Menü

Tengerimalac, az új családtag

Tudnivalók egy boldog állatkáért

Home » Család » Kiskedvencek » Tengerimalac, az új családtag - 05.2018

A tengerimalacok nagyon mókás kis teremtmények, emellett igazán szeretetteljes kiskedvencek is, ha már megismerték gazdijukat. A bizalom kiépítéséhez fontos a törődés, az érdekes környezet, továbbá a rendszeres játék- és simogatási idő biztosítása. Hoztunk pár fontos tudnivalót, amelyek jól jönnek, ha épp ezen egy ilyen aranyos rágcsáló örökbefogadásán gondolkozna.

Tér

A legjobb, ha ketrecben tartjuk malackánkat. Mivel kifejezetten érzékeny a hőre, a megfelelő szellőzés miatt szerencsésebb választás, mint az üveg terrárium. A hőhatások miatt ügyeljünk arra is, hogy ne tegyük túl huzatos vagy nagyon napsütötte helyre az állat új otthonát. Egy tengerimalacnak kb. 0,4 négyzetméter, kettőnek 0,8 négyzetméter a már kényelmesnek nevezhető hely, de ha tudunk ennél nagyobb teret is biztosítani, tegyük meg, örülni fognak új kedvenceink. Ha más, nagyobb háziállatunk vagy kicsi gyerekek is vannak otthon, akkor tartsuk a ketrec fedelét is bezárva.

 

BETEGSÉGRE UTALÓ JELEK HÁZI KEDVENCEINKNÉL

 

Az új otthon

Új kedvenceink ketrecének alja zárt, szilárd legyen, mivel a tengerimalacok lábai nagyon érzékenyek. Óvatosan bánjunk a több szintes otthonokkal is, mert veszélyesek lehetnek: már a 15-16 cm-es magasságból való esés vagy ugrás is sérüléseket okozhat kedvencünknek. Biztosítsunk pár centiméter vastag puha réteget is élőhelyükön, erre a legjobb a natúr faforgács. Sok állatkereskedésben kapható préselt forgács nem szerencsés választás, mivel nagyon kis részecskéket és sok port tartalmaz a többszöri átdarálás miatt – a tengerimalacok tüdeje pedig igen érzékeny. Inkább nagy szemű forgácsfajtát válasszunk. Ugyanezen okból kifolyólag kerüljük az illatosított, illetve a cédrusból vagy fenyőből készült forgácsot is, ezek légzési problémákat okozhatnak számukra.

A malackák imádják a változatos környezetet és a puha foteleket, párnákat, függőágyakat. Ezeket megvarrhatjuk akár mi magunk is régi ruhaneműkből, szivacsokból. Ezen kívül az igazán otthonos környezetért az állatkereskedésekben kis házikók, fatuskók, mászókák széles választékát találjuk. Ügyeljünk rá, hogy a forgácsot hetente 2 alkalommal cseréljük, és mivel a nedves környezet igazán nem tesz jót az állatkáknak, naponta kis lapáttal szedjük ki a nedvessé vált részeket, és pótoljuk friss forgáccsal azokat. Ha lepisilnék foteleiket, párnáikat, vegyük ki, és mossuk ki azokat – hogy mindig legyen száraz pihenőhelyük. Készítsünk eleve 2-3 darabot mindegyikből.

 

20 ÉRDEKES TÉNY A KUTYÁKRÓL

 

Társas lények

A tengerimalacok nagyon szociális kis lények, így lakóhelyük kiválasztásánál is ügyeljünk rá, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol sokszor találkoznak velünk egy nap. Beszélgessünk velük, hogy megszokják hangunkat, vegyük ki őket ölünkbe, és simogassuk, fésülgessük szőrüket, ezt ’dorombolással’ fogják meghálálni. Az ismerkedés időszakában megpróbálhatjuk azonosítani magunkat az étellel is: mindig mi vigyük oda, várjuk meg, míg eszik belőle, vagy próbáljuk akár kézből is etetni a kis jószágot.

10 ÉRDEKES TÉNY, AMIT NEM TUDOTT A MACSKÁKRÓL

Étkezés

A tengerimalacok növényevők, ezen belül is a zöldségek adják a fő táplálékukat. Szervezetük nem viseli jól a cukorban gazdag gyümölcs-étrendet (érzékeny emésztésük miatt), így gyümölcsöt inkább csak alkalmanként adjunk nekik. Fontos, hogy széna és friss víz mindig elérhető legyen számukra: itatójukat naponta töltsük újra, és figyeljünk oda, hogy mindig legyen széna a ketrec sarkában. Utóbbi fogaik egészsége miatt is fontos: mivel ez a malackáknak egész életükben nő, elengedhetetlen, hogy valamivel le tudják azt faragni. A tengerimalacok szervezete nem tud C-vitamint előállítani, így jó, ha azt valamilyen táplálékkiegészítővel pótoljuk számukra.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk