatónkra, és elgondolkozunk, hányan is élünk a lakásban, mert a mosatlan edényekből épült tornyok magassága alapján legalább tizenketten. Akik azonban folyamatosan tisztán tartják otthonukat, nem valószínű, hogy tudják, miről beszélünk. Érdemben segít a rend megtartásában, ha rögtön elmosogatunk étkezés vagy főzés után, megakadályozva a lakásunk összképét elrontó, felhőkarcoló méretű edény- és tányérstócok kialakulását. Vessünk véget a gyűjtögetésnek!

3. Ha kiömlött, feltörlik

Ahogyan az előző pontokból is látszik, a folyamatosság és a gyors megoldás a mindig tiszta otthon titka. Így van ez a kis balesetekkel is: a kiömlött leves, a felborult kávé vagy a kifröccsenő olaj mind-mind olyan problémák, melyeket néhány perc alatt meg tudunk oldani. De csak akkor, ha rögtön lépünk. Ha hagyjuk állni és száradni, még a legkisebb üdítő folt is igen ellenállóvá válhat. Válasszunk a feladathoz praktikus és hatékony takarítóeszközöket, hogy még egyszerűbbé tegyük a tisztaságért vívott küzdelmet. Ilyen lehet például egy minőségi felmosó, ami ideális esetben lapos vagy sokoldalúan használható fejjel és teleszkópos nyéllel rendelkezik. A különböző felületekre és szennyeződésekre készülve pedig az sem hátrány, ha mikroszálas törlőrongyokat vagy felmosófejet szerzünk be.

TISZTA OTTHON GOND NÉLKÜL, GYORSAN!

4. Elkerülik a káoszt

Az otthoni káosz apró jeleit mind ismerjük: pár bontatlan boríték az előszobaszekrényen, felhalmozódott szennyes a sarokban, magazinok a konyhapulton, papucsok az asztal alatt. A sort a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen mindenkinél mással és máshogyan kezdődik a teljes felforduláshoz vezető út. A mindig tiszta otthont vezetők azonban tudják, hogy rögtön az első oda nem illő momentumnál kell nyakon csípni a rendetlenséget. Állítsunk fel egy stabil, működőképes rendszert a mosásra, és tartsuk magunkat hozzá. Jelöljük ki mindennek a saját helyét, és használjuk is azt. Mindig oda rakjuk vissza dolgainkat, ahonnan elvettük őket.

5. Nem csak a nagytakarítás létezik számukra

Bár nagyon jó taktikának tűnhet, hogy a következő fél évre előre beírogatjuk a naptárba a nagytakarítási napokat, majd tartjuk is magunkat a tervhez, a gyakorlatban ez ritkán válik be. Főképp azért, mert a biztosnak tűnő ’határidők’ miatt a mindennapokban hajlamosak leszünk kevésbé odafigyelni a tisztaságra, gyorsan eljutva a ’folyton szalad a ház’ frusztráló érzéséhez. Ezért is mondjuk, hogy egy pár perces napi ellenőrzés nem árthat senkinek. Figyeljünk fel az apróbb rendetlenségekre és piszokra, és ha ilyet látunk, ne várjuk meg a négy nap múlva esedékes porszívózást. Ha morzsás a padló, ragadjunk partvist, ha zsíros a tűzhely, nyúljunk a szivacsért. Csak pár percet vesz igénybe, az eredmény azonban nagyon látványos.

Spontex sarokvédős partvis nyéllel
Spontex Swing Partvis rojtozott szintetikus sörtével a tiszta padlóért. A gumírozott szegély védi a bútort és a falfelületet a sérülésektől.
Balea sampon, gyümölcsös álom
Pedálos felmosószett. Tartalma: 1 db pedálos vödör és 1 db mikroszálas felmosó. Minél jobban pörgeti a csavarókosarat, annál szárazabb lesz a felmosófej.
Vileda Ultramax szett
Lapos felmosó szett díszdobozban. Tartalma: 1 db Ultramax lapos felmosó és 1 db Ultramax vödör. Nem kell kézzel hozzányúlni.
.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk