Menü

Télen is környezettudatosan

Spóroljunk a természetnek

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Télen is környezettudatosan - 01.2021

A hideg évszakban is sokat tehetünk a környezetért. Ezzel a néhány tippel kímélhetjük, és még pénzt is spórolhatunk.

Beköszöntött az az évszak, amikor simogató melegségre és fényre van szükségünk ahhoz, hogy át tudjuk vészelni a sötét, ködös időszakokat. Ahogy egyre hidegebb lesz odakint, úgy nő az energiafelhasználás, és a környezettudatosságra irányuló fogadalmaink úgy merülnek egyre inkább feledésbe. Mosás után a ruhák a szárítógépbe kerülnek, a kályhánál melegszünk meg a friss levegőn tett séta után, és újra autóval járunk munkába, mert a mínuszokban nem esik jól a buszmegállóban várakozni. Pedig már apró lépésekkel is jelentősen csökkenthetjük a napi CO2-lábnyomunkat anélkül, hogy megfagynánk, vagy sötétben kellene üldögélnünk. 
A fenntarthatóságra az asztalnál is ügyelhetünk. Ha a zabkásához házilag készített kompótot adunk az importált déligyümölcsök helyett, akkor sem fog csalódást okozni a végeredmény. A hazai gyümölcsöket, például az almát vagy a körtét jól lehet a pincében vagy a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében – a fajtákat egymástól jól elkülönítve – tárolni (az almában lévő etilén felgyorsítja más gyümölcsfélék érését). Ha friss gyümölcs nem áll rendelkezésre, aszalt gyümölcsök – például a dmBio magozott aszalt barackja – látnak el minket vitaminokkal és energiával.

Amennyiben szervezetünk friss zöldre vágyik, fűszernövényeket, például metélőhagymát és zsázsát, valamint salátát ültethetünk az ablakpárkányra, hogy már kora tavasszal szüretelhessük őket. Addig az eltett zöldségek (tipp: a dmBio quinoa-csicseriborsó saláta vagy a dmBio szeletelt cékla) segítenek ki minket, ezek remekül illenek a húsmentes fogásokhoz is. Regionális termékek vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy újrahasznosítható vagy többször használható csomagolásút vásároljunk, hogy ezzel is hozzájáruljunk környezetünk megóvásához. Ezenkívül most van itt az ideje annak, hogy leolvasszuk a fagyasztónkat, mert az élelmiszerek a hidegben nem olvadnak fel olyan gyorsan, így lesz időnk pakolászni.

A kertünkben is törekedjünk továbbra is a környezettudatosságra. Ha lefagy az út, szórósó helyett használjunk fűrészport vagy hamut. Ez ugyanis még a kis állattappancsokat se bántja. A madarakat úgy etethetjük környezettudatosan, ha madáretetőkbe tesszük nekik az eleséget. „Rendkívül sok áramot tudunk azzal megspórolni, ha lemondunk a világító téli dekorációról – magyarázza Alexandra Bauer, a Die Umweltberatung tanácsadó ügynökség energiaszakértője. – Ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, az legalább időkapcsolót használjon.” A bejáratnál a szükséges fényt a legjobb, ha mozgásérzékelő lámpák adják, ezek készenléti üzemmódban kevés áramot fogyasztanak. „Alapvetően ezek a házon belül is kiválóan használhatók, például a sötét folyosókon, ahol meglehetősen gyakran felejtjük égve a villanyt.” 
Ha a kellemes, nem túl hideg téli estéket a teraszon szeretnénk eltölteni, hősugárzó használata helyett burkolózzunk puha, meleg plédekbe. Azok alatt összebújva egymást is melegíthetjük.

MINDENT A FENNTARTHATÓ VÁSÁRLÁSRÓL

„Csak olyan eszközöket vásároljunk, amikre valóban szükségünk van!”

Alexandra Bauer építész, energia-tanácsadó vezeti a Die Umweltberatung cég építés, lakás és energiafelhasználás szakrészlegét. Elárulja, hogy mik a háztartás legnagyobb áramfalói, hogy mi a szellőztetés leginkább energiakímélő módja, és hogy min lehet energiát, energiaköltséget spórolni.

1. Melyek a mindennapok nagy áramfalói?

Mivel manapság egyre többen dolgoznak otthonról, elsőként az IT-szektort említeném meg ezzel kapcsolatban. Ugyanis a naponta elküldött és elmentett e-mailek mögött hatalmas adattároló szerverek dolgoznak, melyek üzemeltetése rendkívül energiaigényes. Már az is sokat számít, ha nem mindig mellékleteket, hanem csak linkeket küldünk, és a régi e-maileket rendszeresen kitöröljük. Érdemes a gyakran keresett Google-eredményeket is elmenteni, s így a keresést némileg beszűkíteni. De a streamelés se erőforrás-kímélő tevékenység. Tanácsos lemondani a HD-ről, és ezzel redukálni a képernyőfelbontást. Ez utóbbi a mobiltelefonnal készített fotókra is érvényes, amikre általában nem nyomtatható minőségben van szükségünk. Ezeket nem a felhőben, hanem egy külső merevlemezen ajánlott tárolni. Az időről időre beiktatott digitális detox – vagy legalábbis az elektromos kütyükkel eltöltött idő csökkentése – mind a környezetre, mind a lélekre pozitív hatást gyakorol.

2. Hogy csökkenthetjük még az áramfogyasztást a háztartásban?

A legnagyobb áramspórolási potenciál a hűtésben és a fagyasztásban rejlik. Ha a hűtőszekrényt 6 fokra, a fagyasztót pedig -18 fokra hűtjük le, akkor nem használunk a szükségesnél több energiát. Ez a hőmérséklet bőven elegendő az élelmiszereknek. Ezenkívül tisztában kell lennünk azzal, hogy a jó energiaosztályú okos konyhai készülékek, valamint általánosságban az okosotthon-rendszerek sok áramot fogyasztanak, ha nem megfelelően használjuk őket – nem megfeledkezve a gyártásuk és az „okos” kommunikáció energiaszükségletéről. Új eszközök beszerzése előtt végig kell gondolni, hogy egy gyümölcsprést, kenyérsütő gépet vagy párolót valóban rendszeresen használni fogunk-e. Az ajánlás így szól: csak olyan készülékeket vásároljunk, amikre valóban szükségünk van s amiket használni fogunk – ezzel rengeteg „szürke energiát” takaríthatunk meg, amit a gyártásra és a szállításra fordítanak.

5 CSINÁLD MAGAD KÖRNYEZETBARÁT LÉGFRISSÍTŐ

3. Mire ügyeljünk a fűtés kapcsán?

A koronavírus miatt különösen fontossá vált a rendszeres szellőztetés. A fűtőtestek általában az ablakok alatt találhatók. Hogy intenzív szellőztetésnél ne pazaroljunk el annyi energiát, annak idejére kapcsoljuk le az érintett helyiségben a fűtést. Esetleg helyiséghőmérséklet-szabályozó rendszereket is installálhatunk, melyek automatikusan lekapcsolják a fűtést, ha kinyitjuk az ablakot, és utána újra aktiválják azt. Ha azon csak a szabályozószelepet kell időnként kicserélni, akkor megéri beruházni rá – és természetesen fontos, hogy nem szabadna letakarni a fűtőtesteket. Ezzel ugyan szinte mindenki tisztában van, mégis sokan szárítják rajtuk a ruhákat. Így a fűtőtestek akár 30%-kal is több energiát fogyasztanak – pedig a ruhák a radiátortól fél méterre is ugyanolyan jól száradnának.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk