Menü

3 házi trükk a vízkő ellen

Ami mindig beválik

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » 3 házi trükk a vízkő ellen - 06.2018

Sokan harcolunk nap, mint nap az otthonunk különböző pontjain megjelenő, kemény víz okozta lerakódással. A vízkő elleni küzdelemnek azonban se drágának, se végeláthatatlannak nem kell lennie. Néhány otthoni, filléres és környezetbarát trükkel könnyedén megbirkózhatunk a problémával.

Ecet

A sokoldalú csodaszer hatékony megoldást nyújt a vízkőfoltok eltüntetésére. A csapok megtisztítására áztassunk egy konyharuhát vagy papír törlőkendőt ecetbe, majd csavarjuk a csaptelep köré, és rögzítsük befőttes gumival. Hagyjuk állni 1 órát, és erőlködés nélkül törölhetjük le a makacs foltokat.

A trükköt alkalmazhatjuk WC kagylónk esetében is: terítsük be a vízkőfoltokat ecetbe áztatott papírtörlővel, majd ugyancsak 1 óra elteltével vegyük le őket, és öblítsünk egyet. Kemény vízkövesedés esetén kombinálhatjuk a csodaszert borax-szal is 1:1 arányban. Öntsük az elegyet WC kagylóba, 2 óra elteltével súroljuk át falait kefével, és öblítsünk. Szebb lesz, mint új korában.

TISZTA OTTHON GOND NÉLKÜL, GYORSAN!

Mosogatógépünk és mosógépünk is meghálálja az ecet jó tulajdonságait, ha 1-2 csészényit beleöntünk, majd bekapcsoljuk egy körre. Az üzemidő végeztével töröljük át egy száraz ronggyal gépeinket, és gyönyörködjünk a csillogásban.

Ha a fehér kéreg már csapjaink működését is akadályozza, és eltömíti a víz útját, öntsük az ecetet egy zacskóba, majd azt gumizzuk rá a csaptelep végére, úgy, hogy a csap vége belelógjon a folyadékba. Hagyjuk hatni kb. 30 percig, majd vegyük le, és töröljük át a felületet, hogy újra tökéletesen funkcionáló berendezésünk legyen.

Szódabikarbóna

Ha nem kedveljük az ecet szagát, a mosogató, mosdókagyló, a konyhai és fürdőszobai csapok és a fuga vízkőtől való megszabadításához szódabikarbónát is használhatunk. 3 rész szódabikarbóna és 1 rész víz összekeverésével könnyen kenhető pasztát kapunk, amivel beboríthatjuk a problémás területeket. 1 óra után egyszerűen tisztítsuk le langyos vizes szivaccsal. Az eredmény makulátlan lesz!

TAKARÍTÁS SZÓDABIKARBÓNÁVAL

Citromlé

Fürdőszobánk vízkőmentesítésére használjuk bátran a kellemes illatú és egészséges citrusfélét. Töltsünk egy spriccelőbe tiszta citromlevet, és fújjuk be a kád vagy a zuhanyfülke falait, majd ismételjük meg a műveletet 15 perc elteltével. Újabb negyed óra elmúltával töröljük le a citromlevet langyos vizes szivaccsal. Alternatív megoldás, ha egy-két nagyobb citromot félbe vágunk, és a citromfelekkel dörzsöljük végig a tisztítandó területet. A házi trükk használatával a vízkő eltűnik, és kellemes illat és csillogás marad a helyén.

5 FILLÉRES TAKARÍTÁSI TIPP A KONYHÁBA

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk